Νόσος Osgood – Schlatter

Facebooktwitterpinterest

Η νόσος Osgood Schlatter (αποφυσίτιδα κνημιαίου κυρτώματος) είναι μια κοινή πάθηση στα παιδιά και στους αναπτυσσόμενους εφήβους. Πρόκειται για μια φλεγμονή της περιοχής κάτω από το γόνατο, όπου ο τένοντας του γόνατος (επιγονατιδικός τένοντας) συνδέεται με την κνήμη.

Η πάθηση εμφανίζεται συχνότερα κατά την διάρκεια της ανάπτυξης, όταν τα οστά, οι μύες, οι τένοντες και οι άλλες δομές αναπτύσσονται. Επειδή η σωματική άσκηση ασκεί επιπρόσθετη πίεση στα οστά και στους μύες, τα παιδιά που συμμετέχουν στον αθλητισμό (ειδικά αθλήματα που τρλέχουν και τα άλματα) διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για αυτή την πάθηση. Ωστόσο, οι λιγότερο ενεργοί έφηβοι, μπορεί επίσης να αντιμετωπίσουν αυτό το πρόβλημα.

Στις περισσότερες περιπτώσεις της ασθένειας, απλά μέτρα, όπως η ανάπαυση, τα φάρμακα και οι ασκήσεις έκτασης και ενίσχυσης, θα ανακουφίσουν από τον πόνο και ο ασθενής θα επιστρέψει στις καθημερινές του δραστηριότητες

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Τα οστά των παιδιών και των εφήβων, διαθέτουν μια περιοχή όπου το οστό μεγαλώνει και ονομάζεται πλάκα ανάπτυξης. Οι πλάκες ανάπτυξης είναι περιοχές τουυ χόνδρου που βρίσκονται κοντά στα άκρα των οστών. Όταν ένα παιδί αναπτύσσεται, οι πλάκες ανάπτυξης σκληραίνονται σε στερεά οστά.

Ορισμένες πλάκες ανάπτυξης χρησιμεύουν ως θέσεις πρόσδεσης για τους τένοντες, τους ισχυρού ιστούς που συνδέουν τους μυς με τα οστά. Ένα οστέινο τμήμα της κνήμης στο πάνω μέρος λέγεται κνημιαίο κύρτωμα, όπου καλύπτει την πλάκα ανάπτυξης της κνήμης . Η ομάδα μυών στο μπροστικό μέρος του μηρού (τετρακέφαλος) συνδέεται με το κνημιαίο κύρτωμα

Όταν ένα παιδί, είναι αρκετά δραστήριο, οι μύες τραβούν τον επιγονατιδικό τένοντα, ο οποίος με τη σειρά του τραβάει το κνημιαίο κύρτωμα. Σε ορισμένα παιδιά, αυτή η επαναλαμβανόμενη έλξη του τένοντα, οδηγεί σε φλεγμονή της πλάκας ανάπτυξης.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Τα επώδυνα συμπτώματα συχνά προκαλούνται από το τρέξιμο, το άλμα και άλλες δραστηριότητες που σχετίζονται με τον αθλητισμό. Σε ορισμένες περιπτώσεις και τα δύο γόνατα έχουν συμπτώματα, αν και το ένα μπορεί να είναι χειρότερο από το άλλο.

  • Πόνος στο γόνατο και ευαισθησία στο κνημιαίο κύρτωμα
  • Πρήξιμο στο κημιαίο κύρτωμα
  • Σφιχτοί μύες στο μπροστινό ή πίσω μέρος του μηρού

ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ

Κατά τη διάρκεια της κλινικής εξέτασης, ο ιατρός θα συζητήσει τα συμπτώματα του παιδιού σας και την γενική υγεία του. Κατόπιν θα κάνει μια εμπεριστατωμένη εξέταση του γόνατος για να προσδιορίσει την αιτία του πόνου. Αυτή θα περιλαμβάνει την άσκηση πίεσης στο κνημιαίο κύρτωμα, όπου θα πρέπει να είναι οδυνηρό για ένα παιδί με νόσο Osgood-Schlatter. Επιπλέον ο ιατρός μπορεί να ζητήσει από το παιδί να περπατήσει, να τρέξει, να πηδήσει ή να γονατήσει για να δει αν οι κινήσεις προκαλούν επώδυνα συμπτώματα.

Ο ιατρός μπορεί να ζητήσει και μια ακτινογραφία του γόνατος, για να επιβεβαιώσει τη διάγνωση ή να αποκλείσει οποιαδήποτε άλλα προβλήματα.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η θεραπεία επικεντρώνεται στη μείωση του πόνου και της διόγκωσης. Αυτό συνήθως απαιτεί περιορισμό της άσκησης έως ότου το παιδί μπορεί να απολαύσει τις δραστηριότητές του χωρίς δυσφορία ή σημαντικό πόνο, μετά. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η ανάπαυση από τις δραστηριότητες απαιτείται για αρκετούς μήνες, ακολουθούμενη από ένα πρόγραμμα ενδυνάμωσης.

Ο ιατρός μπορεί να συστήσει πρόσθετες μεθόδους θεραπείας, όπως:

Εκπαιδευτικές ασκήσεις. Τα τεντώματα για το πρόσθιο (τετρακέφαλος) και το πίσω μέρος του μηρού (δικέφαλος), μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση του πόνου και στην αποτροπή της επιστροφής της νόσου.

Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Φάρμακα όπως η ιβουπροφαίνη και η ναπροξένη μειώνουν τον πόνο και το πρήξιμο

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Τα περισσότερα συμπτώματα θα εξαφανιστούν όταν ένα παιδί ολοκληρώσει την εφηβική ανάπτυξη, περίπου 14 ετών για κορίτσια και 16 ετών για αγόρια. Για το λόγο αυτό σπάνια συνίσταται χειρουργική επέμβαση.

Δημοσθένης Περτσεμλίδης,
Ορθοπαιδικός Χειρουργός

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.