Ανεύρυσμα αορτικού τόξου

Facebooktwitterpinterest

H αντιμετώπιση των ανευρυσμάτων του αορτικού τόξου είναι μια κατεξοχήν καρδιοχειρουργική επέμβαση, με σχετικά χαμηλά ποσοστά θνησιμότητας και θνητότητας, σε ασθενείς με χαμηλό καρδιαγγειακό ρίσκο.

Από την άλλη πλευρά, η ενδαγγειακή αποκατάσταση με πολυκλαδωτά μοσχεύματα ή δίκην καπνοδόχου είναι μια ελάχιστα επεμβατική μέθοδος, η οποία αποτελεί μια ασφαλή εναλλακτική θεραπεία, σε ασθενείς με αυξημένο καρδιαγγειακό ρίσκο.

Η επέμβαση είναι αρκετά απαιτητική και χρειάζεται να πληρούνται ιδιαίτερες ανατομικές προϋποθέσεις.
Γι´αυτό τον λόγο, τέτοιου είδους επεμβάσεις πρέπει να διεξάγονται σε εξειδικευμένα αορτικά κέντρα, κατόπιν κοινής εκτίμησης με τους καρδιοχειρουργούς.

Αντιμετώπιση

Ενδαγγειακή αποκατάσταση μέσω πολυκλαδωτού μοσχεύματος (εικόνα 1) ή δίκην καπνοδόχου (εικόνα 2) (από το προσωπικό αρχείο του Αγγειοχειρουργού) Η μέθοδος αυτή περιλαμβάνει ως πρώτο βήμα τη χειρουργική τοποθέτηση μιας παράκαμψης από την αριστερή υποκλείδιο αρτηρία στην αριστερή κοινή καρωτίδα.

Μετά από 6 έως 8 εβδομάδες τοποθετείται το ενδομόσχευμα μέσω της κοινής μηριαίας αρτηρίας. Ο πλήρης αποκλεισμός του ανευρύσματος πραγματοποείται μέσω της εισαγωγής των κλάδων του ενδονάρθηκα από την δεξιά μασχαλιαία αρτηρία και την αριστερή κοινή καρωτίδα.

Στην περίπτωση που η ενδαγγειακή αποκατάσταση πραγματοποιηθεί δίκην της τεχνικής καπνοδόχου, η χειρουργική τοποθέτηση της παράκαμψης μεταξύ αριστερής υποκλειδίου και κοινής καρωτίδας δεν είναι απαραίτητη.

Πότε πρέπει να χειρουργηθώ ;

Κατευθυντήριες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας)

• Η θεραπεία το ανευρύσματος του αορτικού τόξου συνίσταται σε ασθενείς στους οποίους η διάμετρος του ανευρύσματος έχει φτάσει ή ξεπεράσει τα 55 χιλιοστά.

Θεοδόσιος Μπίσδας,
Αγγειοχειρουργός

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.