Κέντρο Ημέρας για την Ψυχολογική Υποστήριξη Ασθενών με Καρκίνο

Facebooktwitterpinterest

Δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη για ασθενείς με καρκίνο και τους οικείους τους για 19η συνεχή χρονιά.

Αθήνα, 27/11/2019 – Εδώ και 19 χρόνια το Κέντρο Ημέρας για την Ψυχολογική Υποστήριξη Ασθενών με Καρκίνο (Κ.Η.Ψ.Υ.Α.Κ.) της Εταιρίας Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας Παναγιώτης Σακελλαρόπουλος, παρέχει δωρεάν ένα ευρύ φάσμα ψυχοκοινωνικών υπηρεσιών για τους ασθενείς με καρκίνο και τις οικογένειές τους.
Στόχος του Κ.Η.ΨΥ.Α.Κ. είναι να βοηθήσει τους ασθενείς με καρκίνο να ανταποκριθούν στις αλλαγές και τις δυσκολίες που επιφέρει η νόσος σε συναισθηματικό και πρακτικό επίπεδο, και να στηρίξει παράλληλα το κοντινό περιβάλλον των ασθενών που συχνά επωμίζεται ένα μεγάλο μέρος της φροντίδας τους για την οποία χρειάζονται κατάλληλη συμβουλευτική.

O κ. Δημήτρης Σακελλάρης, Ψυχίατρος-Ψυχαναλυτής και Επιστημονικά Υπεύθυνος στο Κέντρο Ημέρας σημειώνει: «Ο ογκολογικός ασθενής, από την στιγμή της διάγνωσης, καλείται να διεργαστεί  μια σειρά από απώλειες, που αρχίζουν από την απώλεια τμημάτων του σώματός του, της λειτουργικότητάς του, της αυτονομίας του, της ναρκισσιστικής του αξίας, των σχέσεών του με τους άλλους, συχνά της εργασία του, και φθάνουν, βέβαια στην απώλεια της ίδιας της ζωής. Η επιτυχία ή η  αποτυχία αυτής της εργασίας αποτελεί τη βασική συνιστώσα για την ψυχική υγεία του καρκινοπαθούς, την προσαρμογή στην αρρώστια και την αντιμετώπιση της και ενδεχομένως ένα σημαντικό παράγοντα για την εξέλιξη την πορεία και την τελική έκβαση της νόσου. Θεωρούμε ότι η ψυχική στήριξη ασθενών με καρκίνο θα έπρεπε να είναι σε μεγαλύτερη έκταση και περισσότερο συστηματική».

Βάσει της εμπειρίας μας και των επιστημονικών δεδομένων, η σημασία της ψυχολογικής παραμέτρου στην πορεία των ογκολογικών νοσημάτων έχει γίνει πλέον ευρέως αποδεκτή. Η ψυχολογική υποστήριξη των ασθενών συμβάλλει στη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα των σωματικών θεραπειών και βοηθάει στην καλύτερη εξέλιξη της νόσου.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Κ.Η.ΨΥ.Α.Κ. μέχρι σήμερα για το 2019:

  • Έχουν πραγματοποιηθεί 5.171 θεραπευτικές συνεδρίες
    (Ιανουάριος 2019 – Αύγουστος 2019). Συνολικά έλαβαν τις υπηρεσίες 388 άτομα.
  • Η διαχείριση τους άγχους, της κατάθλιψης και των κοινωνικών σχέσεων είναι οι βασικές ανάγκες των ωφελούμενων.
  • Η πλειοψηφία των συνεδριών αφορά σε ασθενείς σε ποσοστό 70%, ενώ το υπόλοιπο 30% σε συγγενικά και οικεία πρόσωπα ασθενών.
  • Το μεγαλύτερο ποσοστό (82,20 %) των ανθρώπων που λαμβάνουν τις υπηρεσίες του Κ.Η.Ψ.Υ.Α.Κ. είναι γυναίκες ενώ οι άνδρες-ωφελούμενοι καταγράφονται σε ποσοστό 17,80%.
  • Η διάγνωση που συναντάται πιο συχνά στα περιστατικά που υποδέχεται το Κέντρο Ημέρας είναι: καρκίνος μαστού (48%), καρκίνος πνεύμονα (10%), γυναικολογικοί καρκίνοι (5%), καρκίνος εντέρου (4%) καρκίνος παγκρέατος (3%).
  • Τόσο οι ασθενείς όσο και το οικείο περιβάλλον αναζητούν ψυχολογική υποστήριξη σε διάφορες φάσεις της νόσου. Οι περισσότεροι από αυτούς που απευθύνονται στο Κέντρο αναζητά βοήθεια κατά τη φάση της χημειοθεραπείας, ενώ λιγότεροι βρίσκονται στο αρχικό στάδιο της ανακοίνωσης της διάγνωσης είτε σε φάση υποτροπής και πιο σπάνια σε τελικό στάδιο της ασθένειας.

 

Αναγνωρίζοντας ότι η αντιμετώπιση του καρκίνου συνεπάγεται μια σημαντική επιβάρυνση και σε οικονομικό επίπεδο, το Κ.Η.ΨΥ.Α.Κ παρέχει δωρεάν όλες τις υπηρεσίες του, οι οποίες περιλαμβάνουν δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη, ατομική και οικογενειακή συμβουλευτική, ψυχιατρική παρακολούθηση, ατομική και ομαδική ψυχοθεραπεία, τεχνικές χαλάρωσης-χοροκινητική θεραπεία και κοινωνική υπηρεσία. Παράλληλα, υποστηρίζει επαγγελματίες υγείας που ασχολούνται με ογκολογικούς ασθενείς με στόχο την υποστήριξη και ευαισθητοποίηση τους σε σχέση με τον καρκίνο.

Οι υπηρεσίες παρέχονται σε άτομα άνω των 18 ετών, κατόπιν ραντεβού.
Οι ενδιαφερόμενοι από την περιφέρεια μπορούν να απευθυνθούν στο Κέντρο Ημέρας και να λάβουν συμβουλευτική στήριξη τηλεφωνικά, μέσω  skype (βιντεοκλήση) ή μετά από προγραμματισμένη συνάντηση.

Διεύθυνση Κέντρου Ημέρας για την Ψυχολογική Υποστήριξη Ασθενών με Καρκίνο: Φιλελλήνων 34, Αθήνα (2ος όροφος)

Ημέρες & Ώρες Λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 08.00 – 20.00

Τηλέφωνα επικοινωνίας για πληροφορίες και ραντεβού: 210 32 33 401 & 210 32 33 402

Η λειτουργία και οι παρεχόμενες υπηρεσίες του Κέντρου Ημέρας για την Υποστήριξη Ασθενών με Καρκίνο χρηματοδοτούνται αποκλειστικά από το Υπουργείο Υγείας.
Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα www.psychooncology.gr

Ακολουθήστε μας στο Facebook.com/psychooncology

Twitter.com/daycenter_c

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.