Η πρόοδος της Ταϊβάν στην Ψηφιακή Υγειονομική Περίθαλψη

Η πρόοδος της Ταϊβάν στην Ψηφιακή Υγειονομική Περίθαλψη Facebooktwitterpinterest

Παρέχοντας βοήθεια σε άλλες χώρες να επιτύχουν Καθολική Υγειονομική Κάλυψη έως το 2030.

Το τρέχον έτος σηματοδοτεί την 24η επέτειο της εφαρμογής της καθολικής υγειονομικής κάλυψης από την Ταϊβάν. Η Εθνική Ασφάλιση Υγείας της Ταϊβάν (NHI) καλύπτει το πλήρες φάσμα βασικών και υψηλής ποιότητας υπηρεσιών υγείας, από την πρόληψη και τη θεραπεία μέχρι την αποκατάσταση και την ανακουφιστική φροντίδα.

Στη δεκαετία του 1960, ο προοδευτικός τομέας υγείας της Ταϊβάν ξεκίνησε τη διαδικασία ενσωμάτωσης εργατών, αγροτών και κρατικών υπαλλήλων στο σύστημα ασφάλισης υγείας. Τώρα θεωρείται ευρέως ως ένα από τα καλύτερα συστήματα υγείας στον κόσμο. Η Εθνική Ασφάλιση Υγείας κατέλαβε την 14η θέση το 2017 στον Δείκτη Παγκόσμιας Πρόσβασης στην Υγειονομική Περίθαλψη του The Economist, και την 9η θέση το 2018 στον Δείκτη Αποτελεσματικότητας της Υγειονομικής Περίθαλψης του Bloomberg Finance.

Η επιτυχία της Εθνικής Ασφάλισης Υγείας της Ταϊβάν μπορεί να αποδοθεί σε διάφορους βασικούς παράγοντες. Πρώτον, υιοθέτησε ένα single-payer μοντέλο με εισφορές από ιδιώτες, εργοδότες και την κυβέρνηση.
Χρεώνεται, επίσης, ένα συμπληρωματικό ασφάλιστρο με βάση τα επίπεδα εισοδήματος των οφειλετών.
Δεύτερον, για τον έλεγχο ιατρικών εξόδων, υιοθετήθηκε ένα σύστημα πληρωμών για τον καθορισμό ανώτατων ορίων για τα έξοδα υγειονομικής περίθαλψης που καταβάλλει η κυβέρνηση.
Σύμφωνα με αυτά τα ανώτατα όρια, τα ιατρικά έξοδα της Ταϊβάν αντιπροσώπευαν μόλις το 6,4% του ΑΕΠ το 2017, χαμηλότερα από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ. Το ίδιο έτος, το διοικητικό κόστος της Εθνικής Ασφάλισης Υγείας διατηρήθηκε κάτω από το 1% του συνολικού του προϋπολογισμού και το ποσοστό ικανοποίησης του κοινού ήταν 86%.
Τρίτον, οι ολοκληρωμένες υπηρεσίες προληπτικής υγειονομικής περίθαλψης της Εθνικής Ασφάλισης Υγείας έχουν εξασφαλίσει μία υψηλή ποιότητα υγειονομικής περίθαλψης και έχουν ενθαρρύνει τη συνεχή βελτίωση των προτύπων υγείας.
Τέταρτον, για τη μείωση των ανισοτήτων στον τομέα της υγείας, παρέχονται επιδοτήσεις ασφαλίστρων σε μειονεκτούσες ομάδες, όπως νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος και ανέργους.

Η παροχή προληπτικής και πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης είναι η πιο οικονομικά αποδοτική προσέγγιση για την επίτευξη καθολικής υγειονομικής κάλυψης.
Το Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας της Ταϊβάν έχει αναπτύξει εργαλεία που χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη και το υπολογιστικό νέφος (cloud computing) για πρόσβαση στις τεράστιες βάσεις δεδομένων που έχει δημιουργήσει τα τελευταία 24 χρόνια. Για παράδειγμα, το σύστημα MediCloud επιτρέπει στους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης να αναζητήσουν τα ιατρικά αρχεία των ασθενών στο πλαίσιο του συστήματος Εθνικής Ασφάλισης Υγείας, ενώ το σύστημα PharmaCloud παρέχει πληροφορίες συνταγογραφούμενων φαρμάκων σε γιατρούς και φαρμακοποιούς. Σήμερα, μέσω ψηφιακών εργαλείων που βασίζονται σε cloud, οι πάροχοι πρωτοβάθμιας περίθαλψης στην Ταϊβάν μπορούν να ανακτήσουν εξετάσεις – όπως αξονικές τομογραφίες, μαγνητικές τομογραφίες, υπερήχους, γαστροσκοπήσεις, κολονοσκοπήσεις και ακτινογραφίες – από δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια ιδρύματα και να λαμβάνουν πληροφορίες συνταγογράφησης.

Αυτές οι ψηφιακές τεχνολογίες υγείας έχουν ενισχύσει τις υπηρεσίες φροντίδας με πολλούς τρόπους.
Έχουν βελτιώσει την ποιότητα της περίθαλψης και έχουν μειώσει το κόστος, τόσο από πλευράς χρόνου όσο και χρημάτων, με την κατάλληλη αντιστοίχιση των υπηρεσιών υγείας με τις τοποθεσίες όπου παρέχονται αυτές οι υπηρεσίες. Έχουν επίσης μειώσει τους πιθανούς κινδύνους που προκύπτουν από επαναλαμβανόμενες εξετάσεις.
Τα σχετικά συστήματα έχουν επίκεντρο τον ασθενή που σημαίνει ότι είναι οργανωμένα γύρω από τις πολύπλοκες ανάγκες και τις προσδοκίες των ασθενών και των κοινοτήτων, συμβάλλοντας στην υλοποίηση της ιδέας των καλών νοσοκομείων στην κοινότητα και των καλών ιατρών της γειτονιάς.

Η Ταϊβάν έχει μάθει πώς να αξιοποιεί τα ανταγωνιστικά της πλεονεκτήματα στην τεχνολογία της πληροφορίας και την ιατρική για την παροχή καλύτερης φροντίδας και τη βελτίωση της υγείας του συνολικού πληθυσμού.  Ανταποκρινόμενη στους στόχους που έθεσε η Παγκόσμια Στρατηγική για τους ανθρώπινους πόρους στον τομέα της Υγείας: Εργατικό Δυναμικό 2030 του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO), η Ταϊβάν έχει παράσχει επίσης υποτροφίες για προγράμματα ενδοϋπηρεσιακής κατάρτισης και ανώτατης εκπαίδευσης σε χιλιάδες ανθρώπους, τόσο Ταϊβανούς όσο και ξένους υπηκόους, σε τομείς όπως η ιατρική, η νοσηλευτική, η οδοντιατρική, η διοίκηση υγειονομικής περίθαλψης και η δημόσια υγεία.

Σε μια εποχή κατά την οποία η καθολική υγειονομική κάλυψη δεν ήταν ποτέ πιο επείγουσα και σημαντική, η Ταϊβάν έχει προσπαθήσει ενεργά να μοιραστεί την εξαιρετική της εμπειρία στη μεταρρύθμιση της υγειονομικής περίθαλψης. Δυστυχώς, η πολιτική παρεμπόδιση έχει στερήσει από την Ταϊβάν το δικαίωμα να συμμετέχει και να συνεισφέρει στην Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας, το όργανο λήψης αποφάσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Τα τελευταία δύο χρόνια, ο ΠΟΥ έχει αρνηθεί στην αντιπροσωπεία της Ταϊβάν, που εκπροσωπεί 23 εκατομμύρια πολίτες μιας δημοκρατικής και ειρηνικής χώρας, την πρόσβαση στην Παγκόσμια Συνέλευση.
Ωστόσο, η Ταϊβάν παραμένει προσηλωμένη στην ενίσχυση της περιφερειακής και παγκόσμιας συνεργασίας στον τομέα της υγείας, μοιραζόμενη την εμπειρία και ικανότητά της στη μεταρρύθμιση της υγειονομικής περίθαλψης με τις χώρες που την έχουν ανάγκη και καθιστώντας την καθολική υγειονομική κάλυψη πραγματικότητα έως το 2030.

Σε αυτό το πλαίσιο, καλούμε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να ανταποκριθεί θετικά στις εκτεταμένες εκκλήσεις για συμμετοχή της Ταϊβάν στην Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας και στις σχετικές τεχνικές συναντήσεις, μηχανισμούς και δραστηριότητες. Ο ΠΟΥ πρέπει να τηρεί τις αρχές του περί ευρύτητας και καθολικής συμμετοχής.
Η Ταϊβάν αποτελεί έναν αξιόλογο και αξιόπιστο εταίρο που μπορεί να βοηθήσει τις χώρες σε όλο τον κόσμο να επιτύχουν τον ουσιαστικό στόχο της καθολικής υγειονομικής κάλυψης έως το 2030.

Η πρόοδος της Ταϊβάν στην Ψηφιακή Υγειονομική Περίθαλψη

Η πρόοδος της Ταϊβάν στην Ψηφιακή Υγειονομική Περίθαλψη

 

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.