Διαδικασίες και οδηγίες για έλεγχο Doping-Say No to Doping

Διαδικασίες και οδηγίες για έλεγχο Doping Facebooktwitterpinterest

Από την Υγειονομική Υπηρεσία Σ.Ε.Γ.Α.Σ. και σύμφωνα με τους κανόνες της I.A.A.F.

Διαδικασίες και Οδηγίες

Όλοι οι Αθλητές – Αθλήτριες, Προπονητές και Αθλητικοί παράγοντες πρέπει να γνωρίζουν τις παρακάτω διαδικασίες για να διευκολύνουν το έργο (ουροληψία-αιμοληψία) των εντεταλμένων για έλεγχο Doping αξιωματούχων και να αποφεύγονται παρεξηγήσεις και προβληματισμοί.

Η Ομοσπονδία μας πρωτοστατώντας στη εκστρατεία για την καταπολέμηση της μάστιγας των απαγορευμένων ουσιών, εκδίδει το παρόν ενημερωτικό φυλλάδιο που είναι το πρώτο της σειράς με τον τίτλο «SAY NO TO DOPING».

Έλεγχοι Doping κατά την διάρκεια Αγώνων

  1. Χώρος – Υλικό Πρέπει να υπάρχει ειδικά διαμορφωμένος χώρος αποτελούμενος από αίθουσα αναμονής, γραφείο ουροληψίας και τουαλέτα WC ξεχωριστά για Άνδρες και Γυναίκες με ειδικούς καθρέπτες.
    Το υλικό, είναι αυτό που διατίθεται από την Παγκόσμια Ομοσπονδία και είναι:

    1. έντυπα κλήσεων
    2. έντυπα ελέγχου
    3. ειδικά μπουκαλάκια και μικρά κιβώτια τοποθέτησης ούρων και αίματος με σφραγίδες της I.A.A.F.

    Σήμερα χρησιμοποιούνται τα:

    1. «Bereg kit»
    2. «Versa Pack» σπανιότερα και τα
    3. «Envo Pack»
  2. Προσωπικό
    1. Επιτροπή Ελέγχου 3μελής ή 5μελής αποτελούμενη από Διοικητικό παράγοντα, τον υπεύθυνο ή εκπρόσωπο προπονητών, τον προϊστάμενο της Υγειονομικής Υπηρεσίας και ενδεχομένως εκπρόσωπο Αθλητών , Κριτών. Η Επιτροπή εισηγείται στο Δ.Σ. της Ομοσπονδίας σε ποιους Αγώνες θα γίνονται έλεγχοι Doping, την σύνταξη πρωτοκόλλου, την επιλογή των Αθλητών -Αθλητριών και γενικά την επιτήρηση της όλης διαδικασίας. Επίσης διενεργεί την κλήρωση Αγωνισμάτων και θέσεων στους τακτικούς ελέγχους στη διάρκεια των Αγώνων. Τέλος αποφασίζει ποιοι Αθλητές θα υποβάλλονται σε έκτακτους ελέγχους και πότε. Η Επιτροπή αυτή δε εισηγείται την επιβολή ποινών, ρόλο που κατέχει η Δικαστική Επιτροπή.
    2. 2 ουρολήπτες ( 1 Άνδρας και 1 Γυναίκα)
    3. 2-4 συνοδοί
  3. Επιλογή – Κλήση Αθλητού Η επιλογή γίνεται με κριτήρια Αθλητικά, (κατάκτηση μεταλλίων, επίτευξη επίδοσης και επιλογή για συμμετοχή σε Αγώνες – σκοπιμότητας – υπόδειξη – και τέλος απαραίτητα με κλήρωση σε ποσοστό 20-25%. Όταν ειδοποιηθεί ο Αθλητής και υπογράψει το ειδικό έντυπο ελέγχου Doping πρέπει να εμφανισθεί στον χώρο ουροληψίας το αργότερο σε μια (1) ώρα. Κανένας δεν μπορεί να αρνηθεί και δεν δικαιολογείται να καθυστερήσει πέραν της μίας (1) ώρας. Άρνηση υποβολής σε έλεγχο ουροληψίας ή αιμοληψίας ή καθυστέρηση παρουσίασης τιμωρείται με ποινή ίσης εκείνης θετικού δείγματος.
    Σε περίπτωση τώρα επίτευξης Εθνικής Επίδοσης, ο Αθλητής έχει υποχρέωση να παρουσιασθεί μόνος του για να υποβληθεί σε έλεγχο, προκειμένου να αναγνωρισθεί το Εθνικό ρεκόρ. Η Επιτροπή θα τον καλέσει μόνο εάν έχει επιλεγεί.
  4. Τεχνικά θέματα που πρέπει να γνωρίζει ο Αθλητής κατά τον έλεγχο:
    1. Τα υγρά που χρησιμοποιεί (νερό – αναψυκτικά) πρέπει να είναι σφραγισμένα και σε μικρές συσκευασίες.
    2. Είναι υποχρεωμένος να δώσει 70ml ούρων (40ml -A- δείγμα και 30ml -B- δείγμα), εάν η ποσότητα δεν είναι επαρκής πρέπει αυτός ή ο συνοδός του να παρακολουθούν συνέχεια το μπουκαλάκι μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας.
    3. Το ειδικό βάρος πρέπει να είναι 1010 και άνω και το PH 7,5 και κάτω.

    Η χορήγηση του δείγματος σε ειδικό δοχείο γίνεται παρουσία του συνοδού (άνδρας ή γυναίκα) που έχει υποχρέωση να παρατηρεί τη διαδικασία (έξοδος ούρων από το στόμιο της ουρήθρας και είσοδος αυτών στο δοχείο). Εάν μάλιστα επιθυμεί έχει το δικαίωμα να γυμνώσει τον εξεταζόμενο από το στήθος μέχρι τα γόνατα. Τιμές πέραν των ανωτέρω ορίων, δεν πρέπει να γίνονται αποδεκτές και ο Αθλητής υποχρεούται να ουρήσει ξανά. Τέλος ο Αθλητής και ο συνοδός του αφού ελέγξουν λεπτομερέστατα τα μπουκάλια, τους αριθμούς, τα κιβώτια και τις δηλώσεις τους για χρέωση κάποιων φαρμάκων, καλούνται να υπογράψουν το ειδικό έντυπο και να πάρουν το μπλε αντίτυπο που είναι το αποδεικτικό τους.

  5. Χρήση φαρμάκων για θεραπευτικούς λόγους. Εάν Αθλητής Αθλήτρια κάνει χρήση για θεραπευτικούς λόγους κάποιου φαρμάκου θα πρέπει:
    1. Να ειδοποιηθεί ο Γιατρός της Ομοσπονδίας.
    2. Να ειδοποιηθεί η Ομοσπονδία εγγράφως και στη συνέχεια η Παγκόσμια εάν πρόκειται για μακροχρόνια αγωγή (από μια (1) Εβδομάδα έως ένα (1) χρόνο).
    3. Να φέρει μαζί του σε κάθε Αγώνα γνωμάτευση του θεράποντα Ιατρού και του φορέα (Νοσοκομείο όχι Ιδιώτη).
    4. Θα πρέπει να δηλωθεί στην Επιτροπή ελέγχου Doping πριν τη συμμετοχή του Αθλητή στο Αγώνα για τη χρήση φαρμάκων και όχι μετά.

    Η Επιτροπή δε, θα αποφανθεί εάν ο Αθλητής – Αθλήτρια θα συμμετάσχει ή όχι στον Αγώνα.

  6. Η εξέταση αίματος για Ερυθροποιητίνη γίνεται με την ίδια διαδικασία. Θα πρέπει όμως οπωσδήποτε ο υπεύθυνος της αιμοληψίας να είναι Ιατρός. (Η φλεβοκέντηση είναι Ιατρική πράξη).

Αρμοδιότητες – Υποχρεώσεις Ελεγκτών O.C.D.C. και Αθλητών.

Οι international Doping Control officers (IDCO) πρέπει να επιδεικνύουν την ταυτότητα με την φωτογραφία τους και την εντολή της I.A.A.F. για τον συγκεκριμένο έκτακτο έλεγχο.

  • Να είναι πάντα δύο (2) και εάν θα ελέγξουν Αθλήτριες να είναι Γυναίκα.
  • Να συνοδεύονται από μεταφραστή εάν δεν μιλούν καλά Ελληνικά.
  • Να είναι ευγενικοί, υπομονετικοί και να φέρονται με σεβασμό στους Αθλητές.
  • Να καταφεύγουν στους αρμοδίους της Ομοσπονδίας για βοήθεια εάν έχουν πρόβλημα στην εντόπιση των Αθλητών.

Οι Αθλητές και οι Προπονητές τους έχουν υποχρέωση να συμπληρώνουν σωστά τα «Where about» για να είναι στη διάθεση των IDCOS. Μη ανεύρεση αυτών, έστω και σε δικαιολογημένη απουσία και πάλι δημιουργεί προβλήματα.

Ο Σ.Ε.Γ.Α.Σ. λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη την σημασία των έκτακτων ελέγχων στην καταπολέμηση της μάστιγας των αναβολικών, έχει καθιερώσει έκτακτους ελέγχους από τα εντεταλμένα όργανα της Υγειονομικής Υπηρεσίας του, ακόμα και στις μικρές κατηγορίες.

W.A.D.A. (Word Anti Doping Agency)

Εισαγωγή:

Είναι ένα ανεξάρτητο Διεθνές Πρακτορείο που ιδρύθηκε το 1999 και διενεργεί έκτακτους ελέγχους Doping για λογαριασμό των Παγκοσμίων Ομοσπονδιών.Το Προσωπικό της είναι άρτια εκπαιδευμένο και πρέπει να ακολουθεί τις παρακάτω διαδικασίες (που θα πρέπει να γνωρίζουν οι Αθλητές).

WADA Drug Testing

  • Συλλογή δείγματος (ούρων και αίματος) από Διεθνές Πρακτορείο.
  • Ανάλυση από ανεγνωρισμένο εργαστήριο της IOC.

WADA Sample collection process

επιλογή των Αθλητών γίνεται από την I.A.A.F. με εντολή που διαβιβάζεται:

  1. Προσωπικά από εκπρόσωπο της WADA
  2. Τηλεφωνικά με προσυνεννόηση
  3. Γραπτό μήνυμα.
  • Ο Αθλητής μπορεί να έχει συνοδό ο οποίος όμως δεν θα παρευρίσκεται στη διαδικασία της ουροληψίας.
  • Ο Αθλητής πρέπει να εμφανιστεί σε μια (1) ώρα από την στιγμή της ειδοποίησης και δύο (2) ώρες εάν πρόκειται για προσυνεννόηση.
  • Η συλλογή δείγματος ούρων γίνεται παρουσία ελεγκτού, του ιδίου φύλου, σε ειδικά συσκευασμένα Kits βάσει των κανόνων που διέπουν την I.A.A.F.
  • Η ποσότητα είναι 70ml και πρέπει να εκλεχθεί το PH και το ειδικό βάρος.
  • Συμπληρώνονται ειδικά έντυπα και η ακρίβεια των στοιχείων ελέγχεται από τον Αθλητή.
  • Ο Ελεγκτής της WADA έχει υποχρέωση να διευκρινίσει κάθε απορία των εξετασθέντων Αθλητών – Αθλητριών.

Ουσίες Doping

Εισαγωγή:

Οι Αθλητές πρέπει να γνωρίζουν ότι:

  • Τα φάρμακα υπάρχουν για να προλαμβάνουν και να θεραπεύουν ασθένειες και όχι να χρησιμοποιούνται από υγιή άτομα για να αυξήσουν πιθανόν Αθλητικές επιδόσεις.
  • Το Doping προκαλεί πάντα σοβαρά προβλήματα στην υγεία. Είναι απαγορευμένο και ανήθικο.
  • Ο Αθλητισμός προάγει την σωματική και ψυχική υγεία. Το Doping το αντίθετο.

Αθλητές – Αθλήτριες που κάνουν χρήση απαγορευμένων ουσιών για θεραπευτικούς λόγους μακροχρόνια, πρέπει να απευθύνονται με αίτηση τους στην I.A.A.F. μέσω του Σ.Ε.Γ.Α.Σ. ζητώντας την έγκριση της Υγειονομικής Υπηρεσίας.

Ορισμός:

Doping είναι η παράβαση των Νόμων και των Κανόνων των αρμοδίων Αθλητικών Οργανισμών, Κανόνων που αφορούν τη χρήση ουσιών ή ομάδας ουσιών που οι Οργανισμοί αυτοί έχουν απαγορεύσει (Συμβούλιο Ευρώπης 1985).

Γενικές Ιδιότητες:

Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται από τους Αθλητές – Αθλήτριες μπορεί να καταταγούν ανάλογα με τη χρήση τους σε τρεις (3) κατηγορίες:

  1. Σ’ αυτά που χορηγούνται για θεραπεία μιας οξείας ή χρονίας νόσου.
  2. Σ’ αυτά που χορηγούνται για να καλύψουν τις εκδηλώσεις μιας σημαντικής κάκωσης και να επιτρέψουν στον Αθλητή να λάβει μέρος ή να συνεχίσει έναν Αγώνα.
  3. Σ’ αυτά που χορηγούνται για να αυξήσουν «την Αγωνιστική Διάθεση»

Στην κατηγορία των ουσιών Doping που είναι κυρίως φάρμακα ψυχοκινητικά (αμφεταμίνη, κοκαΐνη), συμπαθητικομιμητικές αμίνες (εφεδρίνη) διεγερτικά του ΚΝΣ και ναρκωτικά (μορφίνη, πεθιδίνη, μεθαδόνη) συχνότερα εμφανίζονται τα αναβολικά στεροειδή.

Όλα τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται από τους θεραπευτές για την αντιμετώπιση συγκεκριμένων προβλημάτων υγείας. Όταν όμως χρησιμοποιηθούν από υγιή άτομα (Αθλητές) εκμεταλλευόμενοι την παράλληλη δράση τους (συνέργια) τότε εμφανίζονται οι παρακάτω ανεπιθύμητες ενέργειες που μπορεί να είναι και μοιραίες.

Μέχρι σήμερα δεν έχει τεκμηριωθεί με επιστημονικά και στατιστικά αποδεκτά κριτήρια και έρευνες που έχουν γίνει σε Διεθνή Ερευνητικά Κέντρα ότι τα αναβολικά έχουν ευεργετική επίδραση στην Αθλητική απόδοση.
Είναι όμως γνωστή η δράση τους (από φαρμακοδυναμικές μελέτες σε υγιή άτομα) και κυρίως οι παρενέργειες.

Μέρος Ι

1. Αναβολικά

Ανδρογενή αναβολικά στεροειδή
androstenediol methandienone
androstenedioe methenolone
bolasterone methyltestosterone
boldenone nadrolone
chlordehydromethyltestosterone 19-norandrostenediol
clostebol 19-norandrostenedione
dehydroepiandrosterone norethandrolone
dihydrotestosterone oxandrolone
fluoxymesterone oxymesterone
gestrinone oxymetholone
mesterolone stanozol
testosterone

καθώς και χημικά ή φαρμακολογικά συγγενή σκευάσματα και παράγωγα. Ειδικά για την Τεστοστερόνη, Θετική χαρακτηρίζεται όταν η σχέση testo/epi είναι μεγαλύτερη των φυσιολογικών ( 6-10:1)

Άλλα αναβολικά παράγωγα
Bambuterol Clenduterol
Formoterol Reproterol

Εξαιρούνται η beta-2-αγωνιστές salbutamol και salmeterol όταν χορηγούνται με εισπνοή για θεραπευτικούς λόγους.

2. Αμφεταμίνες

amineptine mesocard
amphetaminil methoxyphenamine
mefenorex methylaphetamine
benzphetamine methylphenidate
bromantan mozarone
carphedon remoline
dimethylamphetamine phendimetrazine
ethylamphetamine phenmetrazine
fenethylline pipradrol
fenproporex pyrovalerone
furfenorex selegiline

και χημικά ή φαρμακολογικά συγγενή παράγωγα.

3. Κοκαϊνη

4. Πεπτιδικές Ορμόνες Μιμητικά και Ανάλογα

  1. Χοριακή Γοναδοτροφίνη (hCG)
  2. Υποφισιακές και Συνθετικές Γοναδοτροφίνες (LH)
  3. Κορτικοτροφίνες (ACTH)
  4. Σωματοτροφίνη – Αυξητική Ορμόνη (hGH)
  5. Αυξητικός παράγοντας με δράση ινσουλίνη (iGF)
  6. Ερυθροποιητίνη (EPO)
  7. Ινσουλίνη

5. Γλυκοκορτικοστεροειδη

6. Απαγορευμένες Τεχνικές

  1. Μετάγγιση αίματος (EPO), πλάσματος, οξυγόνο κ.λ.π.
  2. Φαρμακολογικοί, χημικοί και φυσικοί χειρισμοί ή χρήση διαφόρων παραγώγων (καθετηριασμοί -χρήση διουρητικών κ.α.).
  3. Χορήγηση επιτεστοστερόνης για να μεταβληθεί η σχέση testo/epi.

ΜΕΡΟΣ ΙΙ

1. Διεγερτικά

amiphenazole etilefrine
caffeine fencamfamin
cathine heptaminol
chlorphentermine methylephedrine
clobenzorex nikethamide
clorprenaline pentetrazol
cropropamide phentermine
crotethamide phenylpropanolamine
ephedrine prolintane
etafedrine propylhexedrine
ethamivan strychmine

Καθώς και Χημικά ή Φαρμακολογικά συγγενή παράγωγα. Ειδικά για την Καφεΐνη, Θετικό δείγμα θεωρείται εάν η ποσότητα είναι μεγαλύτερη των 12microgr/mil.

2. Ναρκωτικά Αναλγητικά

alphaprodine methadone
anileridine morphine
buprenorphine nalbuphine
dextromoramide pentazocine
diamoramide pethidine
dipipanone phenazocine
ethoheptazine trimeperidine

Καθώς και και συγγενή και φαρμοκολογικά παράγωγα. Ειδικα για την Μορφίνη, θετική χαρακτηρίζεται αν η συγκέντρωση στα ούρα μεγαλύτερη 1microg/mil

Ανεπιθύμητες Ενέργειες από τη Χρήση Doping Ουσιών

Σημειολογία κατά περιοχές από χρήση αναβολικών.

ΔΕΡΜΑ
Χρώμα Ερυρθρότητα ή κίτρινη χροιά
Μώλωπες Συχνοί μετά από μικροτραυματισμούς
Εξανθήματα Εμφανίζονται συνήθως στην πλάτη
Κνησμός Γενικευμένος συνήθως μετά από ζεστό μπάνιο
Ιδρώτας Σημαντικά αυξημένος
Τεταμένο δέρμα Σύνηθες
ΚΕΦΑΛΗ
Πρόσωπο Εξοιδημένο ή πανσεληνοειδές
Οφθαλμοί Κίτρινοι, εξέρυθροι, ερεθισμένοι, θολή όραση
Στόμα Αιμορραγίες
Μύτη Αιμορραγίες που δεν σταματούν γρήγορα.
ΘΩΡΑΚΑΣ
Γυναικομαστία Ανάπτυξη μαστών
Αίσθημα παλμών έντονος καρδιακός παλμός
ΚΟΙΛΙΑ
Μάζα Στην αριστερή ή δεξιά κοιλιακή χώρα.
Πόνος στη νεφρική χώρα Μπορεί να επεκτείνεται στην πλάτη ή στην Βουβωνική χώρα
Πόνος στην άνω κοιλιακή χώρα Ανακουφίζεται με τη λήψη τροφής (Ιδιαίτερα λιπαρής)
ΓΕΝΝΗΤΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ
Όρχεις Ελάττωση του μεγέθους
Πόνος Πιθανόν να ακτινοβολείται από τη λαγόνιο χώρα
ΑΚΡΑ
Οίδημα Συνήθως των αστραγάλων
Αρθρώσεις Πόνος, δυσκαμψία, συνήθως των χεριών
Τρόμος συνήθως των χεριών

Πρώιμα συμπτώματα από χρήση αναβολικών

Πονοκέφαλος Πρωινός στο πίσω μέρος της κεφαλής
Κόπωση Μυϊκή αδυναμία, εύκολη κόπωση
ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
Πίεση αίματος Αύξηση διαστολικής (10μμ Hg), συστολικής (20mm Hg) εν ηρεμία.
Καρδιακός ρυθμός 7-10 παλμοί/min άνω του φυσιολογικού
ΝΕΥΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
Υπερδιέγερση Ευερεθιστότητα, ανησυχία, αϋπνία, Ψυχώσεις.
Υποτονικότητα Υπνηλία, απάθεια, κατάθλιψη
Ελαφρός Ίλιγγος Ζάλη
ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΙΚΟ
Σπέρμα Μείωση του όγκου
Ούρηση Δυσουρία, συχνουρία, ολιγουρία
Χρώμα ούρων Καφέ ή κόκκινο

Για τις γυναίκες:

Υπερτρίχωση, αλλοίωση της φωνής, διαταραχές εμμήνου ρήσης, υπερτροφία κλειτορίδας κ.λ.π.

Παρακάτω παραθέτουμε τους κινδύνους από τη χρήση ουσιών doping και των άλλων μεθόδων.

  1. Αμφεταμίνες: Διέγερση, αϋπνία ταχυκαρδία, υπέρταση, ίλιγγος, τρόμος, απώλεια βάρους, ψυχικές διαταραχές με παραλήρημα, εθισμός, άμβλυνση του αισθήματος της κόπωσης, θάνατος από καταπληξία (αυξημένη πιθανότητα να συμβεί από υψηλή θερμοκρασία και υπερβολική άσκηση).
  2. Αναστολείς της μονοαμινοξειδάσης: Απότομη και συχνά θανατηφόρα πτώση της πίεσης μετά από έντονη προσπάθεια. Σε άλλες περιπτώσεις, απότομη αύξηση της πίεσης που μπορεί να προκαλέσει σοβαρές εγκεφαλικές επιπλοκές, πιθανόν να εμφανισθούν ψυχικές διαταραχές και σπασμοί.
  3. Μορφίνη και σχετικές ουσίες: Διαταραχές του γαστρεντερικού και της καρδιάς, εθισμός, θάνατος από καταστολή της αναπνοής.
  4. Κορτικοειδή: Έλκη στομάχου και δωδεκαδακτύλου, με αιμορραγίες και διάτρηση, οίδημα, κίνδυνος για διαβήτη και κατάγματα, καταβολισμός μυών, ψυχικές διαταραχές με παραλήρημα, βραδύτητα επούλωσης τραυμάτων, λοιμώξεις, εμφάνιση ιογενών νοσημάτων (ανεμοευλογιά, έρπης ζωστήρ), επινεφριδιακή ανεπάρκεια (μπορεί να αποβεί θανατηφόρα σε περιπτώσεις απότομης διακοπής της θεραπείας).
  5. Μεταγγίσεις αίματος:Αφαίμαξη περίπου ενός λίτρου, απομόνωση των ερυθρών αιμοσφαιρίων και επαναχορήγηση 3 εβδομάδες ως ένα μήνα πριν τον Αγώνα. Αυτή η τεχνική, που δεν έχει μελετηθεί σε βάθος, μπορεί να προκαλέσει σηψαιμία, εμβολή αέρα, εγκεφαλική θρόμβωση, αιμόλυση, ίκτερο και ηπατίτιδα.
  6. Διέγερση με ηλεκτρικές συσκευές: Ρήξη των τενόντων και μυϊκή απονεύρωση, μόνιμες μυϊκές συσπάσεις, επιπολής φλεβίτιδα.

Απώτερες παρενέργειες μπορεί να είναι:

  • Ηπατική ανεπάρκεια.
  • Κακοήθεις νεοπλασίες ήπατος, νεφρών.

Διαδικασία Επί Θετικού Αποτελέσματος

Εάν το Α΄ δείγμα βρεθεί θετικό δηλ. ανιχνευτεί κάποια ποσότητα απαγορευμένης ουσίας το εργαστήριο ειδοποιεί πρώτα την Παγκόσμια Ομοσπονδία και μετά την εθνική.

Η δε Παγκόσμια με τη σειρά της κοινοποιεί το αποτέλεσμα στην Εθνική και ζητά εξηγήσεις σε χρονικό διάστημα που αυτή καθορίζει.

Η Ομοσπονδία τότε ενημερώνει αμέσως εγγράφως τον Αθλητή και τον Σύλλογό του για το αποτέλεσμα και του ζητά εάν επιθυμεί να γίνει εξέταση του Β’ δείγματος όχι αργότερα των τριών (3) εβδομάδων, οπότε και μπορεί να παραστεί με συνοδό της επιλογής του στη διαδικασία ανοίγματος του δείγματος στο εργαστήριο.

Εάν ο Αθλητής δεν απαντήσει στο καθορισμένο χρονικό διάστημα η Ομοσπονδία έχει το δικαίωμα να ζητήσει η ίδια από το εργαστήριο την εξέταση του Β΄ δείγματος . Με την πάροδο των 28 ημερών χάνεται αυτόματα το δικαίωμα εξέτασης (έφεσης).

Μετά και τη δεύτερη εξέταση και την γραπτή απόφαση του Αθλητή ότι δεν επιθυμεί εξέταση Β΄ δείγματος η δικαστική Επιτροπή της Ομοσπονδίας καλεί τον Αθλητή σε ακρόαση, παρουσιάζοντας όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά προτού εισηγηθεί στο Δ.Σ. την προβλεπόμενη ποινή.

Το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας με την σειρά του επιβάλλει την ποινή και ζητά την επικύρωση από την Παγκόσμια Ομοσπονδία.

Η Παγκόσμια Ομοσπονδία έχει δικαίωμα να ζητήσει συμπληρωματικές εξετάσεις ή και να στείλει το Β΄ Δείγμα σε άλλο εργαστήριο της Δ.Ο.Ε. για εξέταση. Μπορεί δε να διαφωνήσει με την πρόταση της Εθνικής Ομοσπονδίας και να ζητήσει την τροποποίησή της. Είναι αντιληπτό ότι οι Εθνικές Ομοσπονδίες δεν έχουν πολλά περιθώρια κίνησης και πρέπει να ακολουθούν πιστά τους κανόνες και τις διαδικασίες επιβάλλοντας τις προβλεπόμενες ποινές.

Ο Σ.Ε.Γ.Α.Σ. είναι ο μόνη Ομοσπονδία στην Χώρα μας όπου διενεργεί τακτικούς ελέγχους σε όλα τα Πανελλήνια Πρωταθλήματα (όλων των κατηγοριών) και δεν αναγνωρίζει καμία Πανελλήνια επίδοση εάν δεν έχει υποβληθεί ο Αθλητής ή η Αθλήτρια σε έλεγχο Doping.

Έλεγχοι Doping εκτός Αγώνων

Έκτακτοι έλεγχοι γίνονται από τον Σ.Ε.Γ.Α.Σ. και την I.A.A.F. Οι έλεγχοι αυτοί ορίζονται από την I.A.A.F. σε συνεργασία με την Δ.Ο.Ε.

Τα δικαιώματα δε έχουν παραχωρηθεί σε διεθνείς φορείς όπως ο Σουηδικός WADA υπό την αιγίδα της IDCO.

Οι Αθλητές Αθλήτριες Στίβου (Elite 15) ελέγχονται 4-6 φορές τον χρόνο.

Μεγάλη σημασία για την αποφυγή προβλημάτων είναι η σωστή και πλήρης ενημέρωση του «where about» (ειδικά έντυπα όπου καταγράφεται το προπονητικό πρόγραμμα κάθε Αθλητή, οι μετακινήσεις του στο Εξωτερικό, οι Αγώνες αλλά και οι χώροι διαμονής, προσωρινοί και μόνιμοι.

Όταν οι ελεγκτές εμφανισθούν για έλεγχο πρέπει σε διάστημα 2 ωρών το αργότερο να μπορούν να εντοπίσουν τους Αθλητές. Εάν δεν εντοπισθούν χαρακτηρίζονται «Non show». (Δικαιολογημένη απουσία δεν χαρακτηρίζεται Non Show). Τρεις τέτοιοι χαρακτηρισμοί είναι «Abscent» και γίνεται σύσταση. Δεύτερο Abscent είναι «refusal» και επιβάλλεται ποινή.

Ποινικές Διατάξεις

Αναφέρονται παρακάτω όπως ορίζονται στο Άρθρο 128 Θ του Νόμου 3057 (ΦΕΚ 239) 10/10/2002 «Καταπολέμηση Ντόπινγκ».

  1. ‘Όποιος χορηγεί σε Αθλητή φυσική ή χημική ουσία ή βιολογικό ή βιοτεχνικό υλικό ή εφαρμόζει σε αυτόν μέθοδο που απαγορεύονται από την κοινή απόφαση του άρθρου 128 Γ του παρόντος, με σκοπό τη βελτίωση της αγωνιστικής του διάθεσης, ικανότητας και απόδοσής του, κατά την διάρκεια Αθλητικών Αγώνων ή εν όψει της συμμετοχής του σε αυτούς, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον δύο (2) ετών και με χρηματική ποινή, αν η πράξη δεν τιμωρείται βαρύτερα σύμφωνα με άλλη διάταξη. Η επιβολή μόνο της χρηματικής ποινής με την παραδοχή ελαφρυντικών περιστάσεων αποκλείεται. Σε αυτόν που καταδικάστηκε επιβάλλεται και η απαγόρευση άσκησης επαγγέλματος σχετικού με τον Αθλητισμό για χρονικό διάστημα ίσο με τη στερητική της ελευθερίας ποινή που του επιβλήθηκε.
  2. Αθλητής που χρησιμοποιεί φυσική ή χημική ουσία ή βιολογικό ή βιοτεχνικό υλικό ή επιτρέπει την εφαρμογή σε αυτόν μεθόδου που απαγορεύονται από την κοινή απόφαση του άρθρου 128 Γ του παρόντος με σκοπό τη βελτίωση της αγωνιστικής του διάθεσης, ικανότητας και απόδοσή του, κατά την διάρκεια Αθλητικών Αγώνων ή εν όψει της συμμετοχής του σ’ αυτούς, τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι δύο (2) ετών, αν η πράξη δεν τιμωρείται βαρύτερα σύμφωνα με άλλη διάταξη.
  3. Στην περίπτωση της παραγράφου 1, όταν ο Αθλητής είναι ανήλικος επιβάλλεται κάθειρξη μέχρι δέκα (10) ετών, αν η πράξη δεν τιμωρείται βαρύτερα σύμφωνα με άλλη διάταξη, και με στέρηση της άδειας άσκησης σχετικού με τον Αθλητισμό επαγγέλματος για δέκα (10) χρόνια, ανεξάρτητα από το μέγεθος της ποινής που του επιβλήθηκε.
  4. Όποιος κατασκευάζει, εκχυλίζει, τροποποιεί, παρασκευάζει, αποθηκεύει, διεκπεραιώνει, μεταφέρει, εισάγει, εξάγει, διακινεί, εμπορεύεται, πωλεί, προμηθεύεται, κατέχει, προσφέρει ή χρηματοδοτεί την προμήθεια των ουσιών και μεθόδων της παραγράφου 1 με σκοπό τη βελτίωση της αγωνιστικής διάθεσης ικανότητας και απόδοσης Αθλητών κατά την διάρκεια Αθλητικών Αγώνων ή εν όψει της συμμετοχής τους σ’ αυτούς, τιμωρείται με τις ποινές της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου, αν η πράξη δεν τιμωρείται βαρύτερα σύμφωνα με άλλη διάταξη. Αν ο δράστης τελεί τις πράξεις αυτές μέσα σε Αθλητικές εγκαταστάσεις ή με σκοπό να χορηγηθούν οι ουσίες ή να εφαρμοσθούν μέθοδοι σε ανήλικους Αθλητές, επιβάλλονται οι ποινές της παραγράφου 3 του παρόντος, αν η πράξη δεν τιμωρείται βαρύτερα σύμφωνα με άλλη διάταξη.
  5. Εκτός από τις ποιο πάνω ποινές διατάσσεται η δήμευση και καταστροφή των απαγορευμένων ουσιών, καθώς και των αντικειμένων ή εγγράφων που χρησίμευσαν ή διευκόλυναν τη διάπραξη της παράβασης.
    Επίσης, διατάσσεται η σφράγιση του συνόλου των εγκαταστάσεων της επιχείρησης που χρησίμευσε για την διάπραξη της παράβασης, εφόσον ανήκει στο πρόσωπο που καταδικάστηκε και η καταδικαστική απόφαση δημοσιεύεται στον Τύπο.
  6. Όποιος παρακωλύει τους αρμόδιους για έλεγχο Doping φορείς στην άσκηση του καθήκοντος τους τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι ενός (1) έτους, αν η πράξη δεν τιμωρείται βαρύτερα σύμφωνα με άλλη διάταξη.
    Με την ίδια ποινή τιμωρείται και όποιος ύστερα από διενέργεια νόμιμου ελέγχου Doping, καταστρέφει, αλλοιώνει ή καθιστά ανέφικτη τη χρήση των δειγμάτων ή πλαστογραφεί νοθεύει ή αλλοιώνει την καταγραφή του αποτελέσματος του ελέγχου.
  7. Κατά τον Νόμο περί «αντιμετώπισης της βίας με αφορμή Αθλητικές Εκδηλώσεις» και ειδικότερα στο Κεφάλαιο Δ΄ «Καταπολέμηση Ντόπινγκ». Συγκροτείται Εθνικό Συμβούλιο Καταπολέμησης του Ντόπινγκ που έχει σκοπό το σχεδιασμό, την παρακολούθηση, τον έλεγχο, τον συντονισμό και την εφαρμογή των δράσεων και προγραμμάτων για την καταπολέμηση του ντόπινγκ σε Εθνικό επίπεδο.Συγκροτείται με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού και αποτελείται από εννέα (9) μέλη με τριετή θητεία.
    1. Τρία μέλη είναι Νομικοί
    2. Τρία μέλη είναι Επιστήμονες από τον χώρο της φαρμακολογίας, τοξικολογίας.
    3. Ένα (1) μέλος από Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο.
    4. Ένα μη εν ενεργεία Αθλητή που υποδεικνύεται από Ολομέλεια Ε.Ο.Ε.

Την ευθύνη της δειγματοληψίας Doping έχει η αρμοδία ημεδαπή υπηρεσία του Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου.
Σε περίπτωση αδυναμίας της μπορεί να γίνει δειγματοληψία από αντίστοιχη αλλοδαπή υπηρεσία αναγνωρισμένη από Δ.Ο.Ε. ή τον Π.Ο.Α. Τέλος δεν επιτρέπεται η διενέργεια ελέγχου από οποιονδήποτε φορέα ημεδαπό ή αλλοδαπό, χωρίς προηγούμενη ενημέρωση του Ε.Σ.ΚΑ.Ν. κατά τους Αγώνες (Πανελλήνια Πρωταθλήματα) αλλά και εκτός Αγώνων.

Πειθαρχικές Ποινές

Η παράβαση Doping κατά τη διάρκεια Αθλητικής συνάντησης για τον Αθλητή που συμμετείχε σε ατομικό Αγώνισμα και των συνακόλουθων από αυτή τη συμμετοχή συνεπειών, συμπεριλαμβανομένης της στέρησης βραβείων και μεταλλίων, ανεξάρτητα από τις οποιεσδήποτε άλλες προβλεπόμενες στον παρόντα Νόμο κυρώσεις.
Αν η Παράβαση αφορά Αθλητή που συμμετείχε σε Ομαδικό Άθλημα ή σε Ομαδικό Αγώνισμα Ατομικού Αθλήματος, για την εγκυρότητα του αποτελέσματος του οικείου Αγώνα ή του οικείου ομαδικού αγωνίσματος αντίστοιχα, εφαρμόζονται οι σχετικοί κανονισμοί της οικείας Παγκόσμιας Αθλητικής Ομοσπονδίας.

Οι κυρώσεις που επιβάλλονται για παράβαση Doping ανάλογα με την ιδιότητα των υπαιτίων είναι κατά περίπτωση οι εξής:

Σε αθλητή

  • Έγγραφη επίπληξη.
  • Προσωρινή απαγόρευση συμμετοχής σε κάθε είδους Αθλητικές συναντήσεις και διοργανώσεις όλων των Αθλημάτων.
  • Ισόβια απαγόρευση συμμετοχής σε κάθε είδους Αθλητικές συναντήσεις και διοργανώσεις όλων των Αθλημάτων.
  • Στέρηση κάθε είδους παροχών και ευεργετημάτων της πολιτείας και των Αθλητικών Ομοσπονδιών και των τυχόν φορολογικών απαλλαγών καθώς επίσης και διακοπή τυχόν υποτροφίας που έχει χορηγηθεί.
  • Επιστροφή κάθε οικονομικής παροχής που τυχόν του δόθηκε από την ημέρα της τέλεσης της παράβασης.
  • Πρόστιμο μέχρι 100.000 Ευρώ, προκειμένου περί επαγγελματιών Αθλητών.
  • Έκπτωση ή αποκλεισμός από τη συμμετοχή σε Διοίκηση, Όργανο ή Επιτροπή οποιουδήποτε Αθλητικού φορέα ή Σωματείου Αθλητών.

Σε συντελεστή

  • Προσωρινή απαγόρευση συμμετοχής στην οργάνωση και τη διεξαγωγή Αθλητικών συναντήσεων και διοργανώσεων και άσκησης των καθηκόντων του κατά τη διεξαγωγή των πιο πάνω.
  • Ισόβια απαγόρευση συμμετοχής στην οργάνωση και τη διεξαγωγή Αθλητικών συναντήσεων και διοργανώσεων και άσκησης καθηκόντων του κατά τη διεξαγωγή των πιο πάνω.
  • Έκπτωση από τη διοικητική θέση που τυχόν κατέχει στον Αθλητισμό και απαγόρευση εκπροσώπησης οποιουδήποτε Αθλητικού φορέα.
  • Πρόστιμο μέχρι 200.000 Ευρώ, προκειμένου περί προσώπων που συνδέονται επαγγελματικά με τον Αθλητισμό.
  • Παραπομπή στην Επιτροπή Φιλάθλου Πνεύματος του άρθρου 130 του παρόντος Νόμου.
Δρ. Νικόλαος Μαλλιαρόπουλος, Ιατρός - Αθλητίατρος

Δρ. Νικόλαος Μαλλιαρόπουλος,
Ιατρός – Αθλητίατρος

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.