«Φυσικοθεραπεία: Η Πρόκληση της αποδέσμευσης από τον αναπνευστήρα»

Facebooktwitterpinterest

Σε μια περίοδο αναζήτησης νέων δρόμων εξέλιξης της φυσικοθεραπευτικής επιστήμης, η ανάδειξη του σύνθετου ρόλου των φυσικοθεραπευτών στο χώρο της Εντατικής Θεραπείας κρίνεται μείζονος σημασίας και προϋποθέτει την ουσιαστική κατανόηση αλλά και διάδοση των αποτελεσμάτων της επιστημονικής έρευνας στο καθημερινό κλινικό των φυσικοθεραπευτών. Με τη ραγδαία τεχνολογική εξέλιξη στο χώρο της Εντατικής Θεραπείας και με το συνεχώς αυξανόμενο ποσοστό επιβίωσης των βαρέως πασχόντων ασθενών, οι φυσικοθεραπευτές – ως επαγγελματίες υγείας – οφείλουν να συμβάλλουν ενεργά στο αγώνα επιβίωσης και αποκατάστασης των ασθενών των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, υιοθετώντας παγκόσμιες οδηγίες και πρακτικές.

H πρόσφατη ερευνητική δημοσίευση του Επιστημονικoύ Τμήματος Καρδιοαγγειακής και Αναπνευστικής Φυσικοθεραπείας-Αποκατάστασης (Ε.Τ.Κ.Α.Φ.Α.) του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών (Π.Σ.Φ.) στο European Journal of Physiotherapy αναφορικά με τις φυσικοθεραπευτικές πρακτικές στις Ελληνικές ΜΕΘ, γέννησε την ανάγκη επικαιροποίησης του καθηκοντολογίου των φυσικοθεραπευτών στη ΜΕΘ. Ως εκ τούτου, το Ε.Τ.Κ.Α.Φ.Α. του Π.Σ.Φ. διοργανώνει στο Αμφιθέατρο «ΔΩΜΑ» του Γ.Ν.Α. «Ο Ευαγγελισμός» (Κτίριο ΑΧΕΠΑ, 11ος όροφος, Υψηλάντους 45, Αθήνα), στις 14 Νοεμβρίου 2018, το 9ο Κλινικό Σεμινάριο με θέμα
«Φυσικοθεραπεία: Η Πρόκληση της αποδέσμευσης από τον αναπνευστήρα».

Επίσημος προσκεκλημένος ομιλητής του 9ου Κλινικού Εργαστηρίου είναι ο διάσημος Καθηγητής Πνευμονολογίας Prof. Enrico Clini, ο οποίος θα δώσει μία state of the art διάλεξη με θέμα:
«Ο ρόλος της φυσικοθεραπείας κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αποδέσμευσης από τον αναπνευστήρα».
Στη συνέχεια θα υπάρξει συνεδρίαση, η οποία θα περιλαμβάνει διάλεξη με θέμα την «Υψηλής ροής χορήγηση οξυγόνου» και πρακτικό κλινικό φροντιστήριο με θέμα το «Μη Επεμβατικό Μηχανικό Αερισμό».
Το Σεμινάριο θα κλείσει με μία δεύτερη συνεδρίαση επικεντρωμένη στη φυσικοθεραπευτική αποκατάσταση με ένα δεύτερο κλινικό φροντιστήριο με θέμα την «Άσκηση των Αναπνευστικών Μυών» στο χώρο της ΜΕΘ.
Για πληροφορίες εγγραφής στο 9ο Σεμινάριο απευθυνθείτε στην ιστοσελίδα του Τμήματος www.tkafa.gr ή/και αποστέλλοντας e-mail στο info@tkafa.gr

Παράλληλα, το Επιστημονικό Τμήμα Κ.Α.Φ.Α. συμμετέχει στις εργασίες του 17ου Πανελληνίου Συνεδρίου Εντατικής Θεραπείας, με τον επιστημονικό συντονισμό Κλινικού Φροντιστηρίου Φυσικοθεραπείας, αποτελούμενο από τέσσερις στρογγυλές τράπεζες με ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες ομιλίες. Το Κλινικό Φροντιστήριο Φυσικοθεραπείας θα πραγματοποιηθεί στις 15 Νοεμβρίου 2018 στο Ξενοδοχείο Royal Olympic από τις 8:00 έως τις 12:45.
Το  πρόγραμμα μπορείτε να το αναζητήσετε στην ιστοσελίδα του τμήματος www.tkafa.gr.

Για πληροφορίες απευθυνθείτε στη Γραμματεία του 17ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Εντατικής Θεραπείας SynthesisGroup, με e-mail hsicm@synthesispco.com ή τηλεφωνικά 210-9609400 ή http://synthesispco.com/hsicm2018/Congress/Congress3

 

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.