Καλλιέργεια ωαρίου, προετοιμασία σπέρματος και γονιμοποίηση

Facebooktwitterpinterest

Συνήθως συνιστούμε στο ζευγάρι να κάνει κατάψυξη σπέρματος αρκετές μέρες πριν την ωοληψία (ακόμα και πριν αρχίσει η διέγερση), ώστε να διασφαλιστεί ότι υπάρχει δείγμα σπέρματος την ημέρα της ωοληψίας ακόμα και αν για ψυχολογικούς, ιατρικούς (υψηλός πυρετός, τραυματισμός) ή κοινωνικούς λόγους (επαγγελματικές υποχρεώσεις κ.λπ.) ο άντρας δεν μπορεί να είναι στη μονάδα εκείνη την ημέρα.

Το δείγμα του σπέρματος παραλαμβάνεται από το εργαστήριο όπου γίνεται ανάλυση, έκπλυση και προετοιμασία. Αρκετές ώρες μετά την ωοληψία τα σπερματοζωάρια αναμιγνύονται με το καλλιεργητικό υγρό που περιέχει το ωάριο ώστε να γίνει η γονιμοποίηση.

Αν όλα πάνε κατ’ ευχή, η γονιμοποίηση θα πραγματοποιηθεί σε λίγες ώρες. Πολλές φορές (στο ~ 60% των ασθενών) μπορεί να υπάρχει πρόβλημα με την ποιότητα του σπέρματος – μπορεί τα σπερματοζωάρια να είναι πολύ λίγα σε αριθμό ή με χαμηλή κινητικότητα ή κακής μορφολογίας. Για την συμβατική (απλή) γονιμοποίηση χρειαζόμαστε αρκετές χιλιάδες υγιή σπερματοζωάρια αλλιώς προχωρούμε σε μικρογονιμοποίηση (intracytoplasmic sperm injection – ICSI).

 

 

 

 

 

Ελένη Κοντογιάννη

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.