Διαιτητική θεραπεία στην ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Facebooktwitterpinterest

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα, είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα το οποίο εμφανίζει διαταραχές στην περιοχή των χεριών και των ποδιών και σε λιγοστές περιπτώσεις στα υπόλοιπα μέρη του σώματος.

Η πιο σημαντική συσχέτιση της διατροφής και της αρθρίτιδας, είναι το πλεονάζων σωματικό βάρος.

Σε περίπτωση, αυξημένου σωματικού βάρους πέραν των φυσιολογικών τιμών επηρεάζεται αρνητικώς ο οργανισμός και φυσικά αν δεν μειωθεί το σωματικό βάρος δεν θα εμφανίσει μείωση των συμπτωμάτων της αρθρίτιδας ο ασθενής.

Η ακολουθία της μεσογειακής διατροφής, αποτελεί την ναυαρχίδα για την αντιμετώπιση της αρθρίτιδας αλλά και της προστασίας του οργανισμού.

Σημαντική οδηγία, είναι η αύξηση στην κατανάλωση λιπαρούχων ψαριών όπως η σαρδέλα, το σκουμπρί, ο τόνος και ο σολομός.

 

 

 

Ασφαλής ποσότητα είναι η ακολουθία τουλάχιστον 2 μερίδων λιπαρών ψαριών εβδομαδιαίως ( 1μερίδα, ισοδυναμεί με 140γρ).

Όμως, οι γυναίκες οι οποίες κυοφορούν και τα κορίτσια εφηβικής ηλικίας δεν θα πρέπει να ξεπερνούν τις 2 μερίδες εβδομαδιαίως.

Επίσης, θα πρέπει να εντάξετε στο ημερήσιο διατροφολόγιο σας, τρόφιμα τα οποία είναι πλούσια σε σίδηρο με θετικό αποτέλεσμα την υγιή μεταφορά του οξυγόνου στους ιστούς και στους μύες.

Τρόφιμα, όπως το γιαούρτι, το κίτρινο τυρί και το γάλα τα οποία είναι πλούσια σε ασβέστιο θα πρέπει να βρίσκονται στο καθημερινό πιάτο μας. Αξίζει να σημειωθεί, ότι τα ημίπαχα γαλακτοκομικά εν συγκρίσει των πλήρως λιπαρών  γαλακτοκομικών προσφέρουν ακριβώς το ίδιο ποσό ασβεστίου με σαφώς λιγότερη περιεκτικότητα λίπους. Πράγμα το οποίο σημαίνει, ότι η προτίμηση μας θα στραφεί στην επιλογή των ημίπαχων γαλακτοκομικών.

Δυστυχώς, όπως σε κάθε περίπτωση έτσι και στην ρευματοειδή αρθρίτιδα υπάρχουν αρκετοί ‘’μεσσίες’’ , οι οποίοι δημιουργούν κατά φαντασία ιάσιμες συμβουλές  δίχως επιστημονική ερευνητική υπόσταση.

Τέτοιου, είδους μύθοι είναι ότι η υπέρμετρη κατανάλωση φρούτων όπως τα πορτοκάλια, τα λεμόνια, τις  πατάτες και τις ντομάτες ότι θα βοηθήσουν τον ασθενή. Δεν έχει αποδειχθεί, συνεπώς δεν είναι αληθής  άποψη.

Τέλος, λόγω έντονης μυικής καταβολής του ασθενούς θα πρέπει να διασφαλισθεί η υγεία της μυικής μάζας  κατά την οποία το ειδικό διαιτολόγιο θα πρέπει να έχει θέσει ως βάση την μελέτη του 1γρ έως 1,2 γρ ανα κιλό σωματικού βάρους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ασθενής με ρευματοειδή αρθρίτιδα λαμβάνουν το φαρμακευτικό σκεύασμα methotrexate, κατά το οποίο για την ασφαλή και πλήρης απορρόφηση του θα πρέπει να λαμβάνεται με τρόφιμα πλούσια σε φυλικό οξύ

Κριαράς Νικόλαος.
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.