Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας μπορεί να εξαλειφθεί σύντομα στην Αυστραλία

Facebooktwitterpinterest

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας θα μπορούσε να εξαλειφθεί στην Αυστραλία μέσα στις επόμενες δύο δεκαετίες εξαιτίας ενός κυβερνητικού προγράμματος για τον εμβολιασμό των παιδιών για τον ιό HPV, ο οποίος προκαλεί καρκίνο, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση The Lancet.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, μέχρι το 2028, λιγότερες από τέσσερις γυναίκες ανά 100.000 ετησίως αναμένεται να διαγνωστούν με καρκίνο του τραχήλου της μήτρας στην Αυστραλία, ουσιαστικά σχεδόν εξαλείφοντας τα κρούσματα της ασθένειας. Μέχρι το 2066, λένε οι ερευνητές, λιγότερο από μία γυναίκα ετησίως αναμένεται να διαγνωστεί με καρκίνο του τραχήλου.

“Η Αυστραλία βρίσκεται σε καλό δρόμο για να γίνει η πρώτη χώρα παγκοσμίως που θα έχει εξαλείψει τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας”, δήλωσε η Karen Canfell, επιδημιολόγος καρκίνου και διευθύντρια ερευνών στο Cancer Research at Cancer Council NSW, τον οργανισμό που ήταν επικεφαλής της μελέτης. “Νομίζω ότι αυτό δείχνει το σωστό δρόμο για τις υπόλοιπες χώρες”.

Το εθνικό σύστημα υγείας της Αυστραλίας εισήγαγε για πρώτη φορά το πρόγραμμα δωρεάν εμβολιασμού το 2007 για τις έφηβες. Το 2013, το πρόγραμμα επεκτάθηκε και στα αγόρια σχολικής ηλικίας, τα οποία μπορούν να μεταφέρουν, να μεταδώσουν τον ιό και να αναπτύξουν άλλες μορφές καρκίνου.

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι ο HPV αποτελεί αιτία καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, καθώς και κάποιων μορφών καρκίνου του αιδοίου, του κόλπου, του πέους, του πρωκτού και του στοματοφάρυγγα.

Στην Αυστραλία, ο εμβολιασμός έχει οδηγήσει σε μείωση κατά 77% των τύπων του HPV που ευθύνονται για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Η Αυστραλία έχει πλέον ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά εμφάνισης και θνησιμότητας του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας στον κόσμο.

Οι ερευνητές αποδίδουν την ταχεία μείωση του HPV σε ένα συνδυασμό αποτελεσματικής κυβερνητικής παρέμβασης (με το πρόγραμμα εμβολιασμού στα σχολεία) παράλληλα με τα προγράμματα προληπτικού ελέγχου των μεγαλύτερων γυναικών.

Η Δρ Canfell είπε ότι ενώ ο εμβολιασμός είναι πολύ σημαντικός, η εξέταση του τραχήλου της μήτρας ήταν επίσης σημαντική για τη μείωση των επιπέδων του HPV σε μεγαλύτερες γυναίκες που μπορεί να έχουν ήδη εκτεθεί στον ιό που προκαλεί καρκίνο. «Εάν επικεντρώναμε μόνο τον εμβολιασμό», είπε, «δεν θα μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε αυτό το θέμα σε εκατοντάδες εκατομμύρια γυναίκες».

Άλλες χώρες δρουν πιο αργά, εν μέρει εξαιτίας ενός παγκόσμιου κινήματος κατά του εμβολιασμού το οποίο έχει ισχυριστεί ψευδώς ότι τα εμβόλια συνδέονται με τον αυτισμό και άλλες ασθένειες.

Στην Ιαπωνία, για παράδειγμα, εκστρατείες εκφοβισμού του κοινού συνέβαλαν στην μείωση του ποσοστού εμβολιασμού κατά του HPV από το 70% που είχε φθάσει, σε σχεδόν μηδενικό επίπεδο.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, το ποσοστό των εμβολιασμένων εφήβων είναι μόνο 49% και μια έρευνα του 2017 έδειξε ότι σχεδόν το ήμισυ των ατόμων ηλικίας 18 έως 59 ετών έχουν μολυνθεί από HPV. Αν και το CDC συστήνει ότι όλα τα κορίτσια και τα αγόρια ηλικίας 11 ή 12 ετών (ή κι από 9) να εμβολιάζονται για HPV, το 2015 μόνο το 60% των κοριτσιών έκανε την πρώτη δόση του εμβολίου και μόνο το 39,7% των αγοριών. Συνολικά, πέρυσι, μόνο οι μισοί Αμερικανοί έφηβοι έκαναν όλες τις επαναληπτικές δόσεις.

Εκτιμάται ότι ακόμη και ο εμβολιασμός του μισού πληθυσμού θα μπορούσε να είναι αρκετός για να σταματήσει η εξάπλωση του HPV αρκετά ώστε να παρατηρηθεί σημαντική πτώση των ποσοστών καρκίνου.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας εξακολουθεί να είναι ο τέταρτος συνηθέστερος τύπος καρκίνου στον κόσμο, ενώ 570.000 νέες περιπτώσεις αναμένονται μόνο φέτος.

Πηγές:

https://www.thelancet.com/…/PIIS2468-2667%2818%29…/fulltext…

http://www.hpvvaccine.org.au/…/has-the-program-been-success…

https://www.cdc.gov/hpv/hcp/vacc-coverage/index.html

https://www.cdc.gov/mmwr/volumes/67/wr/mm6733a2.htm…

https://www.nytimes.com/…/…/cervical-cancer-hpv-vaccine.html

Ιάκωβος Σούσης,
Μαιευτήρας Γυναικολόγος, Ιατρός Αναπαραγωγής

 

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.