Πόνος στον Ώμο: Ένα συχνό πρόβλημα με δύσκολη λύση

Facebooktwitterpinterest

Ο πόνος στον ώμο αποτελεί ενα απο τα συχνότερα μυοσκελετικά προβλήματα. Οι 3 στους 10 θα βρεθούμε αντιμέτωποι με το πρόβλημα αυτο κάποια στιγμή κατα τη διάρκεια της ζωής μας ενώ το 50% των ασθενών που πρωτοεμφανίζουν πόνο στον ώμο, θα τον αντιμετωπίσουν για μια περίοδο άνω των 6 μηνών.

Αυτό που οι περισσότεροι άνθρωποι ονομάζουν «άρθρωση του ώμου» ειναι στην πραγματικότητα ενα σύνολο αρθρώσεων που συνδυάζεται με πολυάριθμους μύες και τένοντες, ενα πολύπλοκο σύστημα που λειτουργεί αρμονικά και δίνει στον καθένα μας την δυνατότητα εκτέλεσης των κινήσεων με το μεγαλύτερο εύρος στο ανθρώπινο σώμα.

Η ευρεία αυτή κίνηση δυστυχώς έχει και το κόστος της. Μπορει να οδηγήσει σε «μηχανικά» προβλήματα με αποτέλεσμα τον πόνο, κάποιες φορές περιστασιακό και αυτοπεριοριζόμενο, άλλες σοβαρό ώστε να οδηγήσει στην αναζήτηση ιατρικής βοήθειας.

Τα αιτια του πόνου στον ώμο ειναι ποικίλλα και κάπου εδω καταρρίπτεται ο μύθος της «περιαρθρίτιδας», ετυμολογικά, φλεγμονή πέριξ της άρθρωσης, δηλαδή μπορεί να πάσχει οτιδήποτε γύρω απο την άρθρωση.
Ο όρος αυτός εχει πλέον καταργηθεί και ο ρόλος του ειδικού ειναι να ανακαλύψει τι ακριβώς πάσχει σε αυτη την πολύπλοκη άρθρωση και να σχεδιάσει μια εξατομικευμένη θεραπεία με πρώτο και κυριότερο βήμα να γίνει κατανοητό το ακριβές πρόβλημα στον ασθενή.

Τα αίτια οπως είπαμε ποικίλουν
Παθήσεις των τενόντων του ώμου (τενοντίτιδες, ρήξη τενόντων)
Αστάθεια (με ή χωρίς τραυματισμό)
Αρθρίτιδα
Ορογονοθυλακίτιδα (bursitis)
Σύνδρομο πρόσκρουσης (υπακρωμιακής, εσωτερικής, υποκορακοειδούς)
Παθήσεις ακρωμιοκλειδικής άρθρωσης
Παγωμένος ώμος (πρωτοπαθής)
Δύσκαμπτος ώμος (δευτεροπαθής παγωμένος ώμος)
Τραυματισμοί, αθλητικές κακώσεις, κατάγματα
Λανθασμένη μυική συνέργια, κακή στάση σώματος, λανθασμένη τεχνική σε αθλήματα
Προβλήματα στον αυχένα ή σοβαρά νοσήματα που εκδηλώνονται με πόνο της περιοχής του ώμου

Τα αίτια πολλά, και δυστυχώς η μαγνητική τομογραφία δεν αποκαλύπτει πάντα το πραγματικό αίτιο του πόνου, αντιθέτως ορισμένες φορές μπερδεύει ή αποπροσανατολίζει. Εξάλλου στην ιατρική ισχύει ο βασικός κανόνας ότι για να φτάσεις στη σωστή διάγνωση πρέπει να γνωρίζεις τι ψάχνεις. Η Μαγνητικη τομογραφία και κάθε αλλη ακριβή εξειδικευμένη εξέταση έχει ένα και μόνο σκοπό. Να επιβεβαιώσει αυτό που ήδη υποπτευόμαστε και να βοηθήσει στον σωστό σχεδιασμό της θεραπείας. Η διαγνωστική προσέγγιση είναι καθορισμένη: το ιστορικό και η ενδελεχής κλινική εξέταση που συνήθως θα «δώσουν» την διάγνωση και η κατάλληλη επιλογή απο μία πληθώρα εργαστηριακών και απεικονιστικών εξετάσεων που θα επιβεβαιώσουν και θα συγκεκριμενοποιήσουν.

Οι θεραπείες πολλές, και φυσικά δεν εξαντλούνται στα αντιφλεγμονώδη φάρμακα και στις ενέσεις. Το κύριο βήμα κάθε θεραπείας, πέραν της σωστής διαγνωσης, ειναι η ενημέρωση του ασθενούς. Ο ασθενής πρέπει να γίνει μέρος του «προβλήματος», να του δοθούν όλες οι πληροφορίες για την πάθηση, την εξατομικευμένη θεραπεία, τις πιθανές ή μη επιπλοκές και να καλλιεργηθούν ρεαλιστικές προσδοκίες. Η απόφαση ανήκει στον ασθενή, η καθοδήγηση στον ειδικό.

Χρειάζεται λοιπόν με έναν πόνο στον ώμο να απευθυνθούμε απευθείας στον ειδικό;
Κατηγορηματικά όχι.

Τι μπορούμε να κάνουμε όταν εμφανιστεί;

3 απλά πράγματα και λίγος χρόνος μπορεί να βοηθήσουν:

Λήψη ενός απλού αντιφλεγμονώδους φαρμάκου όπως η ιβουπροφαίνη ή αναλγητικών όπως η παρακεταμόλη (depon) για λίγες μέρες
Τοποθέτηση στην περιοχή του ώμου παγωμένων επιθεμάτων 4-5 φορές ημερησίως για 10-15 λεπτά
Αποχή απο δραστηρίοτητες ή συγκεκριμένες κινήσεις που προκαλούν ή επιδεινώνουν τον πόνο

Πότε απευθυνόμαστε στον ειδικό;

Όταν τα παραπάνω μέτρα δεν αποδώσουν μετά από 1 – 2 εβδομάδες εφαρμογής
Όταν ο πόνος προέρχεται απο τραυματισμό
Όταν ο πόνος είναι απο την αρχή πολύ σοβαρός

Όταν βέβαια ο πόνος συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα όπως, πυρετός, αδιαθεσία, δυσκολία στην αναπνοή, συσφιγκτικό αίσθημα στο στήθος τότε απευθυνόμαστε στο τμήμα επειγόντων του πλησιέστερου νοσοκομείου.

Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν πως δεν είναι όλοι οι πόνοι στον ώμο «τενοντίτιδες και περιαρθρίτιδες», δεν χρειάζονται όλοι μαγνητική τομογραφία και δεν θεραπεύονται όλοι με αντιφλεγμονώδη και ενέσεις ή «χειρουργείο άμεσα». Όμως, όλοι όσοι αναζητήσουν ιατρική βοήθεια χρειάζονται σωστή διάγνωση η οποία θα διασφαλίσει και την πετυχημένη θεραπεία.

 

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.