«Ασπίδα» Έναντι της ατμοσφαιρικής ρύπανσης η Βιταμίνη Β

«ΑΣΠΙΔΑ» ΕΝΑΝΤΙ ΤΗΣ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗΣ ΡΥΠΑΝΣΗΣ Η ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β Facebooktwitterpinterest

Με πάνω από το 90% του παγκόσμιου πληθυσμού να ζει σε περιοχές όπου η ατμοσφαιρική ρύπανση ξεπερνά τα όρια ασφαλείας, το πρόβλημα είναι κάτι παραπάνω από σοβαρό. Ωστόσο φαίνεται ότι δεν είμαστε τελείως απροστάτευτοι απέναντί του, αφού σύμφωνα με νέα διεθνή μελέτη, οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β μπορούν να συντελέσουν στη μείωση των επιπτώσεων της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην υγεία μας!

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το 92% του παγκόσμιου πληθυσμού ζει σε περιοχές όπου η ατμοσφαιρική ρύπανση ξεπερνά τα όρια ασφαλείας (10 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο). Πιο επικίνδυνα είναι τα σωματίδια με διάμετρο έως 2,5 μικρόμετρα (ΡΜ2,5), τα οποία δημιουργούνται από τις εξατμίσεις των αυτοκινήτων, την καύση ξύλων και τις χημικές αντιδράσεις με άλλα ρυπογόνα αέρια.

Στο πλαίσιο της μελέτης, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο «Proceedings of the National Academy of Sciences», ερευνητές από πολλές χώρες πραγματοποίησαν κλινική δοκιμή, στην οποία χορήγησαν σε δέκα υγιείς εθελοντές 18 έως 60 ετών, είτε συμπληρώματα βιταμινών του συμπλέγματος Β (2,5 mg φυλικού οξέος, 50 mg Β6 και 1 mg Β12, καθημερινά) είτε ψευδοφάρμακο. Το αποτέλεσμα ήταν ότι οι βιταμίνες αντιστάθμισαν σε μεγάλο βαθμό τη ζημιά που κάνουν στον οργανισμό τα μικροσκοπικά σωματίδια της ρύπανσης στην ατμόσφαιρα (ΡΜ2,5).

Τα σωματίδια ΡΜ2,5 διεισδύουν βαθιά στους πνεύμονες και, καθώς προκαλούν χρόνια φλεγμονή, συμβάλλουν σε αναπνευστικές και καρδιαγγειακές παθήσεις, ενώ επιφέρουν επιγενετικές αλλαγές στο DNA των κυττάρων και επεμβαίνουν στη λειτουργία των γονιδίων.

Η μελέτη δείχνει ότι η καθημερινή λήψη βιταμινών του συμπλέγματος Β μπορεί να δράσει ως αντίβαρο, μειώνοντας σε ποσοστό έως 76% αυτές τις επιπτώσεις της ρύπανσης πάνω στα γονίδια. Πλέον, οι ερευνητές στρέφουν το ενδιαφέρον τους στη διεξαγωγή νέων μελετών σε πόλεις με μεγάλη ατμοσφαιρική ρύπανση, όπως το Πεκίνο και η πόλη του Μεξικό, για να επιβεβαιώσουν τα ευρήματά τους.

Δρ. Ελευθέριος Γεωργακόπουλος Νευροφυσιολόγος Μοριακός Βιολόγος Γενετιστής

Δρ. Ελευθέριος
Γεωργακόπουλος
Νευροφυσιολόγος
Μοριακός Βιολόγος
Γενετιστής

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.