Focal One®, ιατρική πρωτοπορία και νεότερα δεδομένα στη θεραπεία του Καρκίνου του προστάτη

Facebooktwitterpinterest

Αθήνα, 7 Μαρτίου 2019 – Πιστός στη δέσμευσή του να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων επενδύοντας διαρκώς σε νέες τεχνολογίες αιχμής, ο Όμιλος Ιατρικού Αθηνών προχώρησε στην προμήθεια του Ρομποτικού Συστήματος Focal One® HIFU (Ηigh-intensity Focused Ultrasound) και αποτελεί, πλέον, το μοναδικό κέντρο στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, που διαθέτει αυτήν την τεχνολογία.

Η Focal One –  Pομποτικά υποβοηθούμενη  ογκεκτομή του προστάτη – αντιμετωπίζει τον καρκίνο του προστάτη με υψηλής συχνότητας εστιακό υπερηχογράφο που συγκεντρώνει τα κύματα των υπερήχων στην υπάρχουσα εστία, δημιουργώντας μία ακριβή και μη αναστρέψιμη νέκρωση πήξης του στοχευμένου ιστού διατηρώντας, παράλληλα, τον περιβάλλοντα ιστό. Δηλαδή, μέσα από το ορθό, εκπέμπονται υψηλής συχνότητας υπέρηχοι στην εστία του καρκίνου, οι οποίοι ανεβάζουν τη θερμοκρασία στον όγκο στους 85 βαθμούς Κελσίου, νεκρώνοντάς τον.

Το Focal One® είναι η πρώτη ιατρική συσκευή που έχει σχεδιαστεί, ειδικά για την εστιακή θεραπεία του καρκίνου του προστάτη, η οποία επιτρέπει την επίτευξη υψηλού θεραπευτικού αποτελέσματος, χωρίς χειρουργική επέμβαση, με βέλτιστη αποτελεσματικότητα, ελάχιστες παρενέργειες και απεικόνιση επικύρωσης, μετά το τέλος της θεραπείας. Κάνοντας χρήση των τελευταίων εξελίξεων της τεχνολογίας HIFU και του λογισμικού σύντηξης απεικόνισης με ακρίβεια και απεικόνιση της βλάβης με μαγνητική και υπέρηχους, είναι σε θέση να ανταπεξέλθει στις αυξανόμενες ιδιαιτερότητες της εστιακής θεραπείας του προστατικού καρκίνου.

Στα πλεονεκτήματα αυτής της μεθόδου περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, η απουσία τομών, ουλών και κινδύνου αιμορραγίας, ο δε ασθενής επανέρχεται στον συνήθη τρόπο ζωής του σε μία- δύο ημέρες.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το Focal One δεν υποκαθιστά τη ρομποτική χειρουργική, αποτελεί, όμως, μία ιδανική θεραπεία διάσωσης του μη επιθετικού προστατικού καρκίνου. Απευθύνεται σε ασθενείς πιο προχωρημένης ηλικίας, σε ασθενείς που δεν μπορούν να υποβληθούν σε διαδικασία νάρκωσης αλλά και σε ασθενείς που έχουν ακτινοβοληθεί και παρουσιάζουν υποτροπή του καρκίνου, παρέχοντας, παράλληλα, τη δυνατότητα επανάληψης της θεραπείας. Πραγματοποιείται, δε, ανεξάρτητα από την εφαρμογή άλλων μεθόδων θεραπείας (χημειοθεραπεία) ή σε συνδυασμό με αυτές.

Τα ρομποτικά τμήματα του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών αποτελούν διεθνή κέντρα αναφοράς και αριστείας και συνεργάζονται με Πανεπιστημιακά ιδρύματα  στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Οι εκπαιδευμένοι ιατροί του Ομίλου έχουν υποστηρίξει πολλές επιστημονικές ομάδες ως επίσημοι εκπαιδευτές ρομποτικής, σε Ελλάδα, Κύπρο, Ρουμανία, Σερβία, Γαλλία, Λετονία, Ταϊλάνδη και Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ συμμετέχουν και σε επίσημα σεμινάρια μέσω διαδικτύου.

Παράλληλα, οι ιατροί των ρομποτικών τμημάτων, αποτελούν επιστημονικά μέλη κορυφαίων εκπαιδευτικών οργανισµών σε όλον τον κόσµο, όπως είναι η Ουρολογική Σχολή του IRCAD (Research Institute against Digestive Cancer) του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Στρασβούργου, η οποία θεωρείται το καλύτερο ρομποτικό – λαπαροσκοπικό ουρολογικό «σχολείο», του κέντρου αναφοράς και εκπαίδευσης, ORSI Academy Belgium (Robotic Training Center and Pediatric Robotic Training Center), αλλά και των συνεδρίων της Nοτιοανατολικής Ευρώπης (International Workshop in Robotic Surgery for Southeastern Europe) και των πανευρωπαϊκών συνεδρίων της Ευρωπαϊκής Ουρολογικής Εταιρίας (EAU – HOT Robotic Courses).

Με αφορμή την προμήθεια του Ρομποτικού Συστήματος Focal One® HIFU (Ηigh-intensity Focused Ultrasound), ο Γεώργιος Κυριάκου, MD, PhD, FEBU, Ουρολόγος, Διδακτικό μέλος IRCAD/EITS Ιατρικής Σχολής Στρασβούργου, Διευθυντής Κέντρου Ελάχιστα Επεμβατικής Ουρολογίας, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, δήλωσε: «Ο Όμιλος Ιατρικού Αθηνών, πάντα πρωτοπόρος στην εξέλιξη της βιοτεχνολογίας και νέων τεχνικών, μένει πιστός στη δέσμευσή του για την προσφορά ιατρικών υπηρεσιών υψηλού επιπέδου, σε χιλιάδες ασθενείς, οι οποίες υποστηρίζονται από τις διαρκείς επενδύσεις, σε ιατρικό εξοπλισμό. Η προμήθεια του Focal One έχει καταστήσει το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, ως το μοναδικό κέντρο σε ολόκληρη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, που προσφέρει τις πλέον εξελιγμένες θεραπείες στην αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη. Με την άριστη συνεργασία της Διεπιστημονικής Ομάδας υψηλών προδιαγραφών (Multidisciplinary Team) του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών έχουν ήδη πραγματοποιηθεί, με μεγάλη επιτυχία, τα πρώτα περιστατικά αντιμετώπισης καρκίνου προστάτη με τη χρήση του Ρομποτικού Συστήματος Focal One® HIFU (Ηigh-intensity Focused Ultrasound), χωρίς καμία επιπλοκή και με θετικά αποτελέσματα, αναφορικά με την εξάλειψη του καρκίνου, για τους ασθενείς».

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.