Tα πρώτα δόντια του παιδιού

Tα πρώτα δόντια του παιδιού Facebooktwitterpinterest

Ποια είναι τα πρώτα δόντια;

Τα νεογιλά είναι τα δόντια που ανήκουν στην πρώτη σειρά οδοντοφυΐας του παιδιού και είναι 20 σε αριθμό. Από την ηλικία των 6 ετών τα ‘μπροστινά’ νεογιλά δόντια αντικαθίστανται σταδιακά από τα μόνιμα. Τα παιδιά όμως θα διατηρήσουν τα ‘πίσω’  νεογιλά τους δόντια τα οποία θα αλλάξουν σε ηλικία 12 ετών.

Γιατί είναι σημαντικά τα πρώτα δόντια;

Τα νεογιλά είναι τα δόντια που ανήκουν στην πρώτη σειρά οδοντοφυΐας του παιδιού και είναι 20 σε αριθμό.
Από την ηλικία των 6 ετών τα ‘μπροστινά’ νεογιλά δόντια αντικαθίστανται σταδιακά από τα μόνιμα.
Τα παιδιά όμως θα διατηρήσουν τα ‘πίσω’  νεογιλά τους δόντια τα οποία θα αλλάξουν σε ηλικία 12 ετών.

Τα νεογιλά δόντια αποτελούν το βασικό όργανο μάσησης και ομιλίας καθώς επίσης αποτελούν το περιβάλλον που θα δεχθεί τα μόνιμα δόντια. Τα υγιή νεογιλά δόντια συμβάλουν στην σωστή ανάπτυξη των γνάθων και του προσώπου.

Τα χαλασμένα παιδικά δόντια δημιουργούν ένα μολυσμένο περιβάλλον στο στόμα και όταν ανατείλουν τα μόνιμα δόντια, επηρεάζονται άμεσα. Τα χαλασμένα παιδικά δόντια μπορεί να επηρεάσουν τη γενική υγεία του παιδιού, προκαλώντας πόνο και μερικές φορές πυρετό.

Κάθε παιδικό δόντι διατηρεί ένα χώρο για το μόνιμο δόντι που θα το διαδεχθεί. Εάν αυτό χαθεί νωρίτερα μπορεί να χαθεί ο χώρος για την ανατολή του αντίστοιχου μονίμου και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα στις γνάθους.

Τα παιδιά έχουν δικαίωμα σε ένα όμορφο χαμόγελο το οποίο τα βοηθά να έχουν μια καλύτερη εικόνα για τον εαυτό τους! Ένα υγιές παιδικό στόμα αποτελεί τη βάση για το υγιές στόμα ενός ενήλικα. Τα παιδικά δόντια είναι εξ ίσου σημαντικά με τα μόνιμα και η παραμέλησή τους με το πρόσχημα της αλλαγής τους είναι λάθος!

Πότε εμφανίζονται τα πρώτα δόντια;

Το πρώτο παιδικό δόντι εμφανίζεται γύρω στους πρώτους 6 μήνες της ζωής του παιδιού. Η νεογιλή οδοντοφυΐα ολοκληρώνεται περίπου στην ηλικία των 3 ετών. Παρ’ όλα αυτά ο ρυθμός ανάπτυξης του κάθε παιδιού είναι διαφορετικός, κατά συνέπεια και των δοντιών του.

Η συνήθης σειρά που φυτρώνουν τα νεογιλά δόντια είναι:

6ος  – 10ος  μήνας: κάτω κεντρικοί κοπτήρες (μπροστινά – μέσοι τομείς)

8ος – 12ος  μήνας : άνω κεντρικοί κοπτήρες (μπροστινά – μέσοι τομείς)

9ος – 16ος  μήνας: άνω και κάτω πλάγιοι κοπτήρες (πλάγιοι τομείς)

16ος – 24ος  μήνας: κυνόδοντες

12ος – 18ος  μήνας: πρώτοι ‘παιδικοί’ τραπεζίτες

24ος – 32ος  μήνας: δεύτεροι ‘παιδικοί’ τραπεζίτες

Τι συμπτώματα παρουσιάζονται όταν εμφανίζονται τα δόντια;

Τα συνήθη συμπτώματα όταν εμφανίζονται τα πρώτα δόντια είναι:

– κόκκινα και πρησμένα ούλα

– μεγάλη ποσότητα σάλιου

– δυσφορία, γκρίνια

– αλλαγή στις συνήθειες διατροφής

– ανορεξία

– ανησυχία στον ύπνο

– χαμηλή πυρετική κίνηση

Αντιμετώπιση-Τι μπορώ να κάνω για να το βοηθήσω;

Για να ανακουφίσετε το μωρό σας από τις ενοχλήσεις είναι καλό να του καθαρίζετε το στόμα 2-3 φορές την ημέρα με μία βρεγμένη γάζα πάνω στα ούλα. Μπορείτε να την εμποτίσετε σε χλιαρό χαμομήλι. Εναλλακτικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί το ειδικό ‘δαχτυλάκι’ του εμπορίου για τον καθαρισμό του στόματος.

Μπορείτε  να δοκιμάσετε αντικείμενα ή τροφές που προκαλούν υπεραιμία είτε μειώνουν πιθανή τοπική φλεγμονή. Ένας κρύος (όχι παγωμένος) δακτύλιος ανατολής δοντιών (κρίκος οδοντοφυΐας), μια παγωμένη μπανάνα ή ένα ωμό καρότο, τρίψιμο των ούλων του βρέφους με κάποιο κρύο βρεγμένο ύφασμα μπορεί να το ανακουφίζει σημαντικά.

Μην εκθέτετε το μωρό σας σε πολύ ζεστές ή πολύ παγωμένες τροφές, αφού επιδεινώνουν τον πόνο στα ούλα και στο στόμα. Μη χρησιμοποιείτε φάρμακα ή γιατροσόφια, ακόμη και την παιδική ασπιρίνη, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού.

Υπάρχουν παυσίπονες αλοιφές οδοντοφυΐας στο εμπόριο, οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν εσχάτη λύση στο πρόβλημα. Καλό θα είναι να εφαρμόζονται με καθαρό δάκτυλο και να είναι ψυχρές προκειμένου να έχουμε και τα οφέλη του κρύου στην ερεθισμένη περιοχή.

Από πότε πρέπει να τα φροντίζουμε;

Η φροντίδα των δοντιών του μωρού αποτελεί το υπόβαθρο για την ανάπτυξη και ανώδυνη ανατολή έξοδο των μόνιμων δοντιών. Το βούρτσισμα πρέπει να ξεκινάει από τότε που τα πρώτα δόντια εμφανίζονται στο στόμα!

Καφούρου Βασιλική Παιδοδοντίατρος

Καφούρου Βασιλική,
Παιδοδοντίατρος

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.