Πυελοουρητηρική στένωση

Πυελοουρητηρική στένωση Facebooktwitterpinterest

Πυελουρητηρική στένωση ονομάζεται η στένωση που δημιουργείται κατά την εβρυϊκή ζωή στο σημείο που ενώνεται ο νεφρός (νεφρική πύελος) με τον ουρητήρα.

Διαγιγνώσκεται και προγεννητικά λόγω της διάτασης του νεφρού (υδρονέφρωση), η οποία δημιουργείται από την παρεμπόδιση της διέλευσης των ούρων από το σημείο της στενώσεως προς την ουροδόχο κύστη.

Ο βαθμός της υδρονέφρωσης είναι ανάλογος με το μέγεθος της στένωσης.

Επί μεγάλης στένωσης, υπάρχει τεράστια υδρονέφρωση (μεγέθους πορτοκαλιού) και σε αυτές τις περιπτώσεις δεν υπάρχει ελπίς να διορθωθεί η στένωση από μόνη της.

Σε μικρότερες υδρονεφρώσεις, υπάρχει ελπίς αυτόματης ίασης όσο μεγαλώνει το παιδί και παρακολουθείται ο νεφρός για 3-4 μήνες με υπερήχους προκειμένου να ελέγχουμε την εξέλιξη του.

Για την πρώτη περίπτωση (της τεράστιας υδρονέφρωσης), η αρχή μας είναι να διενεργείται το ταχύτερο δυνατόν η επέμβαση προκειμένου να προλάβουμε μη ανατάξιμες βλάβες του νεφρού (δηλ. βλάβες που δεν διορθώνονται με τίποτα όσο και να προσπαθήσει κανείς).

Ο μικρότερος ασθενής που χειρουργήσαμε στην κατηγορία της τεράστιας υδρονέφρωσης ήταν 14 ημερών και είχε άριστα αποτελέσματα για όλη του τη ζωή.

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

Μετά την γέννηση του παιδιού, διενεργείται υπέρηχος νεφρών και ελέγχεται το πάχος του νεφρικού παρεγχύματος. Επίσης γίνεται και ανιούσα κυστεοουρηθρογραφία για να αποκλειστεί μια κυστεοουρητηρική παλινδρόμηση.

Εμείς δίδουμε πάντα χημειοπροφύλαξη προς αποφυγήν ουρολοιμώξεων. Κατόπιν, διενεργούμε σπινθηρογράφημμα νεφρών MAG -3, με το οποίο ελέγχουμε με ακρίβεια τον βαθμό της στένωσης και την λειτουργικότητα του νεφρού. Από την εξέταση αυτή εξαρτάται και ο χρόνος της επέμβασης.

Η αρχή μας είναι – εφ’ όσον το σπινθηρογράφημα δείχνει βαριάς μορφή στένωση και όλοι οι παράγοντες της εξέτασης επιβεβαιώνουν κατάσταση στην οποία δεν υπάρχει ελπίδα αυτόματης ίασης – να αντιμετωπίζουμε το περιστατικό άμεσα χειρουργικά για να προλάβουμε μη ανατάξιμες βλάβες στον πάσχοντα νεφρό.

Η εμπειρία μας έδειξε ότι όσο νωρίτερα χειρουργούμε τέτοιες περιπτώσεις, τόσο καλύτερα ήταν τα μελλοντικά αποτελέσματα για το παιδί.

ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Με την επέμβαση, αφαιρούμε το σημείο στην ένωση του νεφρού μετά του ουρητήρα, το οποίο είναι στενό και το οποίο μπορεί να έχει μήκος 1έως 4 εκατοστά. Ενώνουμε εκ νέου τον νεφρό με τον ουρητήρα με μια ευρεία αναστόμωση, έτσι ώστε τα ούρα από τον νεφρό προς την κύστη να διέρχονται χωρίς κανένα πρόβλημα.

Έχουμε καταργήσει από χρόνια την τοποθέτηση καθετήρων που διαπερνούν τον νεφρό και το κοιλιακό τοίχωμα του ασθενούς, με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία του και την μακροχρόνια παραμονή στην κλινική. Εμείς χρησιμοποιούμε πλέον έναν εσωτερικό καθετήρα από το νεφρό έως την ουροδόχο κύστη, με αποτέλεσμα την παραμονή του παιδιού στην κλινική για δύο μόνο μέρες και χωρίς καθόλου ταλαιπωρία. Ο καθετήρας αυτός αφαιρείται αργότερα από την κίστη με μια διαδικασία που διαρκεί μόλις 2΄ λεπτά.

Η επέμβαση είναι απλή για έμπειρο παιδοουρολόγο χειρουργό που ασχολείται με τέτοια περιστατικά, διαρκεί 1 -1.30΄ και η παραμονή στο νοσοκομείο είναι δύο ημέρες.

Η επιτυχία είναι 99%.

Ένα μήνα μετά την επέμβαση διενεργούμε υπέρηχο νεφρών για να ελέγξουμε την κατάσταση του νεφρού, ο οποίος έχει ήδη ξεφουσκώσει. Μετά από 6 μήνες διενεργούμε ένα νεφρόγραμμα MAG – 3, στο οποίο επιβεβαιώνεται η φυσιολογική λειτουργία της αναστόμωσης.

Εμείς κλείνουμε τον φάκελο του παιδιού μετά από 5 χρόνια κατά τη διάρκεια των οποίων μια φορά ετησίως κάνουμε έναν υπέρηχο νεφρών ελέγχοντας την ανάπτυξη του χειρουργηθέντος νεφρού.

 

Δείτε το video του ιατρού για την χειρουργική αντιμετώπιση της πυελοουρητηρικής στένωσης:

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.