Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τη δασομιτινίμπη

Facebooktwitterpinterest

Η δασομιτινίμπη έλαβε άδεια κυκλοφορίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) για τη θεραπεία πρώτης γραμμής ενήλικων ασθενών με μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα με μεταλλάξεις του EGFR.

Η  Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τη δασομιτινίμπη, έναν αναστολέα τυροσινικής κινάσης (TKI), ως μονοθεραπεία για τη θεραπεία πρώτης γραμμής ενήλικων ασθενών με τοπικά προχωρημένο ή μεταστατικό μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα (ΜΜΚΠ), με μεταλλάξεις που ενεργοποιούν τον υποδοχέα του επιδερμικού αυξητικού παράγοντα (epidermal growth factor receptor – EGFR).

Η έγκριση της δασομιτινίμπης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στηρίχθηκε στα δεδομένα της ARCHER 1050, μιας τυχαιοποιημένης, πολυκεντρικής, πολυεθνικής, ανοιχτής μελέτης φάσης 3, που διενεργήθηκε σε ασθενείς με ανεγχείρητο, μεταστατικό ή υποτροπιάζοντα ΜΜΚΠ με διαγραφή του εξονίου 19 του EGFR ή την L858R υποκατάσταση στο εξόνιο 21. Συνολικά, 452 ασθενείς τυχαιοποιήθηκαν 1:1 σε 45 mg δασομιτινίμπης (n=227) ή σε 250 mg γεφιτινίµπης (n=225). Πρωτεύον καταληκτικό σημείο αποτελούσε η επιβίωση χωρίς εξέλιξη της νόσου (PFS), όπως προσδιορίστηκε μέσω τυφλοποιημένης Ανεξάρτητης Ακτινολογικής Κεντρικής (ΑΑΚ) αξιολόγησης.
Τα κύρια δευτερεύοντα καταληκτικά σημεία περιλάμβαναν την PFS αξιολογούμενη από τον ερευνητή, το ποσοστό αντικειμενικής ανταπόκρισης (ORR), τη διάρκεια ανταπόκρισης (DoR) και τη συνολική επιβίωση (OS).

Καταδείχθηκε στατιστικά σημαντική βελτίωση της PFS, όπως προσδιορίστηκε μέσω της ΑΑΚ αξιολόγησης, για τους ασθενείς που τυχαιοποιήθηκαν στη δασομιτινίμπη σε σύγκριση με τη γεφιτινίμπη [HR = 0,59 (CI 95%: 0,47, 0,74),
p <0,0001]. Η διάμεση PFS στην ομάδα της δασομιτινίμπης ήταν 14,7 μήνες (CI 95%: 11,1, 16,6) σε σύγκριση με 9,2 μήνες (CI 95%: 9,1, 11,0) στο σκέλος της γεφιτινίμπης.

Τα αποτελέσματα OS της τελικής ανάλυσης (ημερομηνία αποκοπής δεδομένων: 17 Φεβρουαρίου 2017), η οποία διενεργήθηκε όταν πραγματοποιήθηκε το  48,7% των συμβάντων, κατέδειξε αύξηση 7,3 μηνών στη διάμεση OS για τους ασθενείς που έλαβαν θεραπεία με δασομιτινίμπη, σε σύγκριση με εκείνους που έλαβαν θεραπεία με γεφιτινίμπη [34,1 μήνες έναντι 26,8 μηνών, HR: 0,760 (CI 95%: 0,582, 0,993)]. Ωστόσο, η στατιστική σημαντικότητα της βελτίωσης της OS δεν μπορούσε να αξιολογηθεί επίσημα, καθώς τα δευτερεύοντα καταληκτικά σημεία της μελέτης ελέχθησαν με φθίνουσα σειρά εκτιμώμενης σημαντικότητας και διακόπηκαν κατά τη μη επίτευξη επιπρόσθετης στατιστικής σημαντικότητας της ORR.

Μεταξύ των 227 ασθενών με μεταστατικό ΜΜΚΠ με μεταλλάξεις του EGFR που έλαβαν δασομιτινίμπη στην ARCHER 1050, οι πιο συχνές (> 20%) ανεπιθύμητες ενέργειες σε ασθενείς που λάμβαναν δασομιτινίμπη ήταν διάρροια (88,6%), εξάνθημα (79,2%), στοματίτιδα (71,8%), διαταραχή όνυχα (65,5%), ξηροδερμία (33,3%), μειωμένη όρεξη (31,8%), επιπεφυκίτιδα (24,7%), μειωμένο σωματικό βάρος (24,3%), αλωπεκία (23,1%), κνησμός (22,4%), τρανσαμινάσες αυξημένες (22,0%) και ναυτία (20,4%). Σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες αναφέρθηκαν σε 6,7% των ασθενών που έλαβαν θεραπεία με δασομιτινίμπη. Οι σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες που αναφέρθηκαν πιο συχνά (≥ 1%) σε ασθενείς που λάμβαναν δασομιτινίμπη ήταν διάρροια (2,0%), διάμεση πνευμονοπάθεια (1,2%), εξάνθημα (1,2%) και μειωμένη όρεξη (1,2%).[1]-3

Σχετικά με τη δασομιτινίμπη

Η δασομιτινίμπη είναι ένας παν- αναστολέας του υποδοχέα του ανθρώπινου επιδερμικού αυξητικού παράγοντα (HER) (EGFR/HER1, HER2 και HER4), με δραστικότητα έναντι του μεταλλαγμένου EGFR με απαλοιφές του εξονίου 19 ή της υποκατάστασης L858R στο εξόνιο 21. Η δασομιτινίμπη συνδέεται επιλεκτικά και μη αντιστρεπτά στους στόχους της οικογένειας HER παρέχοντας με αυτόν τον τρόπο παρατεταμένη αναστολή.

Η δασομιτινίμπη λαμβάνεται από του στόματος μία φορά ημερησίως και έχει εγκριθεί στην ΕΕ για τη θεραπεία πρώτης γραμμής των ενήλικων ασθενών με τοπικά προχωρημένο ή μεταστατικό μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα (ΜΜΚΠ) με μεταλλάξεις που ενεργοποιούν τον υποδοχέα του επιδερμικού αυξητικού παράγοντα  (EGFR).

Η δασομιτινίμπη έχει εγκριθεί επίσης στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής για τη θεραπεία πρώτης γραμμής ασθενών με μεταστατικό ΜΜΚΠ που φέρουν τις μεταλλάξεις διαγραφής του εξονίου 19 του EGFR ή της υποκατάστασης L858R του εξονίου 21, όπως ανιχνεύθηκαν από σχετική, εγκεκριμένη, από τον FDA δοκιμασία. Επιπρόσθετα, η δασομιτινίμπη έχει εγκριθεί στην Ιαπωνία για τον ανεγχείρητο ή υποτροπιάζοντα ΜΜΚΠ που είναι θετικός σε μετάλλαξη του γονιδίου EGFR, και στον Καναδά για τη θεραπεία πρώτης γραμμής ενήλικων ασθενών με ανεγχείρητο τοπικά προχωρημένο ή μεταστατικό ΜΜΚΠ με επιβεβαιωμένη διαγραφή του εξονίου 19 του EGFR, ή της υποκατάστασης L858R του εξονίου 21. Οι αιτήσεις στις ΗΠΑ και την Ιαπωνία αξιολογήθηκαν και εγκρίθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος Προτεραιότητας Αξιολόγησης (Priority Review).

ΔΗΛΩΣΗ ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ:

Οι πληροφορίες που περιέχονται στο παρόν δελτίο ισχύουν κατά την 10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2019. Η Pfizer δεν αναλαμβάνει καμία υποχρέωση να ενημερώνει τυχόν δηλώσεις που αναφέρονται στο μέλλον και περιέχονται στο παρόν δελτίο βάσει νέων πληροφοριών ή μελλοντικών γεγονότων ή εξελίξεων.

Το παρόν δελτίο περιέχει πληροφορίες που αναφέρονται στο μέλλον σχετικά με τον αναστολέα κινάσης δασομιτινίμπη, την αναγγελία της έγκρισης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς και τα δυνητικά οφέλη.
Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται σημαντικοί κίνδυνοι και αβεβαιότητες, που θα μπορούσαν να έχουν ως συνέπεια τα πραγματικά αποτελέσματα να διαφέρουν ουσιωδώς από εκείνα που δηλώνονται ή υπονοούνται στις δηλώσεις αυτές. Οι κίνδυνοι και αβεβαιότητες περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τις εγγενείς αβεβαιότητες της έρευνας και της ανάπτυξης, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας επίτευξης των αναμενόμενων κλινικών καταληκτικών σημείων, τήρησης των ημερομηνιών έναρξης ή/και ολοκλήρωσης των κλινικών μας μελετών, των ημερομηνιών υποβολής προτάσεων σε κανονιστικές αρχές, των ημερομηνιών κανονιστικών εγκρίσεων ή/και των ημερομηνιών κυκλοφορίας, καθώς και την πιθανότητα δυσμενών νέων κλινικών δεδομένων και περαιτέρω αναλύσεων υφιστάμενων κλινικών δεδομένων· τον κίνδυνο ότι τα δεδομένα των κλινικών μελετών υπόκεινται σε αποκλίνουσες ερμηνείες και αξιολογήσεις από τις κανονιστικές αρχές· το κατά πόσον οι κανονιστικές αρχές θα είναι ικανοποιημένες με τον σχεδιασμό και τα αποτελέσματα των κλινικών μας μελετών· το εάν και πότε υπάρχει το ενδεχόμενο να έχουν υποβληθεί αιτήσεις για τη δασομιτινίμπη σε άλλες δικαιοδοσίες· το εάν και πότε υπάρχει το ενδεχόμενο έγκρισης από τις κανονιστικές αρχές των αντίστοιχων τέτοιων αιτήσεων για τη δασομιτινίμπη, που μπορεί να είναι εκκρεμείς ή να έχουν υποβληθεί, γεγονός που μπορεί να εξαρτάται από πολυάριθμους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου του προσδιορισμού για το κατά πόσον τα οφέλη του προϊόντος υπερτερούν των γνωστών του κινδύνων και του προσδιορισμού της αποτελεσματικότητας του προϊόντος και, σε περίπτωση έγκρισης, του κατά πόσον η δασομιτινίμπη θα έχει εμπορική επιτυχία· αποφάσεις των κανονιστικών αρχών σχετικά με την επισήμανση, τις διαδικασίες παρασκευής, την ασφάλεια ή/και άλλα ζητήματα που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη διαθεσιμότητα ή τις εμπορικές δυνατότητες της δασομιτινίμπης· και τις εξελίξεις στον ανταγωνισμό.

Αναλυτική περιγραφή των κινδύνων και των αβεβαιοτήτων είναι διαθέσιμη στην Ετήσια Έκθεση της Pfizer στο Έντυπο 10-K για τη χρήση που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2018, καθώς στις επακόλουθες εκθέσεις της στο Έντυπο 10-Q, μεταξύ άλλων στις ενότητες με τίτλο «Παράγοντες Κινδύνου» και «Πληροφορίες για το μέλλον και παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν μελλοντικά αποτελέσματα», καθώς και στις ακόλουθες εκθέσεις της εταιρείας στο Έντυπο 8-K. Όλες οι παραπάνω εκθέσεις έχουν υποβληθεί στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ και διατίθενται στους ιστότοπους www.sec.gov και www.pfizer.com.

 

 

Pfizer Inc: Μαζί για έναν υγιέστερο κόσμο™

Στη Pfizer, χρησιμοποιούμε την επιστήμη και τους παγκόσμιους πόρους μας για τη βελτίωση της υγείας και της ευεξίας σε κάθε στάδιο της ζωής. Εργαζόμαστε για να θέσουμε τα πρότυπα όσον αφορά την ποιότητα, την ασφάλεια και την αξία στην ανακάλυψη, ανάπτυξη και παραγωγή φαρμάκων. Το διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο προϊόντων υγείας που διαθέτουμε, περιλαμβάνει βιολογικά φάρμακα, φάρμακα μικρών μορίων, εμβόλια, καθώς  και πολλά από τα πιο γνωστά παγκοσμίως, προϊόντα προσωπικής υγιεινής και φροντίδας. Οι συνεργάτες της Pfizer στις αναπτυγμένες και τις αναπτυσσόμενες χώρες ασχολούνται καθημερινά με την προώθηση της καλής υγείας, της πρόληψης, της αντιμετώπισης και θεραπείας των ασθενειών που αποτελούν πρόκληση για την εποχή μας. Συνεπείς με την ευθύνη μας ως παγκόσμια πρωτοπόρος βιο-φαρμακευτική εταιρία, συνεργαζόμαστε με κυβερνητικούς και τοπικούς φορείς για τη βελτίωση της πρόσβασης σε αξιόπιστη, οικονομικά προσιτή υγειονομική περίθαλψη σε όλο τον κόσμο. Για περισσότερα από 150 χρόνια, η Pfizer εργάζεται για να κάνει τη διαφορά για όλους όσους βασίζονται σε εμάς. Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τις δεσμεύσεις μας, παρακαλούμε επισκεφθείτε τη διεύθυνση www.pfizer.gr

Σύμφωνα με την υπ’ Αρ. Πρωτ. 79202/09-10-2013 γνωμάτευση του ΕΟΦ, δεν επιτρέπεται η αναφορά της επωνυμίας της φαρμακευτικής εταιρείας σε σχετικά δημοσιεύματα προς το κοινό.

[1] Περίληψη Χαρακτηριστικών Προϊόντος Dacomitinib, 04/2019

2 Wu YL, et al. Lancet Oncol. 2017: 18: 1454-1466

3 Mok TS, et al. J Clin Oncol. 2018 Aug 1: 36(22): 2244-2250

 

 

 

 

 

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.