Καρκίνος θυρεοειδούς – Πρόγνωση – Παρακολούθηση

Facebooktwitterpinterest

Τι είδους παρακολούθηση πρέπει να έχουν οι ασθενείς με καρκίνο θυρεοειδούς;
Περιοδικές εξετάσεις είναι απαραίτητες για όλους τους ασθενείς με καρκίνο του θυρεοειδούς διότι ο καρκίνος του θυρεοειδούς μπορεί να υποτροπιάσει έως αρκετά χρόνια μετά την φαινομενικά επιτυχή θεραπεία.
Οι επανεξετάσεις περιλαμβάνουν προσεκτική λήψη του ιστορικού και προσεκτική κλινική εξέταση με ιδιαίτερη έμφαση στην εξέταση στην περιοχή του τραχήλου.

Επίσης περιλαμβάνουν εξετάσεις αίματος για να διαπιστωθεί αν χρειάζονται αλλαγές στην δόση της θυροξίνης δηλαδή για την μέτρηση των επιπέδων της ελεύθερης Τ4 και της TSH. Ιδιαίτερης σημασίας είναι η μέτρηση μιας πρωτείνης που παράγεται από τα κύτταρα του θυρεοειδούς και η οποία ονομάζεται θυρεοσφαιρίνη. Η θυρεοσφαιρίνη χρησιμοποιείται ως δείκτης του καρκίνου του θυρεοειδούς.

Η δόση της θυροξίνης ρυθμίζεται ούτως ώστε η TSH να βρίσκεται στα κατώτερα επίπεδα. ‘Οταν τα επίπεδα της θυρεοσφαιρίνης είναι ανιχνεύσιμα παρά το ότι η TSH είναι στα κατώτερα επίπεδα σημαίνει ότι υπάρχει πιθανόνητα ύπαρξης θυρεοειδικών καρκινικών κυττάρων στον οργανισμό. Μετά από ένα τέτοιο εύρημα πρέπει να ακολουθήσουν κι άλλες εξετάσεις και πιθανόν νέα θεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο ή και χειρουργείο.
Σε μερικούς ασθενείς με καρκίνο του θυρεοειδούς η παρουσία αντιθυρεοσφαιρινικών αντισωμάτων στο αίμα μπορεί να εμποδίσει (για τεχνικούς λόγους) την ακριβή μέτρηση της θυρεοσφαιρίνης. Επιπρόσθετα από τις εξετάσεις αίματος ο ενδοκρινολόγος σας πιθανότατα θα σας ζητήσει σε τακτά χρονικά διαστήματα ολόσωμο σπινθηρογράφημα για να διαπιστωθεί αν υπάρχουν θυρεοειδικά κύτταρα. Αυτό μπορεί να γίνει όταν η TSH αυξηθεί είτε με διακοπή της αγωγής με θυροξίνη είτε με ανασυνδυασμένη TSH.

Ποιά είναι η πρόγνωση του καρκίνου του θυρεοειδούς;

Γενικά η πρόγνωση του καρκίνου του θυρεοειδούς είναι πολύ καλή ως άριστη. Σε γενικές γραμμές η πρόγνωση είναι καλύτερη στους νεότερους ασθενείς σε σύγκριση με τους ασθενείς που είναι άνω των 40 ετών. Οι ασθενείς με θηλώδες καρκίνωμα του θυρεοειδούς στους οποίους ο όγκος έχει περιοριστεί στον θυρεοειδή αδένα έχουν άριστη πρόγνωση: λιγότερο από 1% τέτοιων ασθενών ενδέχεται να πεθάνει από καρκίνο του θυρεοειδούς μετά από 25 χρόνια. Ακόμα όμως και οι υπόλοιποι ασθενείς που εμφανίζουν υποτροπή του καρκίνου του θυρεοειδούς θα ζήσουν για πάρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα και θα έχουν άριστη ποιότητα ζωής παρά την νόσο.

Γρηγόρης Ευφραιμίδης,
Ενδοκρινολόγος

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.