Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα παγωτά!

Facebooktwitterpinterest

Το καλοκαίρι εκτός από τον ήλιο, τη θάλασσα και τις διακοπές πολλές φορές είναι συνώνυμο και με τα παγωτά! Ωστόσο, πολλοί φοβούνται να τα καταναλώσουν λόγω των θερμίδων και των λιπαρών που περιέχουν.
Πόσο σωστό είναι αυτό;
Η απάντηση στο παραπάνω ερώτημα μπορεί να δοθεί αν αναλογιστούμε τη σύσταση του και κατά συνέπεια τη θρεπτική και ενεργειακή του αξία.  Έτσι, το κύριο συστατικό του παγωτού είναι το γάλα, που μπορεί να είναι πλήρες, ημι-αποβουτυρωμένο, νωπό, σε σκόνη ή συμπυκνωμένο.

Ακόμη, για την παρασκευή του  παγωτού μπορεί να χρησιμοποιηθούν  αβγά, κρέμα γάλακτος, κακάο, ζάχαρη ή γλυκαντικές ύλες, βούτυρο, σιρόπι, χυμοί φρούτων ή ξηροί καρποί.

Έτσι, το παγωτό  αποτελεί καλή πηγή πρωτεΐνης, η οποία μάλιστα είναι υψηλής βιολογικής αξίας. Ακόμη, περιέχει  λιποδιαλυτές βιταμίνες (Α, D, Ε), υδατοδιαλυτές βιταμίνες ( Β1, Β2, Β6 και Β12 ),  και ασβέστιο, φωσφόρο και  μαγνήσιο. Ειδικά το ασβέστιο παρουσιάζει υψηλή βιοδιαθεσιμότητα, ενώ τα 100 γραμμάρια  παγωτού προσφέρουν 100-120 mg, περίπου το 10% των ημερήσιων αναγκών. Τέλος, σε περίπτωση που περιέχει κακάο ή ξηρούς καρπούς περιέχει πολυφαινόλες,  ουσίες δηλαδή με σημαντική αντιοξειδωτική δράση.

Από την άλλη, το παγωτό αποδίδει περίπου 80 έως 300 kcal ανά 100 γραμμάρια. Η ποσότητα των θερμίδων καθορίζεται κυρίως  από την  περιεκτικότητά του σε λιπαρά και ζάχαρη. Αναλυτικότερα, οι θερμίδες που περιέχουν τα κυριότερα είδη παγωτού φαίνονται στον παρακάτω πίνακα

ΤΥΠΟΣ ΠΑΓΩΤΟΥ    Kcal/ 100 g
Βανίλια    180
Σοκολάτα    240
Φρούτων    130
Παρφέ    325
Light     80

Έτσι, η υπερκατανάλωση του παγωτού μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του βάρους. Ακόμη, τα άτομα που πάσχουν από υπερχοληστερολαιμία  πρέπει να το καταναλώνουν με προσοχή λόγω της περιεκτικότητας του σε  κορεσμένα λιπαρά και χοληστερίνη (ειδικά το παρφέ). Το ίδιο ισχύει και για όσους πάσχουν από υπετριγλυκεριδαιμία ή σακχαρώδη διαβήτη εξαιτίας της ζάχαρης που περιέχει.

Η καλύτερη επιλογή για όσους προσέχουν το βάρος τους είναι απλά παγωτά «ξυλάκι»  χωρίς επικάλυψη σοκολάτας. Άλλωστε, τα παγωτά τύπου 0% είναι μια καλή λύση και θεωρούνται  ασφαλή για τα άτομα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη. Τέλος, το σορμπέ, η γρανίτα, το ζελέ και το παγωτό γιαούρτι περιέχουν λιγότερες θερμίδες και μπορούν να αντικαταστήσουν τα παγωτά με πάρα πολλά λιπαρά, όπως το παρφέ.  Όλα αυτά θα πρέπει να γίνονται με μέτρο και  στα πλαίσια πάντοτε μιας ισορροπημένης διατροφής …

ΑΘΗΝΑ ΜΩΡΑΪΤΗ ΧΑΤΖΗΘΑΝΟΥ
Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος M.Sc.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.