Τρώγοντας λιπαρά αδυνατίζετε

Facebooktwitterpinterest

Οι περισσότεροι από όσους γνωρίζω Γιατροί και ασθενείς όλοι μιλούν για το λίπος, εξακολουθούν να πιστεύουν σε μύθους και παραπληροφορούν τους γύρω τους για το πως θα χάσουν τα περιττά κιλά τους.

Το λίπος, συμβάλλει στην καρδιακή νόσο, οδηγεί σε παχυσαρκία, το κορεσμένο λίπος είναι κακό, τα φυτικά έλαια είναι καλά … Θα μπορούσα να συνεχίσω, αλλά νομίζω ότι όλοι τα ίδια έχουμε ακούσει και διαβάσει……

Επιτρέψτε μου να σας πω ότι Κανένα από αυτά για το λίπος δεν είναι αληθινό.

Τα σωστά λίπη μπορούν να σας βοηθήσουν να έχετε ένα σώμα αδύνατο, υγιές και ζωντανό.

Το λίπος είναι ένα από τα πιο βασικά δομικά στοιχεία του σώματος. Ο μέσος ανθρώπινος οργανισμός αποτελείται από 15-30% λίπος. Εδώ και δεκαετίες, ακολουθούμε επιμελώς μια δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά που σχεδόν πάντα ισοδυναμεί με δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες που συμβάλλει στην αντοχή στην ινσουλίνη , την παχυσαρκία, την καρδιακή νόσο , τον διαβήτη τύπου ΙΙ και πολλά άλλα νοσήματα.

Με απλά λόγια: Η ζάχαρη, είναι ο πραγματικός κακοποιός που κλέβει την υγεία μας και σαμποτάρει το να αγοράσετε μικρότερο Νούμερο στα ρούχα σας.

Τρώγοντας λιπαρά αδυνατίζετε , τι πρέπει να τρώτε και πώς να χρησιμοποιήσετε τα διαιτητικά λίπη για να ανακτήσετε την υγεία σας και το ιδανικό βάρος του σώματος.

Τρώγοντας πολλά από το σωστό λίπος θα σας κάνει να αδυνατίσετε. Τα σωστά λιπαρά αυξάνουν τον μεταβολισμό, τονώνουν την καύση λίπους, κόβουν την πείνα, βελτιστοποιούν το προφίλ χοληστερόλης και μπορούν να αντιστρέψουν τον διαβήτη τύπου ΙΙ και να μειώσουν τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις.

 

Ακολουθήστε τα επόμενα 10 βήματα:

  1. Η ζάχαρη. Περισσότερη ζάχαρη σημαίνει ότι τα κύτταρά σας είναι μπερδεμένα στην «κλήση» της ινσουλίνης. Το σώμα σας αντλεί όλο και περισσότερη ινσουλίνη για να τραβήξει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας. Δεν μπορείτε να κάψετε όλη τη ζάχαρη που τρώτε. Αναπόφευκτα, το σώμα σας το αποθηκεύει ως λίπος, δημιουργώντας αντίσταση στην ινσουλίνη και γενικό μεταβολικό χάος μεταξύ άλλων.
  2. Το διαιτητικό λίπος είναι πιο περίπλοκο από τη ζάχαρη. Υπάρχουν 257 ονόματα για τη ζάχαρη, αλλά παρά τις πολύ μικρές παραλλαγές, όλα δημιουργούν την ίδια ζημιά. Με άλλα λόγια, η ζάχαρη είναι η ζάχαρη. όλα αυτά καταστρέφουν την υγεία σας. Το λίπος είναι πιο περίπλοκο. Έχουμε κορεσμένα, μονοακόρεστα, πολυακόρεστα, ακόμη και trans-λιπαρά, για να μην αναφέρουμε υποκατηγορίες μέσα σε κάθε ομάδα.
  3. Οι δίαιτες χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά τείνουν να είναι ανθυγιεινές, δίαιτες υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη. Όταν οι άνθρωποι τρώνε λιγότερο λίπος, τείνουν να τρώνε περισσότερο άμυλο ή ζάχαρη αντ ‘αυτού, και αυτό αυξάνει τα επίπεδά της μικρής, πυκνής χοληστερόλης που προκαλεί καρδιακή προσβολή. Στην πραγματικότητα, οι μελέτες δείχνουν ότι το 75% των ανθρώπων που καταλήγουν στο νοσοκομείο με καρδιακή προσβολή έχουν φυσιολογικά επίπεδα συνολικής χοληστερόλης, αλλά αυτό που έχουν είναι ο διαβήτης τύπου ΙΙ .
  4. Το κορεσμένο λίπος δεν είναι ο εχθρός σας. ‘Ερευνα σχετικά με τα κορεσμένα λιπαρά που δημοσιεύθηκε στην αμερικανική Εφημερίδα της Κλινικής Διατροφής δεν διαπίστωσε συσχέτιση μεταξύ κορεσμένων λιπαρών και καρδιακών παθήσεων. Ας σταματήσουμε να τα χαρακτηρίζουμε όλα ως το ίδιο.
  5. Μερικά λίπη είναι ανθυγιεινά. Περιλαμβάνουν  λιπαρά και φλεγμονώδη φυτικά έλαια . Δυστυχώς, αυτά τα λίπη έχουν αυξηθεί στη διατροφή μας.
  6. Ο καθένας ωφελείται από περισσότερα ωμέγα-3 . Περίπου το 99% των Αμερικανών είναι ανεπαρκείς σε αυτά τα κρίσιμα λίπη. Ιδανικοί τρόποι για να τα αποκτήσετε περιλαμβάνουν την κατανάλωση φρέσκων ψαριών (τουλάχιστον δύο μερίδες εβδομαδιαίως), και λήψη συμπληρώματος ωμέγα-3 δύο φορές την ημέρα με πρωινό και δείπνο που περιέχει 500-1000 χιλιοστόγραμμα των λιπαρών οξέων ωμέγα-3.
  7. Η κατανάλωση λίπους μπορεί να σας κάνει να αδυνατίσετε. Τα υγιή κυτταρικά τοιχώματα που παράγονται από λίπη υψηλής ποιότητας είναι σε καλύτερη θέση να μεταβολίζουν την ινσουλίνη, η οποία διατηρεί το σάκχαρο του αίματος καλύτερα ρυθμισμένο. Τα σωστά λιπαρά αυξάνουν επίσης την καύση λίπους, κόβουν την πείνα σας και μειώνουν την αποθήκευση λίπους. Η κατανάλωση των σωστών λιπών σας κάνει να χάσετε βάρος.
  8. Τα καλά λίπη μπορούν να σας θεραπεύσουν. Πολλοί διαβητικοί ασθενείς βελτιώνουν την υγεία τους όταν ακολουθούν δίαιτα υψηλότερη σε λιπαρά.
  9. Ο εγκέφαλός μας έχει περίπου 60% λίπος. Από αυτό το ποσοστό, το μεγαλύτερο μέρος προέρχεται από το ωμέγα-3 λίπος που ονομάζεται docosahexaenoic acid (DHA) . Ο εγκέφαλός μας χρειάζεται DHA για να πυροδοτήσει την επικοινωνία μεταξύ των κυττάρων. Η εύκολη πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας λίπος ενισχύει τη γνώση, την ευτυχία, τη μάθηση και τη μνήμη. Αντίθετα, οι μελέτες συνδέουν την έλλειψη ωμέγα-3 λιπαρών οξέων με την κατάθλιψη, το άγχος, τη διπολική διαταραχή και τη σχιζοφρένεια.
  10. Το σώμα σας, σας δίνει ενδείξεις για το αν έχετε ή όχι λίπος ποιότητας. Οσο υψηλότερη ποιότητα λίπους έχετε, τόσο το σώμα σας θα λειτουργήσει καλύτερα. Αυτό συμβαίνει επειδή το σώμα χρησιμοποιεί το λίπος που τρώτε για να χτίσετε τα τοιχώματα των κυττάρων. Έχετε περισσότερα από 10 τρισεκατομμύρια κύτταρα στο σώμα σας και κάθε ένα από αυτά χρειάζεται υψηλής ποιότητας λίπος. Πώς ξέρετε αν τα κύτταρα σας παίρνουν τα λίπη που χρειάζονται; Το σώμα σας στέλνει σήματα όταν δεν παίρνει αρκετά καλά λίπη. Τα προειδοποιητικά σήματα περιλαμβάνουν:
    – Φαγούρα, κηλιδωμένο ή απολεπιστικό δέρμα
    – Μαλακά, ραγισμένα ή εύθραυστα νύχια
    – Άγχος, άκαμπτες αρθρώσεις

 

«Τρώω λίπος με κάθε γεύμα και ποτέ δεν έχω αισθανθεί καλύτερα.»

Τα σωστά λιπαρά μπορούν να βελτιώσουν τη διάθεσή σας, το δέρμα, τα μαλλιά και τα νύχια, ενώ παράλληλα σας προστατεύουν από τον διαβήτη τύπου ΙΙ, την άνοια, τον καρκίνο και πολλά άλλα.

Μεταξύ των αγαπημένων μου πηγών λίπους περιλαμβάνονται:

  • Αβοκάντο
  • Ξηροί καρποί-καρύδια, αμύγδαλα, πεκάν, μακαντέμια, αλλά όχι φιστίκια (μια μελέτη έδειξε μια χούφτα καρύδια την ημέρα μειώνει το θάνατο από όλες τις αιτίες κατά 20 τοις εκατό)
  • Σπόροι κολοκύθας, σουσάμι
  • Λιπαρά ψάρια, συμπεριλαμβανομένων των σαρδελών, του σκουμπριού, της ρέγγας και του άγριου σολομού που είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λίπη
  • Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο (μια μεγάλη μελέτη έδειξε ότι όσοι κατανάλωναν 1 λίτρο την εβδομάδα μείωσαν τις καρδιακές προσβολές κατά 30 τοις εκατό)
  • Εξαιρετικό παρθένο βούτυρο καρύδας, το οποίο είναι μια μεγάλη φυτική πηγή κορεσμένων λιπαρών που έχει πολλά οφέλη. Καλύπτει τα μιτοχόνδρια σας, είναι αντιφλεγμονώδες και   δεν προκαλεί προβλήματα με τη χοληστερόλη σας. Στην πραγματικότητα, μπορεί να βοηθήσει στην επίλυσή τους.

 

Τρώτε Λιπαρά αδυνατίστε και αποκτήστε το υγιές αδύνατο σώμα που ονειρεύεστε.

Dr. Νικολέτα Κοḯνη, M.D.
Ιατρός Λειτουργικής, Προληπτικής, Αντιγηραντικής και Αναγεννητικής Ιατρικής

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.