Μπορεί η ενδομητρίωση να προκαλεί πόνο στα πόδια;

Μπορεί η ενδομητρίωση να προκαλεί πόνο στα πόδια; Facebooktwitterpinterest

Η ενδομητρίωση για πολλά χρόνια δεν είχε συνδεθεί με τον πόνο στα πόδια. Κι όμως, η μία στις δύο γυναίκες που πάσχουν από τη μυστηριώδη αυτή ασθένεια έχουν κάποιου είδους πόνο στα πόδια τους, όπως έδειξε πρόσφατη μελέτη.

Συνήθως οι ασθενείς με ενδομητρίωση έχουν εξαιρετικά επώδυνη και βαριά περίοδο, νιώθουν πόνο μετά ή κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης (δυσπαρεύνια) και πυελικό πόνο. Όταν όμως εστίες της ενδομητρίωσης αναπτύσσονται κοντά στα νεύρα των ποδιών που περνούν από τη λεκάνη, μπορεί να προκαλέσουν πόνο στα πόδια, τους γοφούς και τους γλουτούς.

Η διάγνωση του πόνου στα πόδια που σχετίζεται με την ενδομητρίωση είναι εξαιρετικά δύσκολη, καθώς πολλές άλλες παθήσεις για τις οποίες γνωρίζουμε περισσότερα, προκαλούν επίσης πόνο στα πόδια. Μην ξεχνάμε ότι μέχρι να διαγνωστεί η ενδομητρίωση περνούν 7 έως και 12 χρόνια από την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων.

Κάθε μήνα, κατά τη διάρκεια της εμμηνόρροιας, το ενδομήτριο (η επένδυση της μήτρας) αποβάλλεται μέσω του κόλπου. Αυτό συμβαίνει επειδή αλλάζουν τα επίπεδα των ορμονών.
Στις γυναίκες που πάσχουν από ενδομητρίωση, ιστός που είναι ίδιος με το ενδομήτριο αναπτύσσεται εκτός μήτρας και τις ημέρες της περιόδου ο ιστός αυτός απορρίπτεται, αλλά δεν υπάρχει τρόπος να φύγει από το σώμα και προκαλεί έντονο πόνο.

Σε ορισμένες γυναίκες αναπτύσσονται εστίες ενδομητρίωσης μέσα και γύρω από τα νεύρα που υπάρχουν στη λεκάνη και τα ισχία ασκώντας πίεση σε αυτά τα νεύρα, με αποτέλεσμα να έχει η ασθενής συμπτώματα όπως πόνος και μούδιασμα στους γοφούς, τους γλουτούς και τα πόδια.

Σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις πόνου στα πόδια που σχετίζεται με την ενδομητρίωση, αποδείχθηκε ότι οι εστίες της ενδομητρίωσης είχαν αναπτυχθεί στο ισχιακό νεύρο ή σε ένα από τους κλάδους του. Το ισχιακό νεύρο είναι το μεγαλύτερο και μακρύτερο νεύρο στο ανθρώπινο σώμα. Αρχίζει χαμηλά στην πλάτη μας, διέρχεται από τη λεκάνη και νευρώνει το πόδι σε όλο του το μήκος, διακλαδούμενο σε πολλά μικρότερα νεύρα κατά μήκος της διαδρομής.

Το ισχιακό νεύρο παρέχει αίσθηση στο κάτω μέρος του σώματος. Η πίεση στο ισχιακό νεύρο μπορεί λοιπόν να προκαλέσει πολλά διαφορετικά συμπτώματα, συνηθέστερα πόνο, μούδιασμα και μυρμήγκιασμα στις ακόλουθες περιοχές:

• στην εξωτερική πλευρά του ποδιού

• πίσω μέρος των μηρών και γάμπα

• γόνατο

• πατούσα, φτέρνα και πάνω του πέλματος

• γοφοί

• γλουτοί

Πολλές γυναίκες που πάσχουν από ενδομητρίωση νιώθουν ανακούφιση όταν:

• εκτείνουν απαλά το πόδι εστιάζοντας στους γλουτούς, τους μηρούς, τις γάμπες τους μύες και τους μύες του πέλματος

• κάνουν ήπια άσκηση, όπως η γιόγκα, κολύμπι ή περπάτημα, καθώς βοηθούν στην αντιμετώπιση της φλεγμονής

• παίρνουν παυσίπονα και βάζουν αλοιφές για τη φλεγμονή και τον πόνο

Οι ασθενείς έχουν δει αποτελέσματα όταν τρώνε:

• φρούτα και λαχανικά πλούσια σε φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά (πχ φυλλώδη πράσινα λαχανικά, μούρα και εσπεριδοειδή).

• άπαχα κρέατα και ξηρούς καρπούς που περιέχουν αντιφλεγμονώδεις ενώσεις, όπως ωμέγα-3
(πχ ψάρια, καρύδια, αμύγδαλα, σουσάμι)

Επίσης, όταν αποφεύγουν:

• τρόφιμα που συνδέονται με τις φλεγμονές (όπως κόκκινο κρέας, αλκοόλ, τρόφιμα με πολλά συντηρητικά)

Το νερό βοηθά. Η αφυδάτωση μπορεί να εντείνει τη φλεγμονή και τον πόνο σε όλο το σώμα.

Οι εναλλακτικές θεραπείες, όπως ο βελονισμός και το θεραπευτικό μασάζ, έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικές για ορισμένες ασθενείς με ενδομητρίωση που παρουσιάζουν πόνο στα πόδια.

Ιάκωβος Σούσης Μαιευτήρας-Γυναικολόγος, Ιατρός Αναπαραγωγής

Ιάκωβος Σούσης,
Μαιευτήρας Γυναικολόγος, Ιατρός Αναπαραγωγής

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.