Οι συγγενείς καρδιοπάθειες

Οι συγγενείς καρδιοπάθειες Facebooktwitterpinterest

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΣΥΓΓΕΝΩΝ ΚΑΡΔΙΟΠΑΘΕΙΩΝ

Οι συγγενείς καρδιοπάθειες είναι μάλλον σπάνιες (εμφανίζονται σε ποσοστό 0.8 % των γεννήσεων) και στις περισσότερες περιπτώσεις δε γνωρίζουμε την αιτιολογία τους. Δεν είναι γενικά κληρονομικές παθήσεις, αλλά παρουσιάζονται σαν εκδήλωση μιας «ατυχίας», ενός σφάλματος κατά τη διάπλαση του εμβρύου.
Έχουν πάντως εντοπιστεί κάποιοι προδιαθεσικοί παράγοντες, όπως:

  1. Σπάνιες ιογενείς λοιμώξεις π.χ. λοίμωξη της εγκύου από τον ιό της ερυθράς.
  2. Χρήση «τερατογόνων» ουσιών στις οποίες περιλαμβάνονται, εκτός από κάποια φάρμακα (τα περισσότερα απ’ αυτά δεν χρησιμοποιούνται πλέον) πιθανώς το οινόπνευμα αλλά και το κάπνισμα, ακόμα και το παθητικό.
  3. Κληρονομικότητα. Κάποιες συγγενείς καρδιοπάθειες παρουσιάζονται με αυξημένη συχνότητα σε παιδιά που έχουν κάποια χρωμωσωματική ανωμαλία (π.χ σύνδρομο Down).
    Με τις σύγχρονες μεθόδους της μοριακής βιολογίας, αποκαλύπτεται σταδιακά σε διάφορες συγγενείς καρδιοπάθειες κάποιο γενετικό υπόστρωμα.
    Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον ρόλο της κληρονομικότητας στις συγγενείς καρδιοπάθειες μπορείτε να απευθυνθείτε απ’ ευθείας στη συγγραφική ομάδα και στους συνεργάτες της, ειδικούς στον κλάδο της σύγχρονης γενετικής.
Γιώργος Η. Σαρρής,Καρδιοχειρουργός - Παιδοκαρδιοχειρουργός

Γιώργος Η. Σαρρής
MD, PhD, FACC, FACS, FAHA, FCTS, FETCS
Καρδιοχειρουργός – Παιδοκαρδιοχειρουργός

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.