Λύκος και Κύηση

Λύκος και Κύηση Facebooktwitterpinterest

Μολονότι η κύηση στο Λύκο θεωρείται υψηλού κινδύνου, οι περισσότερες γυναίκες με Λύκο φτάνουν στον τοκετό με ασφάλεια. Οι ειδικοί διαφωνούν στον ακριβή αριθμό, ωστόσο 20 με 25 τοις εκατό των κυήσεων ασθενών με Λύκο καταλήγουν σε αποβολή, σε σύγκριση με το 10 έως 15 τοις εκατό των κυήσεων στον υπόλοιπο πληθυσμό.
Η εγκυμοσύνη θα πρέπει να σχεδιαστεί κατάλληλα από πριν. Ιδεωδώς, η γυναίκα δε θα πρέπει να έχει σημεία ή συμπτώματα της νόσου και να έχει διακόψει ορισμένα φάρμακα τουλάχιστον μερικούς μήνες πριν μείνει έγκυος.

Μολονότι η κύηση στο Λύκο θεωρείται υψηλού κινδύνου, οι περισσότερες γυναίκες με Λύκο φτάνουν στον τοκετό με ασφάλεια.

Σε ορισμένες ασθενείς ίσως παρατηρηθεί ήπια έξαρση της νόσου κατά τη διάρκεια της κύησης ή, αμέσως μετά κατά τη λοχεία. Οι έγκυες γυναίκες με Λύκο, ειδικά όσες λαμβάνουν κορτικοστεροειδή, είναι περισσότερο πιθανό να εκδηλώσουν υπέρταση ή διαβήτη κύησης και νεφρικές διαταραχές. Τακτική φροντίδα και καλή διατροφή κατά τη διάρκεια της κύησης είναι απαραίτητη.

Επιπλέον, συνιστάται η δυνατότητα ταχείας πρόσβαση σε μονάδα νεογνών την ώρα του τοκετού, σε περίπτωση που χρειασθεί ειδική φροντίδα. Περίπου το 25 τοις εκατό (ένα στα τέσσερα) των νεογνών γυναικών με Λύκο γεννιούνται πρόωρα, αλλά δεν πάσχουν από γενετικές ανωμαλίες.

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ Μ. ΜΟΥΤΣΟΠΟΥΛΟΣ

Χ. Μ. Μουτσόπουλος
Καθηγητής και Διευθυντής Κλινικής και Εργαστηρίου Παθολογικής Φυσιολογίας

 

 

 

 

 

 

 

Φ. Ν. Σκοπούλη Καθηγήτρια Παθολογίας - Ανοσολογίας

Φ. Ν. Σκοπούλη
Καθηγήτρια Παθολογίας – Ανοσολογίας

 

 

 

 

 

 

 

 

 

http://panacea.med.uoa.gr

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.