Ξαναρύθμισε το σώμα σου

Facebooktwitterpinterest

Επιστημονικές μελέτες αλλά και δεδομένα από δραστήριους πληθυσμούς τεκμηριώνουν ότι η καθημερινή σωματική δραστηριότητα προσθέτει ζωή και υγεία στα χρόνια που θα ζήσουμε ενώ ο υποκινητικός τρόπος ζωής και η καθιστική ζωή μας γερνάνε γρηγορότερα.
Αυτή η προστατευτική δράση της σωματικής δραστηριότητας επιτυγχάνεται με μεταβολικούς μηχανισμούς που διεγείρουν και αλληλοεπιδρούν με το γεννετικό μας υπόβαθρο.

Σαν αποτέλεσμα επιβραδύνοvται πολλές από τις εκφυλιστικές διεργασίες που συμβαίνουν στις λειτουργίες του οργανισμού κατά την διαδικασία της γήρανσης
(καρδιοαγγειακή, μυοσκελετική, μεταβολική, γνωστική λειτουργία) και προφυλασσόμαστε από τις χρόνιες ασθένειες, κάποιες μορφές καρκίνου και τον πρόωρο θάνατο.
Το μέγεθος αυτού του προληπτικού ρόλου της σωματικής δραστηριότητας αλλά και της βελτίωσης της
λειτουργικής απόδοσης του σώματος συμβαδίζει σχεδόν αναλογικά με το επίπεδο της φυσικής κατάστασης στο οποίο βρισκόμαστε. Συνεπώς η διατήρηση της φυσικής μας κατάστασης σε υψηλό επίπεδο είναι πολύ σημαντική για όλο το φάσμα της ζωής μας και η επαναφορά στο επίπεδο αυτό για όσους διάγουν καθιστικό τρόπο ζωής είναι
επιβεβλημένη.
Φυσικά, κάθε οργανισμός έχει τα δικά του όρια, τις δικές του ανατομικές και φυσιολογικές προδιαγραφές.
Σήμερα το επίπεδο της φυσικής κατάστασης στο οποίο βρισκόμαστε αξιολογείται και η κατάρτιση του εξατομικευμένου προγράμματος άσκησης συνταγογραφείται.

Καθορίζεται ο τύπος της άσκησης καθώς και η συνολική επιβάρυνση (ποσότητα) που πρέπει να δέχεται ο οργανισμός δηλαδή η ένταση, η διάρκεια και η συχνότητα της άσκησης που χρειάζεται για να επέλθει η βελτίωση.
Η συνολική επιβάρυνση αναπροσαρμόζεται σύμφωνα με την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί.
Η διαδικασία αυτή λέγεται προπόνηση και αποσκοπεί στο να κτίσει γερή τη καρδιά, δυνατούς τους μυς και το μυαλό, ευλύγιστο το σώμα, δυναμικό τον οργανισμό.
Απαιτεί αγάπη και σεβασμό για το σώμα, απόφαση για αλλαγή προς ένα δραστήριο τρόπο ζωής, προγραμματισμό, οργάνωση και συνέπεια που θα πρέπει κανείς να διατηρήσει για πάντα.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.