Ευρωκλινική Αθηνών:πρωτοποριακή ρομποτική χειρουργική μέθοδος (CME) για τον καρκίνο του παχέος εντέρου.

Ευρωκλινική Αθηνών:πρωτοποριακή ρομποτική χειρουργική μέθοδος (CME) για τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Facebooktwitterpinterest

Ευρωκλινική Αθηνών: Για πρώτη φορά στην Ελλάδα πρωτοποριακή ρομποτική χειρουργική μέθοδος (CME) για τον καρκίνο του παχέος εντέρου.

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην Ευρωκλινική Αθηνών με απόλυτη επιτυχία, η πρώτη ρομποτική δεξιά κολεκτομή με ολική εκτομή μεσοκόλου και λεμφαδενικό καθαρισμό επιπέδου 3 (CME), η οποία αποτελεί μια πρωτοποριακή ρομποτική επέμβαση που πραγματοποιείται σε ασθενείς με καρκίνο του δεξιού τμήματος του εντέρου και αυξάνει τα ποσοστά επιβίωσης σε όλα τα στάδια της νόσου κατά 10% σε σχέση με τις υπάρχουσες τεχνικές.

Το χειρουργείο πραγματοποιήθηκε από την Dr Θάλεια Πετροπούλου MD, PhD, FRCS, Χειρουργό, Εξειδικευμένη στη Ρομποτική & Ελάχιστα Επεμβατική Χειρουργική Κατωτέρου Πεπτικού, Ευρωκλινική Αθηνών σε συνεργασία με τον Dr Danilo Miskovic, Χειρουργό St Mark’s Hospital, μέσω απομακρυσμένης live σύνδεσης και με τη χρήση πλατφόρμας τεχνητής νοημοσύνης (augmented reality). Κατά τη διάρκεια της επέμβασης ο ασθενής υποβλήθηκε σε τρισδιάστατη ανασύνθεση αγγείων και στη συνέχεια οι εξειδικευμένοι χειρουργοί προχώρησαν στη ρομποτική επέμβαση, η οποία περιλαμβάνει τόσο την αφαίρεση του τμήματος που περιέχει τον όγκο, σε υγιή όρια, όσο και την προσθήκη εκτεταμένου λεμφαδενικού καθαρισμού, κατά μήκος των αγγείων που τροφοδοτούν τον όγκο. Μετά την επέμβαση, ο ασθενής ανένηψε ομαλά, έλαβε ελαφρά δίαιτα, κινητοποιήθηκε από την πρώτη μετεγχειρητική ημέρα και πήρε εξιτήριο την τρίτη ημέρα σε πολύ καλή κλινική κατάσταση.

Η συγκεκριμένη ρομποτική χειρουργική μέθοδος, λόγω της μεγάλης τεχνικής της δυσκολίας, μέχρι σήμερα πραγματοποιούνταν μόνο σε εξειδικευμένα κέντρα του εξωτερικού και μόνο από χειρουργούς που έχουν λάβει εκπαίδευση στη συγκεκριμένη επέμβαση.
Τα πλεονεκτήματα της μεθόδου είναι πολλαπλά για τον ασθενή, αφού μειώνει τις τοπικές υποτροπές, ενώ παράλληλα αυξάνει την επιβίωση έως και 10% σε όλα τα στάδια (Ι-ΙΙΙ) της νόσου, σε σύγκριση με τις έως τώρα τεχνικές, δίνοντας τη δυνατότητα σε περισσότερους ασθενείς να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τον καρκίνο του παχέος εντέρου.

Η κα Θάλεια Πετροπούλου ανέφερε μεταξύ άλλων: «Είναι καθήκον μας να ακολουθούμε τις νεότερες εξελίξεις στη χειρουργική ογκολογία, έχοντας ως πολύτιμο βοηθό μας προηγμένο ιατρικό εξοπλισμό. Η χρήση της ρομποτικής πλατφόρμας, δεν προσφέρει μόνο ταχύτερη ανάρρωση και λιγότερες επιπλοκές, αλλά μας επιτρέπει να πραγματοποιήσουμε ‘’ειδικές’’ και δύσκολα τεχνικές επεμβάσεις, με μεγάλη ακρίβεια, ώστε να έχουμε καλύτερα ογκολογικά αποτελέσματα για τους ασθενείς μας».

Σχετικά με την ΕΥΡΩΚΛΙΝΙΚΗ:
Η Ευρωκλινική είναι ένα από τα πλέον σύγχρονα διαγνωστικά, χειρουργικά και θεραπευτικά κέντρα της χώρας. Από την ίδρυσή της το 1998 διαδραματίζει σταθερά πρωταγωνιστικό ρόλο στο χώρο της ιδιωτικής υγείας και αποτελεί σημείο αναφοράς για την ασυναγώνιστη ποιοτικά φροντίδα υγείας και την ασθενοκεντρική εταιρική φιλοσοφία, που δίνει έμφαση στην προσωποποιημένη και εξατομικευμένη κλινική αντιμετώπιση και εξυπηρέτηση των ασθενών και για τα οποία πιστοποιήθηκε ως το 1ο στην Ελλάδα και την Ευρώπη «Patients Friendly Hospital».
Με 175 νοσηλευτικές κλίνες, 12 κλίνες στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), 8 χειρουργικές αίθουσες, 4 κλίνες στην Μονάδα Εμφραγμάτων, συνεργασία με 300 μόνιμους γιατρούς και 740 εξωτερικούς συνεργάτες, 500 άτομα μόνιμο διοικητικό και νοσηλευτικό προσωπικό, τμήμα επειγόντων περιστατικών 24ωρης λειτουργίας και ασθενοφόρα σε ετοιμότητα όλο το 24ωρο, η Ευρωκλινική παρέχει ολοκληρωμένες υπηρεσίες υγείας.
Είναι πιστοποιημένη για την Ποιότητα των παρεχόμενων Υπηρεσιών Υγείας σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή προδιαγραφή EN 15224: 2012 ενώ πιστοποιήθηκε πρόσφατα και με ISO 9001:2015.
www.euroclinic.gr

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.