Γιατί παχαίνουμε

Facebooktwitterpinterest

Τα τρόφιμα που καταναλώνουμε έχουν σκοπό να εφοδιάσουν το σώμα μας με όλες τις ουσίες που είναι αναγκαίες για την ανάπτυξη και την ομαλή λειτουργία του.
Για να επιτελούνται σωστά η καρδιακή και η εγκεφαλική λειτουργία, η αναπνοή, η κίνηση και η πέψη των τροφών, είναι αναγκαία η παροχή ενέργειας μέσω της τροφής.
Για να έχουμε υγεία είναι αναγκαίο η ενέργεια που προσλαμβάνουμε μέσω της τροφής να είναι σε ισορροπία με την ενέργεια που καταναλώνουμε. Προσλαμβάνουμε ενέργεια μέσω των τροφών και καταναλώνουμε μέσω της κίνησης.

Ο άνθρωπος είναι φτιαγμένος για να αποθηκεύει ενέργεια αλλιώς δεν θα ήταν δυνατή η επιβίωση του όταν ακόμη ζούσε στις σπηλιές. Τότε  παρέμενε νηστικός πολλές ημέρες και η αποθήκευση ενέργειας με τη μορφή λίπους ήταν ζωτικής σημασίας. Λίπος που σε περίοδο νηστείας «κινητοποιούνταν» και απέδιδε στον οργανισμό ενέργεια άρα και ζωή.

Βλέπουμε λοιπόν ότι εδώ και χιλιάδες χρόνια ανθρώπινης ιστορίας το λίπος μάς κράταγε στη ζωή.
Όμως εδώ και 2-3 δεκαετίες φαίνεται πως κάτι αρχίζει να αλλάζει. Πλέον στις ανεπτυγμένες δυτικές κοινωνίες κυριαρχούν ο καταναλωτισμός και τα λανθασμένα πρότυπα διατροφής ενώ έχουμε εύκολη πρόσβαση σε τροφές πλούσιες σε λίπος. Από την άλλη έχουμε πάψει εντελώς να κινούμαστε οπότε δεν «καίμε» την ενέργεια που προσλαμβάνουμε με τη τροφή μας. Είναι συγκλονιστικό ότι δεν μπορούμε να αφιερώσουμε ούτε 30 λεπτά την ημέρα για να περπατήσουμε.
Το αποτέλεσμα είναι η συσσώρευση λίπους στη κοιλιά που προκαλεί την εμφάνιση σακχαρώδους διαβήτη, υπέρτασης και εμφράγματος του μυοκαρδίου.

Πριν 2.500 χρόνια ο Ιπποκράτης είχε πει:
1ον «Είμαστε ότι τρώμε» και,
2ον «Το φάρμακό σου η τροφή σου».

Είναι ιδιαίτερα τιμητικό ότι ΠΡΩΤΟΣ ένας Έλληνας είχε ανακαλύψει τη σημασία της υγιεινής διατροφής.
Είναι όμως και απογοητευτικό το γεγονός ότι ενώ στις αγγλοσαξονικές χώρες υιοθετούν με αποφασιστικά βήματα την δική μας Μεσογειακή διατροφή και έχουν επιτύχει μείωση των εμφραγμάτων, στην Ελλάδα στην πατρίδα του Ιπποκράτη τα εμφράγματα αυξάνονται!! Αυτό συμβαίνει γιατί η κατανάλωση κόκκινου κρέατος είναι καθημερινή, το τηγάνισμα και το τσιγάρισμα εξακολουθούν να καταστρέφουν ευεργετικές τροφές όπως το λάδι, το κρεμμύδι, την πατάτα και το ψάρι. Έχουμε ξεχάσει τα όσπρια, τα λαδερά, τους ξηρούς καρπούς και το ψωμί ολικής αλέσεως. Καταναλώνουμε μεγάλες ποσότητες ψωμιού που προηγουμένως έχουν «κολυμπήσει» σε απεριόριστες ποσότητες λαδιού. Ζούμε σε μια χώρα ευλογημένη που μας παρέχει απλόχερα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, γευστικότατα, ωφέλημα και ευεργετικά για την υγεία.
Σπάνια όμως η σαλάτα είναι πλούσια και συνήθως κολυμπά στο λάδι και το αλάτι.
Πολλές φορές δε απουσιάζει παντελώς.

Η ζωή μας είναι στα χέρια μας. Αλλάζοντας τις συνήθειες μας και ακολουθώντας μια διατροφή με χαμηλά λιπαρά, με πλούσια ωμή σαλάτα και φρέσκα φρούτα, μαζί με καθημερινό ολιγόλεπτο περπάτημα, αποκτούμε υγεία, εγρήγορση, αισιοδοξία και προπάντων …. ΧΑΜΟΓΕΛΟ.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.