Συμβουλές για να αντιμετωπίσετε την κακοσμία των ποδιών

Υγιή και εντυπωσιακά πόδια το καλοκαίρι Facebooktwitterpinterest

Τα ιδρωμένα πόδια είναι ένα αρκετά συνηθισμένο και ενοχλητικό πρόβλημα που απασχολεί μεγάλο αριθμό ανθρώπων καθ’όλη τη διάρκεια του έτους. Το πρόβλημα γίνεται εντονότερο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες λόγω της αυξημένης θερμοκρασίας, καθώς και σε καταστάσεις έντονης συναισθηματικής φόρτισης του ατόμου όπως ο φόβος και ο ενθουσιασμός.

Ιδρωμένα πόδια μπορεί επίσης να εμφανιστούν εάν το άτομο πάσχει από υπεριδρωσία ή από την ασθένεια των αθλητών, από την ορθοστασία για μεγάλο χρονικό διάστημα ή από το έντονο stress.

Η κακοσμία των ποδιών οφείλεται στα βακτήρια του δέρματος τα οποία διασπούν τον ιδρώτα και έτσι ελευθερώνεται η χαρακτηριστική μυρωδιά, ενώ συνήθως ξεκινά από τους μύκητες που αναπτύσσονται στα πόδια. Δεν υπάρχει συγκεκριμένο όριο για το τι θεωρείται φυσιολογική εφίδρωση, αλλά αν παρατηρείτε ότι ενοχλείστε από την εφίδρωση, υπάρχει πιθανότητα η εφίδρωση σας να είναι περισσότερη απ’ το φυσιολογικό.
Παρότι γνωρίζουμε πως ο ιδρώτας προκαλείται ασυνείδητα από τις αντιδράσεις του νευρικού μας συστήματος, ο ακριβής λόγος της υπερβολικής εφίδρωσης παραμένει άγνωστος.

Τα καλά νέα είναι ότι εάν υιοθετήσουμε σωστές καθημερινές συνήθειες προσωπικής υγιεινής, η αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος μπορεί να γίνει αρκετά απλή, γρήγορη και αποτελεσματική. Συγκεκριμένα τα βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε είναι:

  • Αποφύγετε να φοράτε το ίδιο ζευγάρι παπούτσια για συνεχόμενες μέρες. Καλό θα ήταν να το αφήνετε για 24 ώρες να στεγνώσουν σε φωτεινό σημείο και μετά από πέρας αυτών των ωρών να τοποθετούνται στην παπουτσοθήκη.
  • Καλό θα είναι να προτιμάτε παπούτσια από δέρμα ή καραβόπανο, διότι επιτρέπουν στο πόδι να αναπνέει.
  • Πάντα να φοράτε τα παπούτσια μας με καθαρά πόδια, τα οποία τα έχετε πλύνει με νερό και σαπούνι και έχουν στεγνώσει σχολαστικά, ειδικά ανάμεσα στα δάχτυλα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα βαμβάκι βουτηγμένο σε οινόπνευμα, το οποίο βοηθάει στο να διατηρείται η περιοχή όσο πιο στεγνή γίνεται.
  • Οφείλετε να πετάξετε τα παπούτσια ή τις σαγιονάρες που έχουν ήδη μυρίσει, αλλιώς πρέπει να τα πλύνετε πολύ καλά με σαπούνι και νερό.
  • Πρέπει καθημερινά να αλλάζετε τις κάλτσες. Σε σοβαρές περιπτώσεις, το να αλλάζετε κάλτσες δυο με τρεις φορές μέσα στην ημέρα και να τις αντικαθιστάτε με νέες και καθαρές μπορεί να προσφέρει σημαντική βοήθεια.
  • Χρησιμοποιήστε αποσμητικά σπρέι υποδημάτων σε καθημερινή βάση, πριν φορέσετε τα παπούτσια σας.
    Το αποσμητικό σπρέι υποδημάτων Scholl Fresh Step προσφέρει αποτελεσματική προστασία από την εφίδρωση και την κακοσμία, καταπολεμώντας παράλληλα τα βακτήρια και τους μύκητες στο εσωτερικό των υποδημάτων. Εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την αποσμητική πούδρα ποδιών και υποδημάτων Scholl Fresh Step.
  • Μπορούμε να χρησιμοποιήσετε ειδικές κάλτσες που διατηρούν το πόδι στεγνό, ή ακόμα και εμποτισμένες με χημικά που καταπολεμούν τα βακτήρια, από τα οποία προκαλείται η κακοσμία.

Αν παρ’ όλα αυτά η κακοσμία επιμένει, αν τα πόδια μας είναι κόκκινα και έχουμε κνησμό (φαγούρα), αν τα νύχια μας είναι κίτρινα ή μαύρα και έχουν κάποια δυσμορφία ή αρχίζουν και γίνονται γαμψά καλό θα είναι να επισκεφθούμε τον ειδικό ποδολόγο- ποδίατρο. Αυτός θα μας κατευθύνει για το πώς πρέπει να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα που επιμένει. Το σώμα μας με αυτόν τον τρόπο μας προειδοποιεί για την υγεία μας και οφείλουμε να του δώσουμε την απαιτούμενη προσοχή.

 

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.