Πως επηρεάζει το άγχος τη σεξουαλική μας ζωή;

Πως επηρεάζει το άγχος τη σεξουαλική μας ζωή; Facebooktwitterpinterest

Όλοι σχεδόν δεχόμαστε πως το άγχος έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας σήμερα, επηρεάζοντας και τα δύο φύλα εξίσου. Αποτελεί πλέον αναπόσπαστο κομμάτι στην καθημερινότητά μας και το ακούμε γύρω μας συχνά ως δικαιολογία σε πολλές αντιδράσεις και συμπεριφορές μας.

Οι ιατρικές μελέτες συσχετίζουν το άγχος με την ανθρώπινη σεξουαλικότητα. Και πως θα μπορούσε άλλωστε να είναι διαφορετικά;

Η σεξουαλική πράξη και η συναισθηματική εμπλοκή, ως παιχνίδι των αισθήσεων και κορυφαία έκφραση ερωτισμού απαιτεί ψυχική και συναισθηματική ηρεμία προκειμένου να μπορέσει κανείς να απολαύσει ολοκληρωτικά την ερωτική διαδρομή προς την απόλαυση και την ηδονή που αυτή προσφέρει.

Γιατί σήμερα αγχωνόμαστε περισσότερο από χθες;

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής μας, οι δύσκολες οικονομικές συνθήκες, το κυνήγι της τελειότητας, ο καταναλωτισμός είναι κάποιες από τις αιτίες που το άγχος μας αυξάνεται. Αν σκεφτούμε και τον ελεύθερο χρόνο που σπανίζει, άρα δεν έχουμε την ευκαιρία να αποφορτιστούμε, τότε καταλαβαίνουμε σχετικά εύκολα πόσο αρνητικά επηρεάζεται η σεξουαλική μας ζωή σήμερα.
Οι δύο σύντροφοι για να έχουν μία καλή ερωτική ζωή χρειάζεται να μπορούν να απολαύσουν ο ένας τον άλλον και για να γίνει αυτό εννοείται πως όσο πιο στρεσαρισμένοι είναι στην καθημερινότητα, τόσο πιο δύσκολο είναι να χαλαρώσουν και να αφεθούν στην ηδονή και στην απόλαυση.

Και τι γίνεται με το σεξουαλικό άγχος ή το άγχος της επίδοσης ή απόδοσης;

Σαν να μην φτάνουν όλοι οι παραπάνω παράγοντες, σε κάποιους ανθρώπους και κυρίως άνδρες, ακόμα και η ίδια η σεξουαλική πράξη μπορεί να αποτελεί πηγή άγχους. Την ίδια στιγμή που για κάποιους η σεξουαλική πράξη είναι πηγή απόλαυσης, ικανοποίησης και ευχαρίστησης, για κάποιους άλλους είναι πηγή πρόκλησης άγχους, ανησυχίας και θυμού.

Μπορεί δηλαδή το άγχος να μπλοκάρει τη σεξουαλική λειτουργία;

Η απάντηση είναι ΝΑΙ, όταν το άγχος είναι διάχυτο πράγματι είναι πιθανό να μπλοκάρει τη σεξουαλική λειτουργία. Πρόκειται για το άγχος επίδοσης, το οποίο είναι πολύ συχνό στον ανδρικό πληθυσμό, εφόσον το ανδρικό μυαλό γυρίζει με αγωνία γύρω από σκέψεις: «θα καταφέρω να ανταποκριθώ επάξια χωρίς να με προδώσει ο ανδρισμός μου;» Αυτές οι σκέψεις είναι πιθανό να ξεκινήσουν πριν την σεξουαλική πράξη, στα προκαταρκτικά ή/και κατά τη διάρκεια της ερωτικής επαφής.

Συνήθως, ο άνδρας φοβάται και ανησυχεί για τη σεξουαλική εικόνα και το σεξουαλικό του ρόλο και αγωνιά για το πόσο «καλός εραστής» θα φανεί στα μάτια της συντρόφου του. Αναπάντητα ερωτήματα απασχολούν τη σκέψη του και τον εμποδίζουν να απολαύσει το σεξ.
Άγχος για την απόκτηση στύσης, άγχος για τη διατήρηση στύσης, άγχος για την ικανοποίηση της συντρόφου, άγχος για το μέγεθος του πέους, είναι μερικές μόνο από τις σκέψεις που κάνει το άτομο και συνδέονται τόσο με την ανάπτυξη όσο και με τη διατήρηση κάποιας σεξουαλικής δυσλειτουργίας. Πολλές μελέτες έχουν δείξει, πως το έντονο άγχος, συνδέεται, προκαλεί και συντηρεί προβλήματα στύσης και πρόωρης εκσπερμάτισης στους άνδρες.

Έχουν και οι γυναίκες άγχος επίδοσης στο σεξ;

Φαίνεται τελικά πως το άγχος για την σεξουαλική απόδοση δεν κάνει διακρίσεις ανάμεσα στα δύο φύλα. Πρόσφατες μελέτες δείχνουν πως και οι γυναίκες είναι ευάλωτες στο άγχος αυτό, μέσα από μία έντονη ανησυχία για την εικόνα τους και το πόσο θελκτικές ή σεξουαλικές είναι αλλά και κατά πόσο ανταποκρίνονται με επιτυχία στο σεξουαλικό τους ρόλο.

Ο οργασμός – άλλο ένα μεγάλο θέμα στη γυναικεία σεξουαλικότητα – της προσθέτει άγχος καθώς φοβάται πως ο σύντροφός της μπορεί να την θεωρήσει «ψυχρή» και να αναζητήσει μία άλλη πιο θερμή γυναίκα ως ερωτική παρτενέρ. Μάλιστα, δεν είναι λίγες οι φορές που η γυναίκα αναζητά απεγνωσμένα τον οργασμό της με έναν καταναγκαστικό τρόπο. Πιο απλά, μπλέκεται στο κυνήγι της αναζήτησής του, προκειμένου να αποδείξει στον εαυτό της αλλά και στον εραστή της πόσο ερωτική είναι, χάνοντας όμως το σεξουαλικό μοίρασμα και την χαλάρωση που χρειάζεται για να μπορέσει να κορυφώσει… Για να μην μιλήσω για τις γυναίκες που έχουν οργασμό αλλά τον χάνουν αναζητώντας κάτι …διαφορετικό και πιο έντονο γιατί έτσι έχουν ακούσει ή …διαβάσει!

Συνοψίζοντας, ας κρατήσουμε στο μυαλό μας πως το άγχος είναι αιτία εμφάνισης σεξουαλικών προβλημάτων.

στους άνδρες εκδηλώνεται κυρίως με στυτική δυσλειτουργία αλλά και προβλήματα στην εκσπερμάτιση
στις γυναίκες εκδηλώνεται κυρίως με μειωμένη ερωτική επιθυμία και δυσκολία στον οργασμό
Η αντιμετώπιση ή θεραπεία των σεξουαλικών προβλημάτων μπορεί να γίνει επιτυχώς με την βοήθεια ειδικού στη σεξουαλική υγεία.

Κλείνοντας, θέλω να τονίσω πως το σεξ είναι ένα παιχνίδι αισθήσεων που μας χρειάζεται παρόντες στο «Εδώ και Τώρα». Ας εμπιστευτούμε λοιπόν ο ένας τον άλλον και ας αφήσουμε έξω καταστάσεις που νιώθουμε πως μας στρεσάρουν, απολαμβάνοντας ο ένας τον άλλον…

 

Μαρίνα Μόσχα, ψυχολόγος

Μαρίνα Μόσχα, ψυχολόγος

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.