Θηλασμός και επιστροφή στην εργασία

Θηλασμός και επιστροφή στην εργασία Facebooktwitterpinterest

Δυστυχώς ώσπου να γίνει η νομοθεσία πιο φιλική προς το θηλασμό ή περισσότερες μητέρες επιστρέφουν στην εργασία τους στους 4 μήνες μετά τη γέννηση και πολλές που αυτοεργοδοτούνται ακόμα νωρίτερα. Εκείνη την περίοδο το μωρό δεν έχει εισαχθεί ακόμα στις στερεές τροφές και για μια μητέρα που θηλάζει αποτελεί ιδιαίτερο άγχος το αν θα καταφέρει να διατηρήσει την παραγωγή της. Τι μπορεί να κάνει;

Καλό είναι να ξεκινήσει την προετοιμασία της νωρίτερα. Αν σκοπεύει να επιστρέψει στην εργασία της νωρίς να εισάγει τη χρήση του μπιμπερό (με μητρικό γάλα) από το δεύτερο μήνα ζωής. Σε εκείνη τη φάση ο θηλασμός έχει καθιερωθεί και δε θα υπάρξει σύγχυση. Μπορεί να δίνει του μωρού ένα γεύμα με μπιμπερό 1 ή δυο φορές την εβδομάδα απλά για να συνηθίσει. Αν δεν εισαχθεί εγκαίρως, συμβαίνει κάποιες φορές θηλάζοντα μωρά στους τέσσερις μήνες να απορρίπτουν εντελώς τη χρήση του μπουκαλιού και η μητέρα να απελπίζεται γιατί το μωρό όση ώρα εκείνη απουσιάζει μπορεί να μένει νηστικό αν δεν μπορεί ή ίδια να κάνει κάποιο διάλειμμα ή να της το φέρουν στη δουλειά να θηλάσει.

Τουλάχιστον δύο εβδομάδες πριν την επιστροφή στην εργασία της η μητέρα καλό είναι να φροντίσει για τη δημιουργία τράπεζας γάλακτος. Δηλαδή αποθέματος που θα υπάρχει στην κατάψυξη για χρήση την πρώτη ημέρα που θα πάει δουλειά και για ώρα ανάγκης. Από εκεί και πέρα δεν αποτελεί ιδιαίτερο πρόβλημα αν καταφέρνει να αντλεί την ώρα της δουλειάς της, γιατί κάθε μέρα θα αντλεί το ποσό που θα χρειαστεί την επόμενη. Στην ηλικία των 4 μηνών τα περισσότερο μωρά έχουν σταθεροποιηθεί στο 1 λίτρο την ημέρα γάλα περίπου. Θεωρώντας ότι η μητέρα θα αντλήσει πριν να φύγει από το σπίτι και θα θηλάσει ή αντλήσει και όταν επιστρέψει, για να αισθάνεται ασφάλεια θα πρέπει να υπάρχει απόθεμα του ενός με ενάμισι λίτρου.

Ξεκινώντας να αντλεί μια φορά την ημέρα 15 μέρες πριν την επιστροφή της στη  δουλειά επιπλέον του θηλασμού και θεωρώντας ότι τις πρώτες μέρες που θα γίνει αυτό δε θα βγάλει αρκετό αλλά συνεχίζοντας θα βγάζει 100 ml που θα αποθηκεύει κάθε μέρα, σημαίνει ότι θα πετύχει τον στόχο αυτό.

Η επιλογή της αντλίας έχει σημασία γιατί από αυτό καθορίζεται η δυνατότητα αποτελεσματικής άντλησης σε μικρά διαστήματα. Ιδανικά προτιμούμε αντλία διπλής φάσης (φάση μασάζ και φάση άντλησης) και για τα δύο στήθη ταυτόχρονα γιατί έτσι ελαχιστοποιείται ο χρόνος και μεγιστοποιείται η άντληση. Το κόστος μιας τέτοιας αντλίας είναι σημαντικό οπότε εξαρτάται και από τα πόσα χρήματα μπορεί να διαθέσει η οικογένεια για το σκοπό αυτό. Ασφαλώς γλυτώνει το κόστος της αγορά γάλακτος σκόνης.

Λόγω του στρες της εργασίας και των μεγαλύτερων διαστημάτων μεταξύ του αδειάσματος του στήθους πολλές γυναίκες μπορεί να δουν κάποια μείωση στην παραγωγή τους τις πρώτες μέρες. Έτσι, το διάστημα της δημιουργίας αποθέματος αλλά και τις πρώτες μέρες της επιστροφής στην εργασία η θηλάζουσα μητέρα μπορεί να πάρει και κάποιο συμπλήρωμα διατροφής για αύξηση του γάλακτος. Θέλει όμως προσοχή αν παρά την αυξημένη παραγωγή δεν καταφέρνει να αδειάζει συχνά το στήθος να μην πάθει μαστίτιδα, γιατί το διάστημα αυτό αποτελεί από τα πιο επίφοβα.

Αν παρά την προσπάθεια η παραγωγή δεν επαρκεί μπορεί η μητέρα να συζητήσει με τον παιδίατρό της την εισαγωγή γάλακτος φόρμουλας ή την εισαγωγή των στερεών τροφών νωρίτερα από τη σύσταση των 6 μηνών.

Έλλη Σιαμά, παιδίατρο, πιστοποιημένη σύμβουλο θηλασμού

Έλλη Σιαμά, παιδίατρος, πιστοποιημένη σύμβουλος θηλασμού

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.