Φοκάτσια ιταλική

Φοκάτσια ιταλική Facebooktwitterpinterest

Υλικά για 28 μερίδες:

550 γρ. αλεύρι λευκό δυνατό/σκληρό
350 ml νερό
35 γρ. ζάχαρη
20 γρ. αλάτι θαλασσινό
20 γρ. ελαιόλαδο
6 γρ. ξερή μαγιά
Ρίγανη τριμμένη

Tips: Ο ίδιος τύπος ζύμης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως ζύμη πίτσας, αρκεί να τρυπήσουμε τη ζύμη με ένα πιρούνι σε αρκετά σημεία, μετά το άνοιγμα πριν τη βάλουμε στο φούρνο. Δοκιμάστε να προσθέσετε βότανα, όπως δεντρολίβανο ή θυμάρι. Αυθεντική φοκάτσια ιταλική συνταγή με 80 θερμίδες ανά μερίδα, απλή και εύκολη ζύμη.

Διατροφικά στοιχεία
Ποσότητα ανά μερίδα 30 γρ.
Ενέργεια 80 kcal
Πρωτεΐνες 2,3 γρ.
Υδατάνθρακες 15,5 γρ.
Λιπαρά 1 γρ.
Χοληστερίνη 0 mg
Νάτριο 277 mg

 

Εκτέλεση

Τοποθετούμε το αλεύρι σε ένα μεγάλο μπολ και σχηματίζουμε μια λακουβίτσα στο κέντρο.
Διαλύουμε σε 100 ml χλιαρό νερό (προσοχή να μην είναι καυτό), τη ξερή μαγιά και τη ζάχαρη.
Ρίχνουμε το μείγμα με τη λιωμένη μαγιά και τη ζάχαρη στο κέντρο και με τα δάχτυλα του χεριού μας, κάνουμε κυκλικές κινήσεις, φέρνοντας σιγά-σιγά όλο το αλεύρι να ενωθεί με τα υγρά και να σχηματιστεί ένας χυλός.
Στη συνέχεια προσθέτουμε και το υπόλοιπο νερό με το λάδι και το αλάτι και συνεχίζουμε να αναμιγνύουμε τα υλικά. Το μείγμα θα αρχίσει να γίνεται πιο σκληρό και πιο ελαστικό. Εδώ θα χρειαστεί να βάλουμε όλη τη δύναμή μας και να ζυμώσουμε καλά το μείγμα που έχει προκύψει και με τα δύο μας χέρια για 4-5 λεπτά.
Αλευρώνουμε πάλι τα χέρια μας και πλάθουμε μια μεγάλη μπάλα με όλο το ζυμάρι. Την τοποθετούμε σε ένα καθαρό μπολ, τη σκεπάζουμε με ένα πανί και την αφήνουμε ακριβώς δίπλα από το φούρνο, τον οποίο έχουμε ήδη προθερμάνει στους 200°C.
Αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει για 40-45 λεπτά, μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος, τη βγάζουμε από το μπολ και τη ζυμώνουμε πάλι πολύ καλά, έτσι ώστε να φύγει ο αέρας, που έχει εγκλωβιστεί μέσα.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε 4 ίδια μέρη, την πλάθουμε σε οβάλ σχήμα και κάνουμε τις χαρακτηριστικές τρύπες, σπρώχνοντας τα δάχτυλά μας, βαθιά μέσα στη ζύμη.
Αφήνουμε τα ζυμάρια που έχουμε φτιάξει, για άλλα 30-40 λεπτά δίπλα από το φούρνο για να φουσκώσουν λίγο.
Τα τοποθετούμε σε ένα ταψί, αφήνοντας απόσταση ανάμεσα τους και τα ψήνουμε στους 200 °C για όση ώρα χρειαστεί (περίπου 25-30 λεπτά).
Βγάζουμε από το φούρνο, αλείφουμε με ένα πινέλο με λίγο ελαιόλαδο και, τέλος, πασπαλίζουμε με λίγο θαλασσινό αλάτι και τριμμένη ρίγανη.
Καλή σας όρεξη!!!

Πηγή: http://www.mydiatrofi.gr

 Chef Χρήστος Ιωαννίδης

Χρήστος Ιωαννίδης, Chef

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.