Φαιοχρωμοκύττωμα

Facebooktwitterpinterest

Η μυελώδης μοίρα των επινεφριδίων (δηλαδή η κεντρική περιοχή τους) είναι πηγή παραγωγής καταχολαμινών (αδρεναλίνης και νοραδρεναλίνης), σημαντικές ορμόνες για την αντιμετώπιση των καταστάσεων στρες.

Το φαιοχρωμοκύτωμα είναι ένας όγκος (τις περισσότερες φορές καλοήθης), που προέρχεται στο 85% των περιπτώσεων από τη μυελώδη μοίρα των επινεφριδίων και υπερπαράγει κατεχολαμίνες. Αποτέλεσμα αυτής της υπερπαραγωγής είναι η παρουσία υπέρτασης, ταχυκαρδίας, αυξημένης εφίδρωσης, εξάψεων και ανησυχίας.

Η διάγνωση βασίζεται στην παρουσία επεισοδίων κεφαλαλγίας, εφίδρωσης και ταχυκαρδίας μαζί με υπέρταση και επιβεβαιώνεται εργαστηριακά με την παρουσία στο αίμα ή / και στα ούρα υψηλών επιπέδων κατεχολαμινών ή των μεταβολιτών τους (μετανεφρίνη και νορμετανεφρίνη).

Απαραίτητος είναι επίσης ο απεικονιστικός έλεγχος με αξονική ή μαγνητική τομογραφία για την εντόπιση του φαιοχρωμοκυτώματος. Συχνά επίσης είναι αναγκαίος ο έλεγχος με MIBG (σπινθηρογράφημα με συγκεκριμένα ραδιοισότοπα).

Η αντιμετώπιση είναι αποκλειστικά χειρουργική πριν από την οποία όμως είναι επιτακτική η σωστή προετοιμασία του ασθενούς με αλφα και βήτα αποκλεισμό και καλή ενυδάτωση ώστε να αποφευχθούν επικίνδυνες αιμοδυναμικές διακυμάνσεις που είναι δυνατόν να συμβούν κατά το χειρουργείο.

Νικόλαος Βάλβης ,Ενδοκρινολόγος Διαβητολόγος

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.