Διατροφή κατά τη διάρκεια του Θηλασμού

Διατροφή κατά τη διάρκεια του Θηλασμού Facebooktwitterpinterest

Μια μητέρα που λαμβάνει τροφές με επάρκεια σε θρεπτικά συστατικά, παρέχει στο βρέφος γάλα υψηλότερης θρεπτικής αξίας (πλούσιο σε απαραίτητα λιπαρά οξέα και υδατοδιαλυτές βιταμίνες). Στην αντίθετη περίπτωση , μπορεί ακόμα και να μειωθεί ο όγκος του γάλατος.

Γενικές Οδηγίες:

  • Η διατροφή της θηλάζουσας θα πρέπει να είναι πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, ώστε το παιδί να προσλαμβάνει όλες τις απαραίτητες βιταμίνες.
  • Η κατανάλωση κόκκινου κρέατος (μοσχάρι κυρίως αλλά και συκώτι/εντόσθια/μυαλό) θα πρέπει να κατέχει εξέχουσα θέση στη διατροφής σας
  • Θα πρέπει να καταναλώνετε τουλάχιστον 2 μερίδες λιπαρών ψαριών την εβδομάδα, έτσι ώστε να παρέχονται στο βρέφος τα απαραίτητα λιπαρά οξέα (ω-3, ω-6). Καλό θα ήταν να αποφεύγετε ηκατανάλωση ξιφία, καρχαρία (αυξημένη περιεκτικότητα σε μόλυβδο) ενώ θα πρέπει να προτιμούνται λιπαρά ψάρια όπως ο μπακαλιάρος, ο σολομός, το σκουμπρί και η ρέγγα.
  • Θα πρέπει να πίνετε περίπου 2-3 λίτρα υγρών χωρίς καφεΐνη καθημερινά, μη αγνοώντας το αίσθημα της δίψας. Πίνοντας ένα ποτήρι νερό κάθε φορά που έχετε θηλάσει το μωρό σας μπορεί να σας βοηθήσει να προσλάβετε τα υγρά σας χρειάζονται.
  • Αν νιώσετε ότι το μωρό σας ενοχλείται από κάποιο τρόφιμο που καταναλώνετε, αποφύγετέ το για τουλάχιστον 3 ημέρες, Προσπαθήστε να το επανεισάγετε το διαιτολόγιό σας μετά από ένα διάστημα όταν το μωρό σας μεγαλώσει λίγο.
  • Κατά τη διάρκεια του θηλασμού θα πρέπει να διακόψετε τον καπνό, να περιορίσετε την κατανάλωση αλκοόλ (όχι περισσότερο από μία μερίδα την ημέρα και όχι χρονικά κοντά στην ώρα του θηλασμού), την ποσότητα καφεΐνης (όχι περισσότερο από δύο φλιτζάνια την ημέρα). Θα πρέπει να περιορίσετε την κατανάλωση αφεψημάτων από βότανα.
Προκοπίου Μαρία, Ενδοκρινολόγος-Διαβητολόγος

Προκοπίου Μαρία,
Ενδοκρινολόγος-Διαβητολόγος

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.