Εγκαίνια Ομαδικής Έκθεσης «ΤΟ ΟΧΗΜΑ»

Facebooktwitterpinterest

Φιλολογικός Σύλλογος Παρνασσός – 12.12.2018, 19:00 6 Εικαστικοί Καλλιτέχνες δημιουργούν μαζί με 6 μέλη
του Εργαστηρίου Ζωγραφικής του MDA Ελλάς (Σωματείο για τη φροντίδα των ατόμων με νευρομυϊκές παθήσεις)
Ως όχημα (εκ του αρχαίου ελληνικού όρου ὄχος = άρμα, άμαξα και του ρήματος ὀχῶ= κινούμαι με άμαξα), χαρακτηρίζεται κάθε αυτοκινούμενη ή όχι κατασκευή, η οποία έχει σκοπό την μεταφορά ανθρώπων ή αντικειμένων. Τα οχήματα μπορεί να είναι επίγεια, πλωτά, εναέρια, διαστημικά.

Στην καθημερινότητα η πλειοψηφία χρησιμοποιεί επίγεια οχήματα όπως είναι το ποδήλατο, το αυτοκίνητο, το τραίνο κ.α. Για αρκετά από τα μέλη του εργαστηρίου ζωγραφικής του MDA Ελλάς, το Όχημα, το μέσο μεταφοράς δηλαδή, είναι το αμαξίδιό τους.
Αναμφισβήτητα, η μετακίνηση/μεταφορά αποτελεί ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά γνωρίσματα της σύγχρονης ζωής στην μητρόπολη. Συχνά, για τις διαφορετικότητες, η μετακίνηση πραγματοποιείται υπό δύσκολες συνθήκες.
Η πρόσβαση στην κανονικότητα καθίσταται απαγορευτική, γεγονός που συντελεί στην επιλογή της απομόνωσης ως λύση. Κινητήρια δύναμη για το project υπήρξε η ανάγκη για την τροποποίηση του νοήματος της λέξης
«Όχημα» από ένα υπαρκτό μέσο μεταφοράς σε ένα μέσο που ανήκει στην σφαίρα του φαντασιακού.
Έτσι, γεννήθηκε η ιδέα για την συνεργασία με το MDA.
Μέσω αυτής της διαδικασίας προέκυψε ένα πάντρεμα των στοιχείων της καθημερινότητας των εικαστικών με αυτά των μελών του εργαστηρίου ζωγραφικής του MDA.
Οι συμμετέχοντες «μεταφέρθηκαν» σε μία πραγματικότητα, όπου ο πυρήνας της σηματοδοτείται από ότι ορίζει την εικαστική δημιουργία. Κατά την διάρκεια των εργαστηρίων, η αμοιβαία ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών, οδήγησαν στην σύνθεση και στην συνδιαμόρφωση ατομικών αλλά και ομαδικών έργων.
Στην έκθεση «ΤΟ ΌΧΗΜΑ» ο θεατής θα περιπλανηθεί σε ζώα οχήματα, οχήματα συναισθημάτων, οχήματα γνώριμα, μορφές πολύπλοκες και ονειρικές, σε κόκκινες γραμμες διαδρομών, ψήγματα ήχων της πόλης.
Θα παρατηρήσει τον εμπλουτισμό του νοήματος της λέξης Όχημα με αναφορές στην αγάπη, την υπομονή, την χαρά, την γαλήνη, την υπερηφάνια, την αγωνία, την ευχαρίστηση, την έκφραση, την επικοινωνία.
Τέλος, θα διαπιστώσει την διαμόρφωσή του σε ένα Όχημα όπου οι ρόδες έχουν φτερά, ή όπως ειπώθηκε στα εργαστήρια από τους συμμετέχοντες του project σε κάτι ξεχωριστό, σε μία έννοια άρρηκτα συνυφασμένη με το πώς βλέπουμε και αντιμετωπίζουμε την ζωή.
Με την ευγενική χορηγία της Amita
______________________________________________________________________________
Το MDA Ελλάς (Σωματείο για τη φροντίδα των ατόμων με νευρομυϊκές παθήσεις) ξεκίνησε τη δράση του στη χώρα μας τον Ιανουάριο του 2000, έχοντας την πεποίθηση ότι μια συντονισμένη προσπάθεια από πολλές πλευρές, από την πολιτεία, τους ιδιωτικούς φορείς, αλλά και τους μεμονωμένους πολίτες, μπορεί να κάνει θαύματα.
Σήμερα στο MDA Ελλάς είναι εγγεγραμμένες πανελλαδικά πάνω από 1200 οικογένειες εκ των οποίων κάποιες έχουν πλέον του ενός Μέλους που ασθενεί.
Το MDA Ελλάς δεν έχει και δεν είχε καμία κρατική επιχορήγηση σε όλη την πορεία του έργου του.
Ως εκ τούτου όλες οι δράσεις μας υλοποιούνται με την ευαισθητοποίηση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.
Η σημαντικότερη πηγή εσόδων για τους σκοπούς του MDA Ελλάς, αλλά και μέσο για τη γνωστοποίηση του έργου του στο ευρύτερο κοινό αποτελούν οι εκδηλώσεις που οργανώνονται κάθε χρόνο.
Περισσότερες πληροφορίες για το έργο του MDA Ελλάς μπορείτε να βρείτε στο www.mdahellas.gr

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.