Φυσιολογικός τοκετός μετά από καισαρική τομή (VBAC)

Φυσιολογικός τοκετός μετά από καισαρική τομή (VBAC) Facebooktwitterpinterest

Το VBAC (Vaginal Birth After Caesarean) σημαίνει «κολπικός τοκετός έπειτα από καισαρική τομή». Είναι ο όρος που χρησιμοποιείται όταν μια γυναίκα επιχειρεί να γεννήσει φυσιολογικά, αφού έχει ήδη γεννήσει με καισαρική τομή στο παρελθόν. Η παραδοχή ότι  «μία φορά καισαρική τομή, πάντα καισαρική τομή» έχει πλέον καταρριφθεί.

Οι γυναίκες πλέον, μετά από καισαρική τομή μπορούν να γεννούν φυσιολογικά υπό ορισμένες προϋποθέσεις. Σύμφωνα με τους γυναικολόγους, στις περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες η προηγηθείσα καισαρική τομή δεν αποτελεί απόλυτη ένδειξη για τοκετό με καισαρική και στην επόμενη εγκυμοσύνη. Η εναλλακτική λύση είναι VBAC.   ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ
Απαραίτητες προϋποθέσεις για τη διενέργεια VBAC με στόχο την εξασφάλιση της βέλτιστης υγείας της μητέρας και του εμβρύου της είναι οι εξής: Από την έναρξη μέχρι τη λήξη της εγκυμοσύνης επιβάλλεται τακτικός έλεγχος του εμβρύου. Να έχει περάσει τουλάχιστον ένα έτος από προηγηθείσα Κ.Τ. (Καισαρική Τομή).
Τακτικοί καρδιοτοκογραφικοί έλεγχοι του εμβρύου (NST) μετά την 32η εβδομάδα της κύησης. Αποφυγή πρόκλησης τοκετού με ωκυτοκίνη ή προσταγλανδίνες λόγω αύξησης κινδύνου ρήξης της μήτρας. Να υπάρχει γνώση της αιτιολογίας της προηγούμενης καισαρικής τομής ,έτσι ώστε αν ήταν δυσαναλογία θέσης ή ισχιακή προβολή μπορεί η γυναίκα να δοκιμάσει να γεννήσει φυσιολογικά και μάλιστα επιτυχώς.
Τέλος η χρήση επισκληριδίου αναισθησίας βοηθά σημαντικά στη διαδικασία του τοκετού, έτσι ώστε η γυναίκα να είναι πιο χαλαρή καθ’όλη της διάρκεια της γέννας.
ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ
Τα πλεονεκτήματα ενός επιτυχημένου VBAC περιλαμβάνουν: Λιγότερο πόνο στην κοιλιά μετά τη γέννηση.
Αποφυγή του 2ου χειρουργείου της καισαρικής. Μικρότερες πιθανότητες επιπλοκών λόγω χειρουργικού τραύματος, αιμορραγιών, θρομβώσεων κ.ο.κ. Συντομότερη ανάρρωση και μικρότερη παραμονή στο νοσοκομείο.   ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ
Μολονότι ο φυσιολογικός τοκετός μετά από καισαρική τομή προσφέρει αρκετά πλεονεκτήματα ,δεν πρέπει να ξεχνάμε και ορισμένους κινδύνους που εγκυμονούν.
Πιθανότητα για επείγουσα καισαρική τομή. Οι συνήθεις λόγοι για την επείγουσα καισαρική τομή είναι η επιβράδυνση της εξέλιξης του τοκετού ή αν υπάρχει ανησυχία για την κατάσταση του εμβρύου. Αποδυνάμωση της ουλής ή ρήξη της ουλής από την προηγηθείσα καισαρική τομή. Ο κίνδυνος το έμβρυο να υποστεί βλάβη στον εγκέφαλο ή να πεθάνει είναι πολύ μικρός (δύο σε 1.000 γυναίκες ή 0,2%), αλλά υπαρκτός. Αυτός ο κίνδυνος δεν θα είναι υψηλότερος σε σχέση με το αν η γυναίκα γεννήσει για πρώτη φορά, αλλά είναι υψηλότερος σε σχέση με το αν γεννήσει με μια εκλεκτική – προγραμματισμένη καισαρική τομή.
Κάθε γυναίκα μπορεί και πρέπει να λαμβάνει με τη συμβολή και την υποστήριξη του Ιατρού Μαιευτήρα και της Μαίας της την καλύτερη δυνατή απόφαση για τον τρόπο με τον οποίο θα φέρει στη ζωή το παιδί της ώστε να εξασφαλίζεται η βέλτιστη υγεία και των δύο.
Επιμέλεια: Μαρία Θ. Ρεντζεπέρη, Μαία

Παντελής Τρομπούκης, Μαιευτήρας – Χειρουργός Γυναικολόγος,

Παντελής Τρομπούκης,
Μαιευτήρας – Χειρουργός Γυναικολόγος,

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.