Γιατί να (μην) πίνετε νερό με λεμόνι το πρωί

Διατροφική αξία λεμονιού Facebooktwitterpinterest

Πολύ συχνά θα ακούσετε ή έχετε ακούσει από γνωστούς και φίλους να σας λένε πως τα πρωινά πίνουν νερό με λεμόνι. Οι λόγοι; Βοηθάει στην αποτοξίνωση, διαλύει το λίπος, επιταχύνει το μεταβολισμό, βοηθάει στο αδυνάτισμα. Πόσο όμως όλα αυτά είναι σωστά;

Αυξάνει το μεταβολισμό; Το νερό είτε κρύο, είτε ζεστό, με λεμόνι ή χωρίς είναι απαραίτητο στοιχείο για όλες τις διεργασίες του οργανισμού μας, από την αποθήκευση των θρεπτικών συστατικών μέχρι και την αποβολή τους, τις μεταβολικές διαδικασίες κ.ο.κ..

Το νερό λοιπόν δεν αυξάνει το μεταβολισμό, αλλά είναι απαραίτητο για το μεταβολισμό. Χωρίς το νερό δεν υφίσταται μεταβολισμός.

Είναι πλούσια πηγή βιταμινών; Το νερό με στυμμένο λεμόνι περιέχει μία πολύ μικρή ποσότητα λεμονιού.
Το λεμόνι είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και Κάλιο. Οι σταγόνες λεμονιού, όμως που περιέχονται στο διάλυμα νερού- λεμονιού, έχουν απειροελάχιστες ποσότητες από αυτά τα συστατικά. Συνεπώς, το νερό με λεμόνι δεν αποτελεί σημαντική πηγή αυτών των βιταμινών και ιχνοστοιχείων.

Διαλύει το λίπος; Φυσικά και όχι, γιατί όπως έχουμε πει και παλαιότερα, δεν υπάρχει κάποιο τρόφιμο που να διαλύει το λίπος, πόσο μάλλον σε τόσο μικρή ποσότητα.

Αποτοξινώνει; Όχι! Οι “αποτοξινωτικές” ιδιότητες του λεμονιού,  βασίζονται στο γεγονός πως περιέχει βιταμίνη C, η οποία είναι και μία αντιοξειδωτική βιταμίνη. Όπως προείπαμε, όμως, είναι τόσο μικρή η ποσότητα αυτής της βιταμίνης στις σταγόνες λεμονιού που θεωρείται αμελητέα η αντιοξειδωτική δράση του. Είναι προτιμότερο να καταναλώσουμε αντ’ αυτού ένα πορτοκάλι!

Έχει αλκαλικές ιδιότητες; Αδιάφορο! Το αν ένα τρόφιμο έχει αλκαλικές ή όξινες ιδιότητες είναι αδιάφορο για τον οργανισμό μας. Ούτε μεταβάλλει το pH του αίματος ούτε έχει κάποια άλλη δύναμη αυτή η αλκαλική του μορφή.
Ο οργανισμός μπορεί να κρατήσει αλκαλικό pH του αίματός του με απλούς ομοιοστατικούς μηχανισμούς, χωρίς να ασχοληθούμε καθόλου εμείς.

Θα νοιώθετε καλύτερα αν καταναλώσετε νερό με λεμόνι; Ναι , όχι, ίσως! Η μόνη αλήθεια είναι όμως, πως αν τελικά νιώσετε καλύτερα, αυτό θα οφείλεται στο φαινόμενο placebo και όχι σε κάποια φανταστική ιδιότητα του νερού με το λεμόνι. Πολύ απλά, λανθασμένη πεποίθηση.

Βοηθάει στην απώλεια βάρους; Όχι! Θα σας το πω πολύ απλά! Φάτε 10 πάστες ενώ έχετε πιει το πρωί νερό με λεμόνι. Θα αδυνατίσετε; Δε νομίζω! Το κλειδί για απώλεια βάρους βρίσκεται στο ενεργειακό ισοζύγιο και στη σωστή διατροφή.

Όπως αντιλαμβάνεστε λοιπόν το νερό με λεμόνι δε σημαίνει κάτι για τον οργανισμό σας. Το κακό είναι πως πολλοί το πίνουν, χωρίς καν να τους αρέσει, επειδή κάπου το είδαν ή κάπου το άκουσαν. Θα καταλήξουμε λοιπόν, εκεί που καταλήγουμε πάντα, αν θέλετε να αποτοξινωθείτε, να χάσετε βάρος, να ενυδατωθείτε, να αυξήσετε το μεταβολισμό σας τραφείτε σωστά, πιείτε νερό, ασκηθείτε!

Ζωή Σαμαρά,
Διαιτολόγος -Διατροφολόγος, M.Sc

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.