Οι αισθήσεις του μωρού, όταν είναι στην κοιλιά της μαμάς…

Facebooktwitterpinterest

Τα μωρά γνωρίζουν πάρα πολλά πράγματα πριν έρθουν στον κόσμο, γιατί έχει αποδειχθεί ότι, όταν βρίσκονται στην κοιλιά της μαμάς τους, μπορούν να αισθανθούν όλα όσα νιώθει και εκείνη!
Το μωράκι σας αναπτύσσει σχεδόν όλες του τις αισθήσεις πριν ακόμα γεννηθεί, με πρώτη και καλύτερη την ακοή. Την 7η εβδομάδα κύησης το μωρό σας μπορεί να έχει μέγεθος όσο ένα μπιζέλι, αλλά έχει προσωπικότητα!

Είναι πολυάριθμες οι μελέτες γύρω από την προγεννητική ζωή, που αποδεικνύουν την ανάπτυξη των αισθήσεων του μωρού κατά την εμβρυική περίοδο και δεν είναι απλές θεωρίες, αλλά έρευνες βασισμένες σε αντικειμενικά κριτήρια και με κρίσιμα στοιχεία στον χώρο της φυσιολογίας, της νευρολογίας, της βιοχημείας και της ψυχολογίας.

Ακοή. «Μαμά σε ακούω!»
Από τον 5ο μήνα της κύησης μπορεί να αντιλαμβάνεται ακουστικά ερεθίσματα, μιας και το εσωτερικό αφτί έχει πια ολοκληρωθεί. Τραγουδήστε, μιλήστε, γελάστε με την καρδιά σας.
Το μωρό σας ακούει!
Οι πρώτοι ήχοι που φτάνουν στα αυτάκια του δεν είναι άλλοι από τους ήχους του σώματός σας: οι χτύποι της καρδιάς σας, ήχοι από τη ροή του αίματος, το γουργουρητό του στομάχου σας. Επίσης, απολαμβάνει και εκείνο μαζί σας τη μουσική που λατρεύετε, ενώ μπορεί να το αισθάνεστε ανήσυχο κάθε φορά που χρησιμοποιείτε μια θορυβώδη ηλεκτρική συσκευή (π.χ. ηλεκτρική σκούπα).
Γεύση. «Πολύ νόστιμο το φαγητό σου, μαμά!»
Η αίσθηση της γεύσης του εμβρύου αρχίζει να αναπτύσσεται από την 7η-8η εβδομάδα της εγκυμοσύνης και ολοκληρώνεται τη 14η εβδομάδα. Δεν είστε λοιπόν, η μόνη που απολαμβάνετε το αγαπημένο σας φαγητό, αφού μοιράζεστε τη γεύση του με το μωρό σας που έρχεται σε επαφή μέσω του αμνιακού υγρού.
Αποδείχτηκε πως εισάγοντας μια γλυκιά ουσία στο αμνιακό υγρό, το έμβρυο καταπίνει πολύ μεγαλύτερη ποσότητα.
Αντίθετα, αντιδρά με γκριμάτσες όταν η ουσία είναι πικρή. Πολλές μητέρες υποστηρίζουν ότι όταν καταναλώνουν για παράδειγμα σοκολάτα, ή κάτι αλμυρό το μωρό τους αντιδράει πιο έντονα απ’ ότι συνήθως.
Τα έμβρυα λοιπόν, όχι μόνο έχουν γεύση, αλλά μαθαίνουν να αγαπούν τις γεύσεις που προτιμά η μητέρα τους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης!
Όσφρηση. «Μυρίζει πολύ ωραία, τι είναι;»
Η όσφρηση είναι ακόμα μια αίσθηση που αναπτύσσει το έμβρυο. Από τον 4ο μήνα το μωρό σας μπορεί να μυρίζει τις τροφές που αγαπάτε αλλά και να γνωρίζει τη δική σας χαρακτηριστική οσμή.
Το αμνιακό υγρό βοηθά σημαντικά στην καλλιέργειά της αίσθησης της όσφρησης, αφού “αρωματίζεται” από τις μυρωδιές των φαγητών που καταναλώνετε.
Θυμηθείτε πως καταπίνει μεγάλη ποσότητα αμνιακού υγρού το οποίο «παράγεται» στο σώμα σας.
Όραση. «Βλέπω πολύ φως, που είμαστε;»
Μπορεί τα μάτια του μωρού να έχουν σχηματιστεί από το πρώτο κιόλας τρίμηνο της κύησης, παραμένουν όμως κλειστά για επιπλέον 2 μήνες. Και κάποια στιγμή, εκεί γύρω στην 27η εβδομάδα ο γιατρός σας θα σας ενημερώσει πως το μωράκι σας έχει ανοίξει τα ματάκια του και βλέπει.
Τι μπορεί όμως να δει;
Έρευνες υποστηρίζουν ότι μπορεί να καταλάβει τουλάχιστον τις αλλαγές του φωτός, ενώ το εκτυφλωτικό φως το ενοχλεί και αντιδρά προσπαθώντας να το αποφύγει. Όταν λοιπόν, πάτε περιπάτους και υπάρχει ηλιοφάνεια να ξέρετε πως το μωράκι σας απολαμβάνει και αυτό μέσα από την κοιλιά σας τον ήλιο!
Το έμβρυο… μπορεί και θυμάται!
Ορισμένοι ερευνητές δηλώνουν ότι τα φυσιολογικά συναισθήματα, που βιώνει η μητέρα στην καθημερινότητά της, μπορούν να βοηθήσουν το μωρό να προσαρμοστεί αντίστοιχα, όταν γεννηθεί.
Πέραν από την ικανότητα να βλέπει, να ακούει και να αισθάνεται, το έμβρυο αναπτύσσει και την ικανότητα να θυμάται ότι αφομοιώνει. Η δραστηριότητα αυτή εξηγείται ως αυτόματη και ενστικτώδης.
Όπως ακριβώς και η ικανότητά του να ονειρεύεται! Για αυτό κιόλας παρατηρείται ότι, μετά τη γέννησή του, ένα παιδί αναγνωρίζει και προτιμά τη φωνή των γονιών του από μία ξένη προς αυτό φωνή, γεγονός που αποδεικνύει ότι θυμάται τις συγκεκριμένες φωνές από τον καιρό που ήταν στη κοιλιά της μαμάς του.
Μερικές συμβουλές που μπορείτε να ακολουθήσετε προκειμένου να προσαρμοστεί το μωρό σας:
Το μωρό τρώει ότι τρώτε και αντιδρά όπως αντιδράτε.
Προσπαθήστε να το κρατήσετε ήρεμο με το να είστε εσείς οι ίδιες ήρεμες. Κάντε θετικές και ευχάριστες σκέψεις.
Να χαϊδεύετε την κοιλιά σας και να μιλάτε σιγά στο μωρό σας. Οι μήνες της κύησης είναι κάτι το μοναδικό, που δεν θα ξαναζήσετε με το ίδιο μωρό, οπότε εκμεταλλευτείτε το με τον καλύτερο τρόπο.
Επιτρέψτε στο σύντροφό σας και στα μεγαλύτερα παιδάκια σας να συμμετάσχουν σε αυτή τη διαδικασία.
Να κινείστε ήρεμα. Η κίνηση που κάνετε, καθώς περπατάτε, κοιμίζει το μωρό σας.
Αφού γεννηθεί, η παρόμοια κίνηση της κούνιας θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να κοιμάται πιο εύκολα το μωράκι.

 

Μάρα Π. Σούρμπη-Καζάκη,
    Παιδίατρος

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.