Μικρόβια του στόματος ίσως επιδεινώνουν τον καρκίνο του εντέρου

Μικρόβια του στόματος ίσως επιδεινώνουν τον καρκίνο του εντέρου Facebooktwitterpinterest

Ορισμένα μικρόβια του στόματος που ονομάζονται φουσοβακτήρια ενδέχεται να επιταχύνουν την ανάπτυξη του καρκίνου στο παχύ έντερο, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Όπως αναφέρουν επιστήμονες από τη Σχολή Δημοσίας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, τα βακτήρια αυτά χρησιμοποιούν το κυκλοφορικό σύστημα για να φτάσουν στους εντερικούς όγκους με τη βοήθεια μιας ειδικής πρωτεΐνης (sugar-binding protein).

Προγενέστερες μελέτες του ίδιου πανεπιστημίου έχουν δείξει ότι τα φουσοβακτήρια είναι περισσότερα στον ιστό του παχέος εντέρου (ορθοκολικός ιστός) απ’ ό,τι στους παρακείμενους υγιείς ιστούς, καθώς και ότι στα ζώα προάγουν την ανάπτυξη καρκίνου.

Η νέα μελέτη αποκαλύπτει τον τρόπο με τον οποίο μετακινούνται από το στόμα στο έντερο και αναπαράγονται στους αναπτυσσόμενους καλοήθεις πολύποδες και στους καρκινικούς όγκους του παχέος εντέρου για να ευνοήσουν την εμφάνιση ή την περαιτέρω ανάπτυξη του καρκίνου.

Τα νέα ευρήματα μπορεί να ανοίξουν το δρόμο για την επινόηση νέων αντινεοπλασματικών θεραπειών, οι οποίες θα αναχαιτίζουν τον μηχανισμό αυτό, δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Γουέντι Γκάρετ, αναπληρώτρια καθηγήτρια Ανοσολογίας & Λοιμωδών Νόσων στο Χάρβαρντ.

Η νέα μελέτη πραγματοποιήθηκε στο εργαστήριο, σε δείγματα καρκινικών όγκων από ανθρώπους και σε ποντίκια, ενώ δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Cell Host & Microbe».

Τρίτη αιτία θανάτου από καρκίνο

Όπως εξηγεί ο χειρουργός Εμμανουήλ Ζαχαράκης, διευθυντής Χειρουργικής Ανώτερου Πεπτικού στο ΙΑΣΩ General και συνεργάτης της Κλινικής «Άγιος Λουκάς» στη Θεσσαλονίκη, ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι η τρίτη κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο, με τους άνδρες να έχουν λίγο περισσότερες πιθανότητες να τον αναπτύξουν κάποια στιγμή στη ζωή τους έναντι των γυναικών (4,7% και 4,4% αντιστοίχως).

Ο καρκίνος συνήθως αναπτύσσεται όταν εξαλλαχτούν ορισμένοι καλοήθεις όγκοι του εντέρου που λέγονται αδενωματώδεις πολύποδες. Δύο άλλα είδη πολυπόδων, οι υπερπλαστικοί και οι φλεγμονώδεις, σπανίως εξαλλάσσονται σε καρκίνο, προσθέτει.

Εκτός από την πολυποδίαση του εντέρου, άλλοι παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη καρκίνου είναι η παχυσαρκία, η κακή διατροφή, το κάπνισμα, η υπερκατανάλωση αλκοόλ και η καθιστική ζωή.

Τα καλά νέα είναι ότι τα τελευταία χρόνια έχει μειωθεί το ποσοστό των ανθρώπων που χάνουν τη ζωή τους από τη νόσο, χάρη στις εξελίξεις της τεχνολογίας και των ενδοσκοπικών και χειρουργικών τεχνικών που επιτρέπουν τον έγκαιρο εντοπισμό και αφαίρεση των ύποπτων πολυπόδων.

Στη χώρα μας η θνησιμότητα από καρκίνο του εντέρου είναι αρκετά χαμηλή. Μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, το υψηλότερο ποσοστό θανάτων είναι 4% (στη Σλοβενία) αλλά στην Ελλάδα είναι περίπου το μισό (2,2%), λέει ο δρ Ζαχαράκης.

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου μπορεί να εξαπλωθεί σε άλλα όργανα του σώματος, συχνότερα στο ήπαρ.

Ο μεταστατικός ή σταδίου IV καρκίνος του παχέος εντέρου, όπως ονομάζεται, μπορεί να αντιμετωπιστεί με χειρουργική επέμβαση κατά την οποία δεν αφαιρείται μόνο ο όγκος του εντέρου και το τμήμα του που τον φέρει (κολεκτομή) αλλά και η καρκινική εστία στο ήπαρ.
Ο ασθενής μπορεί επίσης να χρειαστεί χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία και άλλες εξειδικευμένες θεραπείες.

Η πρόγνωση για τους πάσχοντες από μεταστατικό καρκίνο του παχέος εντέρου εξαρτάται από πλήθος παραγόντων, ωστόσο όσοι έχουν χειρουργικά εξαιρέσιμη μεταστατική νόσο στο ήπαρ έχουν τα υψηλότερα ποσοστά μακροχρόνιας επιβίωσης, καταλήγει ο δρ Ζαχαράκης.

Εμμανουήλ Ζαχαράκης,Γενικός Χειρουργός

Εμμανουήλ Ζαχαράκης,Γενικός Χειρουργός

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.