Γιατί ποτέ δεν είναι πολύ νωρίς για να ξεκινήσετε την ανάγνωση στο μωρό σας!

Γιατί ποτέ δεν είναι πολύ νωρίς για να ξεκινήσετε την ανάγνωση στο μωρό σας! Facebooktwitterpinterest

Οι περισσότεροι  γονείς εργάζονται και μάλιστα αρκετές ώρες. Τα παιδιά χρειάζονται χρόνο, αλλά ακόμα πιο πολύ χρειάζονται να τους αφιερώνουν οι γονείς τους ποιοτικό χρόνο. Μια πολύ σημαντική δραστηριότητα που μπορούν να κάνουν μαζί είναι η ανάγνωση βιβλίων.

Όταν οι γονείς μιλούν, διαβάζουν, και τραγουδούν στα μωρά και τα μικρά παιδιά τους, βοηθάνε τον εγκέφαλο τους να σχηματίσει νέες νευρικές συνάψεις και να αναπτυχθεί.

Αυτές οι συνάψεις  χτίζουν τη γλώσσα, εμπλουτίζουν το λεξιλόγιο, και τις κοινωνικο-συναισθηματικές δεξιότητες σε μια σημαντική χρονική στιγμή για την ανάπτυξη ενός μικρού παιδιού. Επίσης, οι κοινές δραστηριότητες  ενισχύουν το δεσμό μεταξύ γονέα και παιδιού.

Μερικές συμβουλές ώστε το διάβασμα βιβλίων στα πολύ μικρά παιδιά να γίνεται πιο απολαυστικό.

  • Αγκαλιάστε το μωρό και διαβάστε χρωματίζοντας τη φωνή σας, βγάζοντας συναίσθημα. Βρέφη ηλικίας μόλις λίγων ημερών ή εβδομάδων μπορούν να αναγνωρίσουν και προτιμούν τις φωνές και τα πρόσωπά τους γονιών τους. Παρόλο που δεν μπορούν να κατανοήσουν τις λέξεις ή την ιστορία ενός βιβλίου.  Ανταποκρίνονται  στο συναίσθημα και τη συγκίνηση που βγάζει η φωνή σας και η έκφραση του πρόσωπου σας.  Λατρεύουν να βλέπουν φωτογραφίες με φωτεινά και ζωηρά χρώματα και είναι ακόμα πιο ευτυχισμένα αν βρίσκονται στην αγκαλιά σας.
  • Επιλέξτε πολύχρωμα και ανθεκτικά βιβλία. Τα μωρά μεγαλώνοντας, ικανοποιούνται όταν κρατούν ένα βιβλίο και στη συνέχεια το βάζουν στο στόμα τους για να το εξερευνήσουν.
  • Προγραμματίστε μια ιδιαίτερη στιγμή ανάγνωσης. Τα πολύ δραστήρια μικρά παιδιά μπορεί να χάνουν γρήγορα το ενδιαφέρον τους για ένα βιβλίο μετά από μόνο 1-2 λεπτά ανάγνωσης. Συνεχίστε να διαβάζετε, να μιλάτε και τραγουδώντας με το μωρό σας τακτικά τραβήξτε του το ενδιαφέρον και την προσοχή. Κάντε αυτό το χρονικό διάστημα ειδικό δίνοντας στο μωρό σας την πλήρη προσοχή σας.
  • Σβήστε φυσικά τη τηλεόραση και τους υπολογιστές!
  • Διαβάστε μαζί κάθε μέρα. Το διάβασμα βιβλίων μαζί με το παιδί μπορεί να είναι μια πολύ χρήσιμη συνήθεια, ειδικά όταν είναι μέρος της τακτικής για να ηρεμήσουν πριν τον ύπνο.
  • Στα μικρά παιδιά αρέσει να έχουν επιλογές. Έτσι θα τα αφήνετε να επιλέξουν το βιβλίο που θα διαβάσετε μαζί. Αυτό μπορεί να έχει μεγάλη επιτυχία. Τα μικρά παιδιά αποκτούν γρήγορα αγαπημένα βιβλία και μπορεί να σας ζητούν να διαβάσετε την ίδια ιστορία ξανά και ξανά.
  • Βρείτε χρόνο για να μιλήσετε, για να αναλύσετε την ιστορία. Τα μικρά παιδιά μπορούν να δείξουν φωτογραφίες  ή αντικείμενα π.χ.  «Δείξε μου το αυτοκίνητο», «ποιο από τα δύο ζώα κάνει νιάου-νιάου;».  Επίσης  μπορούν να αναγνωρίσουν δραστηριότητες, π.χ. τι κάνει το παιδάκι; (τρώει;) ή ποιο παιδάκι τρώει; Μερικές φορές  προσποιούνται ότι διαβάζουν μόνα τους το βιβλίο. Μιλώντας για τα συναισθήματα των χαρακτήρων στα βιβλία, μπορεί να τους δώσει την ευκαιρία να μιλήσουν  για τα δικά τους συναισθήματα, όπως φόβος, λύπη ή χαρά.

 

Κάντε στο παιδί σας ερωτήσεις. Τα παιδιά προσχολικής ηλικίας είναι πιο ομιλητικά και περιγραφικά. Σε αυτή την ηλικία, μπορούν πιθανώς να σας πουν ένα μέρος της ιστορίας του αγαπημένου  τους βιβλίου ή τις ιστορίες που έχουν φανταστεί. Κάνετε στο παιδί ερωτήσεις σχετικές με την ιστορία (ποιός χαρακτήρας σου αρέσει καλύτερα; Τι θα μπορούσε να συμβεί στη συνέχεια;) . Είναι ένας διασκεδαστικός τρόπος για να μάθουν. Αυτού του είδους οι συζητήσεις χτίζουν τη γλώσσα, την επιθυμία να μάθουν και τις αρχές των δεξιοτήτων ανάγνωσης.

  • Συνεχίστε την ανάγνωση μαζί, ακόμα και όταν το παιδί σας μπορεί να διαβάσει. Τα παιδιά δεν είναι ποτέ πολύ μικρά ή πολύ μεγάλα για να απολαύσουν την ανάγνωση μαζί σας. Όταν μαθαίνουν να διαβάζουν τα ίδια, μπορείτε να συνεχίσετε να διαβάζετε ιστορίες, που βρίσκονται σε υψηλότερο επίπεδο ανάγνωσης από εκείνες που μπορούν να διαβάσουν μόνα τους.

Προώθηση των 5α της προσχολικής εκπαίδευσης με νέες οικογένειες:

  • Ανάγνωση μαζί σαν μια καθημερινή διασκέδαση – οικογενειακή δραστηριότητα.
  • Αγκαλιάζομαι, παίζω, μιλώ, τραγουδώ συχνά μαζί με το παιδί στη διάρκεια της ημέρας.
  • Αποκτάμε συνήθειες για τα γεύματα, το παιχνίδι και τον ύπνο, οι οποίες βοηθούν τα παιδιά να ξέρουν τι ακολουθεί και τι περιμένετε εσείς από αυτά.
  • Ανταμείβουμε τις καθημερινές επιτυχίες (ιδιαίτερα για την προσπάθεια προς την κατεύθυνση των στόχων), ο έπαινος από τα πιο κοντινά πρόσωπα είναι για ένα παιδί μια πολύ ισχυρή ανταμοιβή.
  • Αναπτύσσοντας σχέσεις που είναι εκπαιδευτικές, αμοιβαίες και διαρκείς, αποτελεί το θεμέλιο της υγιούς πρώιμης ανάπτυξης του εγκεφάλου του παιδιού.

Τα οφέλη είναι τόσο σαφή και τόσο σημαντικά από την προώθηση της ανάγνωσης σε μικρά παιδιά που έχει γίνει ουσιαστικό μέρος της παιδιατρικής φροντίδας. Ξεκινώντας καθημερινή ανάγνωση με τα μικρά παιδιά, είναι ένας πολύ καλός τρόπος να χτιστούν υγιεινές συνήθειες που διαρκούν μια ζωή. Η απόδοση των εν λόγω επενδύσεων είναι τεράστια!

Αλεξάνδρα Κατσαφάδου, Παιδίατρος- Νεογνολόγος

Αλεξάνδρα Κατσαφάδου, Παιδίατρος- Νεογνολόγος

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.