O Προμηθέας Υποστηρίζει την Παγκόσμια Ημέρα για τη Μη Αλκοολική Στεατοηπατίτιδα (NASH)

O Προμηθέας Υποστηρίζει την Παγκόσμια Ημέρα για τη Μη Αλκοολική Στεατοηπατίτιδα (NASH) Facebooktwitterpinterest

Η NASH αποτελεί κρυφή επιδημία” και σύντομα θα γίνει η πρώτη αιτία μεταμόσχευσης ήπατος.

Σήμερα, ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας» είναι στην ευχάριστη θέση να αναγνωρίσει την Παγκόσμια Ημέρα μη Αλκοολικής Στεατοηπατίτιδας (NASH) και να ενώσει τη φωνή του με τον οργανισμό «Global Liver Institute» στη μάχη έναντι στη νόσο NASH. Αυτή την ημέρα, πάνω από 50 οργανισμοί από όλο τον κόσμο συγκεντρωνόμαστε, με σκοπό μας την ευαισθητοποίηση του γενικού πληθυσμού για τη NASH και την προαγωγή της έγκαιρης παρέμβασης για μία πάθηση που επηρεάζει πάνω από 115 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως.

Η NASH αποτελεί την προοδευτική μορφή της μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος (NAFLD), με περίπου το 20% των ασθενών με NAFLD να αναπτύσσουν NASH[1]. Η NASH είναι το αποτέλεσμα συσσώρευσης λιποκυττάρων στα κύτταρα του ήπατος, οδηγώντας τα στον κυτταρικό θάνατο και την εξέλιξη φλεγμονής. Μετά από χρόνια η φλεγμονή, έχει ως συνέπεια την ίνωση του ήπατος, ενώ όταν η ίνωση επιδεινώνεται εξελίσσεται σε κίρρωση του ήπατος, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε ηπατική ανεπάρκεια και καρκίνο του ήπατος. Η μόνη θεραπεία για την κίρρωση σε έδαφος NASH, αυτή τη στιγμή, είναι η μεταμόσχευση ήπατος.

Η NASH είναι γνωστή ως η “σιωπηρή επιδημία”, αφού τα συμπτώματα της δεν είναι εμφανή ενώ απαιτείται επεμβατική βιοψία για διαγνωστική επιβεβαίωση. Η NASH αναμένεται να γίνει η πρώτη αιτία μεταμόσχευσης ήπατος έως το 2020 στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ υπολογίζεται ότι ο επιπολασμός της θα αυξηθεί παγκοσμίως, σε συσχέτιση με την παχυσαρκία και τον διαβήτη τύπου 2. Η NASH δεν είναι μία ευρέως διαδεδομένη πάθηση και έχει υψηλά ποσοστά υποδιάγνωσης, ως εκ τούτου αντιπροσωπεύει ένα αυξανόμενο παγκόσμιο πρόβλημα δημόσιας υγείας στις περισσότερες χώρες παγκοσμίως. Αναφορικά, ο επιπολασμός της Μη Αλκοολικής Λιπώδους Νόσου του Ήπατος (NAFLD) εκτιμάται ότι είναι υψηλότερος στη Μέση Ανατολή (32%) και στη Νότια Αμερική (31%), ακολουθούμενος από την Ασία (27%), τις Ηνωμένες Πολιτείες (24%), την Ευρώπη (23%) και την Αφρική (14%).[2] Στην Ελλάδα ο επιπολασμός της NAFLD υπολογίζεται στο 15% – 20% του πληθυσμού.

Σκοπός της Παγκόσμιας Ημέρας Μη Αλκοολικής  Στεατοηπατίτιδας (NASH) είναι να θέσει στο επίκεντρο τη νόσο και να ευαισθητοποιήσει: το ευρύ κοινό, τους ασθενείς που διατρέχουν κίνδυνο ανάπτυξης NASH, την ιατρική κοινότητα, αρμόδιους φορείς δημόσιας υγείας και τα μέσα ενημέρωσης. Οι παγκόσμιες δραστηριότητες περιλαμβάνουν εκδηλώσεις και παροχή ενημέρωσης διαμέσου των μέσων ενημέρωσης και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Στόχο της Παγκόσμιας Ημέρας NASH αποτελεί η προαγωγή της πρόληψης, η κινητοποίηση του πληθυσμού και η διασφάλιση ότι όλα τα άτομα που διατρέχουν κίνδυνο ανάπτυξης NASH, γνωρίζουν πότε πρέπει να μιλήσουν με τον γιατρό τους για να προβούν στην σωστή διάγνωση.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα NASH ο Πρόεδρος του Προμηθέα Γιώργος Καλαμίτσης δήλωσε «Η μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα, μπορεί να οδηγήσει σε ηπατική ανεπάρκεια και καρκίνο του ήπατος . Η γνώση, η πρόληψη και η επαφή με ηπατολόγο, των ατόμων που έχουν κίνδυνο να εκδηλώσουν NASH (υπέρβαροι, διαβητικοί τύπου 2, άτομα με υψηλά επίπεδα χοληστερόλης – τριγλυκεριδίων) είναι ζωτικής σημασίας. Συμμετέχοντας σε αυτή τη συλλογική, παγκόσμια προσπάθεια μαζί με το Global Liver Institute ευελπιστούμε να θέσουμε τη νόσο στο επίκεντρο».

Σας προσκαλούμε να μοιραστείτε την δική σας ιστορία ώστε να χτίσουμε και να ενδυναμώσουμε μαζί την παγκόσμια κοινότητα της NASH, μέσω της ιστοσελίδας  https://www.international-nash-day.com/take-action/share-your-story/.

Το Global Liver Foundation

Το Global Liver Foundation (Παγκόσμιο Ινστιτούτο Ήπατος) είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός, με έδρα την Ουάσιγκτον, D.C., Ηνωμένες Πολιτείες. Το όραμα του GLI είναι το ήπαρ και η φροντίδα του να λάβουν τη θέση που τους αρμόζει στην παγκόσμια ατζέντα της δημόσιας υγείας αναλόγως με τον επιπολασμό και τον αντίκτυπό τους. Η αποστολή του GLI είναι να βελτιώσει τον αντίκτυπο της ηπατικής κοινότητας, προωθώντας την καινοτομία, τη συνεργασία και τη βελτιστοποίηση των προσεγγίσεων για την εξάλειψη των ηπατικών ασθενειών. Το GLI είναι ο διεθνής οικοδεσπότης της Παγκόσμιας Ημέρας NASH. [www.GlobalLiver.org | Twitter: @GlobalLiver | Facebook: www.facebook.com/GlobalLiver.]

Ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας»

Ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας» ιδρύθηκε και δραστηριοποιείται από το 2012 και είναι ο πρώτος σύλλογος ασθενών με νόσους του ήπατος στην Ελλάδα. Μέσα από την εμπειρία μας ως ασθενείς παρέχουμε υποστήριξη στους ανθρώπους που ζουν με νόσους του ήπατος, καθώς και τεκμηριωμένη πληροφόρηση σε θέματα ηπατιτίδων. [Λ. Αλεξάνδρας 213Β, Αμπελόκηποι | Τηλ.: 211 0122102 | www.helpa-prometheus.gr | info@helpa-prometheus.gr, Υπεύθυνη επικοινωνίας: Κατερίνα Ματσιούλα].

[1] Spengler EK, Loomba R. Recommendations for diagnosis, referral for liver biopsy, and treatment of nonalcoholic fatty liver disease and nonalcoholic steatohepatitis. Mayo Clinic Proceedings. 2015;90(9):1233–1246.

[2] Younossi ZM, Koenig AB, Abdelatif D, et al. 2016. Global epidemiology of nonalcoholic fatty liver disease—meta‐analytic assessment of prevalence, incidence, and outcomes. 64(1): 73-84

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.