Πώς να επανέλθουμε σε πρόγραμμα μετά τα Χριστούγεννα

Χριστουγεννιάτικο διατροφικό κουίζ: Facebooktwitterpinterest

Καταναλώστε φαγητό τακτικά. Θεωρείτε το σημείο «κλειδί» για επιτυχημένη απώλεια αλλά και διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους. Ένα γεύμα κάθε 3 περίπου ώρες βοηθά στον καλύτερο έλεγχο της όρεξης και του κορεσμού, απαραίτητο όταν θέλουμε να ακολουθήσουμε ένα διατροφικό σχήμα για απώλεια κιλών.

Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι τρώγοντας τακτικά επιτυγχάνουμε καλύτερο έλεγχο των επίπεδων γλυκόζης στο αίμα με αποτέλεσμα να μπορούμε να ελέγχουμε και τη πείνα μας καλύτερα, αποφεύγοντας τις απερίσκεπτες ανθυγιεινές επιλογές που θα μας ικανοποιήσουν μόνο για λίγο και θα μας επιβαρύνουν θερμιδικά.
Καταναλώστε πέντε-έξι μικρά γεύματα μέσα στη μέρα και επιλέξτε με μέτρο από όλες τις ομάδες τροφών (κρέατα, φρούτα, λαχανικά κτλ.).
Επιλέξτε πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας. Η σωστή κατανάλωση πρωτεΐνης βοηθά  στη διατήρηση του μυϊκού ιστού, αυξάνοντας έτσι τον μεταβολικό ρυθμό και συνεπώς τις καύσεις.  Προτιμήστε πρωτεΐνη με χαμηλά λιπαρά, όπως το ασπράδι του αυγού, τα ψάρια, τα θαλασσινά, το κοτόπουλο, τα ημιαποβουτυρωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα όσπρια και τους ξηρούς καρπούς.

Ενυδατώστε τον οργανισμό σας. Καταναλώνοντας άφθονο νερό, ενυδατώνετε το σώμα σας αποβαλόντας παράλληλα τοξίνες που επιβαρύνουν τον οργανισμό σας. Επίσης,  η κατανάλωση νερού βοηθάει στην καλύτερη λειτουργία του οργανισμού και προσφέρει ευεξία χωρίς να μας επιφέρει θερμιδικά! Μπορείτε να πίνετε ελεύθερα σόδα και αεριούχο νερό.

Αποφύγετε το αλκοόλ. Ελαττώνοντας ή ακόμη καλύτερα αποφεύγοντας εντελώς το αλκοόλ, βοηθούμε τον οργανισμό μας να αποτοξινωθεί από την αλκοόλη και παράλληλα μειώνουμε αρκετά τις προσλαμβανόμενες θερμίδες, αφού 1 γραμμάριο αλκοόλης ισοδυναμεί με 7 θερμίδες. Απλά, αποφύγετε την κατάχρηση και περιοριστείτε σε 1-2 ποτήρια κρασί, όταν θέλετε να πιείτε.

Μειώστε τη ζάχαρη και το αλάτι. Η ζάχαρη βρίσκεται “κρυμμένη” σε πολλές τροφές (ψωμί, αλμυρά κράκερ και γλυκά) και δίνει αυτό που λέμε «άδειες θερμίδες» αφού δεν μας προσφέρει καθόλου θρεπτικά συστατικά που θα ήταν χρήσιμα στον οργανισμό μας. Ένα κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη δίνει 20 θερμίδες και έτσι αν δεν μπορείτε να την αποφύγετε εντελώς προσπαθήστε να καταναλώσετε μέχρι 2 κουταλάκια ζάχαρη την ημέρα. Το αλάτι εκτός του ότι προκαλεί κατακράτηση υγρών, αυξάνει τη πιθανότητα για υπέρταση στα άτομα με ευαισθησία ή και οικογενειακό ιστορικό. Αποφύγετε να βάζετε επιπλέον αλάτι και περιορίστε τους κύβους ζωμών στο μαγείρεμα. Χρησιμοποιήστε φρέσκα υλικά και μπαχαρικά για να εμπλουτίσετε τη γεύση στα γεύματα σας χωρίς τι μεγάλη πρόσληψη αλατιού.

Αυξήστε τα φρούτα και τα λαχανικά. Τα καλοκαιρινά φρούτα και λαχανικά, μπορούν να αποτελέσουν πολύτιμο σύμμαχο στην προσπάθειά μας να χάσουμε κιλά. Η μειωμένη θερμιδική τους αξία, σε συνδυασμό με τον κορεσμό που προκαλούν λόγω των φυτικών ινών, αλλά και η μεγάλη περιεκτικότητά τους σε αντιοξειδωτικά συστατικά, αποτελούν τους κυριότερους λόγους για τους οποίους βρίσκονται σε όλα τα προγράμματα υγιεινής διατροφής και απώλειας βάρους. Καταναλώστε 2-3 φρούτα και συνοδεύεστε τα γεύματα σας με σαλάτα καθημερινά για ένα υγιές σωματικό βάρος.

Το να αλλάξουμε διατροφικές συνήθειες πρέπει να αποτελεί τρόπο ζωής και όχι στόχο μιας συγκεκριμένης περιόδου για να απαλλαγούμε από μερικά κιλά. Υιοθετήστε υγιεινό τρόπο ζωής με το να επιλέγετε σωστά τις διατροφικές σας συνήθειες αλλά και με το να εντάξετε την άσκηση στη καθημερινότητα σας.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.