Μπουκωμένη – βουλωμένη μύτη:

Μπουκωμένη - βουλωμένη μύτη: Facebooktwitterpinterest

Αίτια και αντιμετώπιση κατά τη διαδρομή κοινών αναπενυστικών λοιμόξεων και όταν έχετε συνάχι.

Από το Φθινόπωρο κάθε έτος, οι παθογόνοι μικροοργανισμοί που μεταδίδονται με την αναπνοή και με μολυσμένα αντικείμενα, αρχίζουν να επελαύνουν με δριμύτητα. Δυστυχώς το φαινόμενο επιτείνεται από την πλημμελή τήρηση σωστών μέτρων υγιεινής και πρόληψης. Τα χέρια παιδιών και ενηλίκων δεν πλένονται επαρκώς, οι χώροι δεν αερίζονται σωστά, τα κλιματιστικά συστήματα είναι ελαττωματικά, τα κοινόχρηστα παιχνίδια και αντικείμενα σε δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία δεν καθαρίζονται συστηματικά.

Ένα από τα πιο συνήθη συμπτώματα που προκαλούν οι παθογόνοι μικροοργανισμοί είναι η βουλωμένη μύτη. Το πρόβλημα επιτείνεται από τον ξηρό αέρα των εσωτερικών χώρων από κακώς συντηρημένα κλιματιστικά συστήματα. Η μπουκωμένη μύτη που αποκαλείται ιατρικώς ρινική συμφόρηση συχνά συνοδεύεται από απώλεια όρεξης, πυρετό, κρυάδες, κόπωση, πρήξιμο λαιμού, πονόλαιμο, φαγούρα στον λαιμό, πρησμένους αδένες, βραχνή φωνή, πόνους σώματος, πονοκέφαλο, δυσκολία στην κατάποση, δυσχέρεια αναπνοής, κάψιμο, ρινική καταρροή, φτάρνισμα, πονόλαιμο, βήχα.
Η μύτη έχει σημαντικό ρόλο στον οργανισμό. Συντελεί στην εφύγρανση του εισπνεόμενου αέρα, ενώ κατακρατά άχρηστα στοιχεία, μικροοργανισμούς και ρύπους, για να μην προκαλέσουν βλάβη στους βρόγχους. Αδένες και εκκριτικά κύτταρα εκκρίνουν την ζωτική για την απομάκρυνση των άχρηστων σωματιδίων βλέννα. Η μύτη περιβάλλεται από τους παραρρίνιους κόλπους, ανατομικές κοιλότητες, που καλύπτονται από αναπνευστικό επιθήλιο. Οι παραρρίνιοι κόλποι συντελούν στην παραγωγή υψηλών ποσοτήτων τοξικών ουσιών για μία πλειάδα ιών, βακτηρίων, μυκήτων και καρκινικών κυττάρων. Η πλούσια συμπαθητική και παρασυμπαθητική νεύρωση σταθεροποιεί την υγιή μύτη. Αρκετοί αναπνευστικοί ιοί μετά την εισβολή, εγκαθίστανται στο ρινικό αναπνευστικό επιθήλιο και προκαλούν φλεγμονή και υπερέκκριση βλέννας με αποτέλεσμα το δυσάρεστο σύμπτωμα της ρινικής συμφόρησης.
Μέτρα αντιμετώπισης:
· Αποφύγετε τη στενή επαφή με κατοικίδια και χνουδωτά αντικείμενα που μπορεί να ερεθίσουν τον ρινικό βλεννογόνο.
· Απομακρύνετε κακώς συντηρημένα κλιματιστικά και τα αποξηραντικά μηχανήματα από τους εσωτερικούς χώρους.
· Αποφύγετε καπνό, χημικά προϊόντα έντονες οσμές βαφές.
· Να αποφύγετε την έκθεση σε ψύχος και ρεύματα.
· Φάτε ελαφρά μασήσετε καλά την τροφή σας αποφύγετε τα βαριά νυχτερινά γεύματα τοξικές ουσίες αλκοόλ. Αποφύγετε πικάντικα γεύματα που προκαλούν καούρα και αφήστε να παρέλθει δίωρο από το τελευταίο σας γεύμα και την κατάκλιση για ύπνο. Μην παραλείψετε το πρωινό σας και προτιμήσετε την παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή. Αφεψήματα που βοηθούν, εφόσον δεν έχετε αντίστοιχες δυσανεξίες, είναι το δίκταμο, τσάι, αλθαία, χαμομήλι, φασκόμηλο με μέλι. Φροντίστε για την επαρκή σας ενυδάτωση αλλά αποφύγετε τις ακραίες θερμοκρασίες σε ποτά γεύματα. Μπορείτε να κάνετε γαργάρες με χλιαρό νερό όπου έχετε διαλύσει ένα κουταλάκι αλάτι.
· Η επαναλαμβανόμενη χρήση των φωνητικών χορδών κουράζει το παρακείμενο μυϊκό σύστημα. Να αποφεύγετε να μιλάτε δυνατά ή για πολύ χρονικό διάστημα, όσο έχετε πονόλαιμο. Ξεκουράστε τη φωνή σας έως ότου αισθανθείτε καλύτερα.
· Να αποφύγετε την χρήση αντιβίωσης. Τα αντιβιοτικά δεν δρουν στο σύνηθες μπούκωμα των ιώσεων.
· Προσοχή στα αποσυμφορητικά. Η κατάχρησή τους μπορεί να οδηγήσει σε αγγειοδιαστολή ρινικού βλεννογόνου και ανάπτυξη φαρμακογενούς ρινίτιδας.
· Kάντε μερικές εισπνοές σε περιβάλλον υδρατμών χρησιμοποιώντας μια κατσαρόλα με νερό που βράζει.
· Τα χρόνια νοσήματα που προκαλούν αλλοιώσεις στην άμυνα του οργανισμού (π.χ. διαβήτης) πρέπει να αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά.
· Όταν το ανοσοποιητικό σύστημα λειτουργεί καλά το δυσάρεστο μπούκωμα των ιογενών λοιμώξεων εξαφανίζεται εντός πέντε ημερών. Όταν η ρινική συμφόρηση παρατείνεται ή συνοδεύεται από σοβαρά συστηματικά συμπτώματα όπως υψηλό πυρετό ή δύσπνοια πρέπει να διερευνάται σωστά ιατρικώς. Ενδέχεται να πρόκειται για επιπλοκή της αναπνευστικής ίωσης (π.χ. βρογχίτιδα, παραρρινοκολπίτιδα) ή να πρόκειται για άλλο μη συνδεόμενο με λοίμωξη νόσημα ή παράγοντα που ευθύνεται για το πρόβλημα.
Συχνά νοσήματα και παράγοντες εκτός από τους ιούς που προκαλούν διαταραχή της αρχιτεκτονικής της μύτης, υπερέκκριση βλέννας ή απώλεια της υπάρχουσας ισορροπίας του ρινικού συμπαθητικού παρασυμπαθητικού συστήματος και ευθύνονται για την ρινική συμφόρηση είναι οι αλλεργίες, οι τοπικοί όγκοι, τα αυτοάνοσα νοσήματα.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.