Να τρώω αποξηραμένα φρούτα;

Να τρώω αποξηραμένα φρούτα; Facebooktwitterpinterest

Ως διαιτολόγος μου έχει τύχει πολλές φορές κάποιοι πελάτες να μου κάνουν την εξής ερώτηση: «Να φανταστώ ότι απαγορεύονται εντελώς τα αποξηραμένα φρούτα γιατί παχαίνουν, σωστά;». Φυσικά, η δικιά μου απάντηση είναι αρνητική.

Όλοι γνωρίζουμε πως πρέπει να καταναλώνουμε φρούτα καθημερινά ώστε να εφοδιαζόμαστε με βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία, αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες, τα οποία δεν μπορεί να συνθέσει από μόνος του οργανισμός μας οπότε πρέπει να τα προσλάβουμε μέσω των τροφών. Γιατί λοιπόν όταν ο νους μας πάει στα αποξηραμένα φρούτα βλέπουμε να υπάρχει απαγορευτικό;

«Γιατί έχουν πολλές θερμίδες!», απαντούν πολλοί. Ναι, αλλά και αν φάμε πέντε υγιεινά πιάτα με φασολάκια, θα πάρουμε εξίσου πολλές θερμίδες! Οπότε, πού πρέπει να εστιάσουμε; Στην ποσότητα που καταναλώνουμε φυσικά! Επειδή για παράδειγμα τα φρούτα κάνουν καλό στον οργανισμό μας, αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούμε να τρώμε 10 φρούτα την ημέρα. Και όπως θα «φορτώναμε» τον οργανισμό μας με περίσσιες θερμίδες αν τρώγαμε 30 αποξηραμένα δαμάσκηνα την ημέρα, έτσι θα συνέβαινε και αν καταναλώναμε 10 φρέσκα μήλα την ημέρα.

Τα αποξηραμένα φρούτα, λόγω της μικρής περιεκτικότητάς τους σε νερό, έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε σάκχαρα και φυτικές ίνες ανά γραμμάριο. Με λίγα λόγια, έχουν μεγάλη θερμιδική και θρεπτική πυκνότητα ως τρόφιμο.
Για αυτόν τον λόγο, είτε τρώμε ένα μικρό πορτοκάλι είτε μια κουταλιά της σούπας αποξηραμένες σταφίδες, παίρνουμε τις ίδιες θερμίδες. Άρα, αν προσέχουμε πόσα αποξηραμένα φρούτα θα φάμε μέσα στη μέρα, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Μάλιστα, λόγω της γλυκιάς τους γεύσης μπορούν να ικανοποιήσουν την ανάγκη μας για γλυκό.
Να αποφεύγουμε όμως τα αποξηραμένα φρούτα που τους έχουν προστεθεί ζάχαρη ή σιρόπι, καθώς προσλαμβάνουμε αρκετές περιττές θερμίδες.

Πέραν του θερμιδικού τους φορτίου, έχει σημασία να τονίσουμε πως λόγω της επεξεργασίας τους, κάποιες βιταμίνες τους έχουν καταστραφεί ή βρίσκονται σε μικρότερη ποσότητα σε σχέση με το αντίστοιχο φρέσκο φρούτο.
Ωστόσο, περιέχουν πολλά μέταλλα (σίδηρο, κάλιο) και φυτικές ίνες, γεγονός που τα καθιστά εξαιρετική τροφή για όσους έχουν αναιμία, υπέρταση και δυσκοιλιότητα.

Ας βάλουμε στο καθημερινό μας διαιτολόγιο μια ποικιλία από 4-5 φρούτα, φρέσκα και αποξηραμένα, καταναλώνοντάς τα ως σνακ για δεκατιανό και απογευματινό. Να σημειωθεί πως τα αποξηραμένα φρούτα δεν πρέπει να αντικαταστήσουν τα φρέσκα φρούτα, αλλά να αποτελούν και αυτά μέρος της διατροφής μας.
Τέλος, να θυμόμαστε να συνοδεύουμε τα φρούτα μας με ξηρούς καρπούς, γάλα ή γιαούρτι, ώστε να χορταίνουμε περισσότερο και να διατηρούμε σταθερά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μας.

 Πασχαλίδου Κατερίνα, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Πασχαλίδου Κατερίνα,
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

 

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.