Πρόληψη της υψηλής αρτηριακής πίεσης

Facebooktwitterpinterest

Το πρόβλημα της αύξησης της αρτηριακής πίεσης είναι αρκετά διαδεδομένο στις μέρες μας και συχνά παραγνωρίζεται από τους πάσχοντες, καθώς για αρκετό καιρό μπορεί να μην εμφανίζονται συμπτώματα.

Η υπέρταση είναι μια κατάσταση στην οποία η αρτηριακή πίεση είναι αυξημένη σε επίπεδα άνω των φυσιολογικών ορίων. Η πίεση καταγράφεται με δύο αριθμούς. Ο μεγαλύτερος αριθμός (συστολική ή «μεγάλη») δείχνει την πίεση που ασκείται στις αρτηρίες σε κάθε συστολή (σύσπαση) της καρδιάς και ο μικρότερος αριθμός (διαστολική ή «μικρή») δείχνει την πίεση που ασκεί το αίμα στα τοιχώματα των αρτηριών, όταν η καρδιά χαλαρώνει για να υποδεχτεί νέο αίμα.

Ένα άτομο θεωρείται υπερτασικό όταν η συστολική του πίεση είναι πάνω από 140mmHg και η διαστολική του πίεση πάνω από 90mmHg. Συνήθως διαπιστώνεται από τυχαίες μετρήσεις λόγω του ότι δεν εμφανίζει συμπτώματα. Ωστόσο, μερικοί άνθρωποι με υψηλή αρτηριακή πίεση αναφέρουν συμπτώματα όπως πονοκεφάλους (ειδικά στο πίσω μέρος του κεφαλιού και κατά τις πρωινές ώρες), ζαλάδα, ίλιγγο, εμβοές (βόμβο ή σφύριγμα στα αυτιά), διαταραχές στην όραση ή λιποθυμικά επεισόδια.

Αντιμετώπιση

Στην περίπτωση που τεθεί η διάγνωση της υπέρτασης, το άτομο θα πρέπει να χάσει βάρος εάν είναι υπέρβαρος, να ακολουθήσει ένα πρόγραμμα άσκησης, καθώς είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους μείωσης της υπέρτασης, να διακόψει το κάπνισμα, να περιορίσει την κατανάλωση του αλκοόλ, να ακολουθεί μια διατροφή με χαμηλά λιπαρά και λίγο αλάτι, αλλά και να αποφεύγει την κατανάλωση καφέ (όχι πάνω από ένα το 24ωρο).

Καλό είναι επίσης να τρώει περισσότερα φρούτα και λαχανικά. Οι πατάτες, τα καρότα, τα βερίκοκα, οι μπανάνες και τα μήλα είναι πλούσια σε κάλιο, το οποίο μειώνει την αρτηριακή πίεση.

Τέλος, θα πρέπει να μάθει να χαλαρώνει και να αποφεύγει το υπερβολικό άγχος. Εάν χρειαστεί, θα υποβληθεί σε κάποιες περαιτέρω εξετάσεις διερεύνησης της πίεσης ή θα ξεκινήσει συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή.

Προσοχή

Ένα σύνηθες σφάλμα που κάνει ο υπερτασικός, εάν δεν εμφανίζει συμπτώματα, είναι να μην συμμορφώνεται με τις ενδεικνυόμενες ιατρικές οδηγίες. Η υπέρταση, καθώς είναι μια χρόνια νόσος, απαιτεί πολλές φορές μόνιμη και συνεχή αγωγή και οι παραλείψεις εκθέτουν τον υπερτασικό σε σημαντικούς κινδύνους.

Ο υπερτασικός θα πρέπει ακόμη να γνωρίζει ότι η αγωγή που λαμβάνει, ενδέχεται να τροποποιηθεί με την πάροδο του χρόνου λόγω αντοχής στην λαμβανόμενη θεραπεία ή τροποποιήσεως λόγω ηλικίας και συνοδών παθήσεων, του είδους και της δοσολογίας των φαρμάκων.

Πρόληψη

Οι επιπλοκές της αρρύθμιστης αρτηριακής πίεσης είναι πολύ σοβαρές για να τις παραβλέψει κανείς.

Η ετήσια προληπτική παθολογική εξέταση είναι πολύ σημαντική, όχι μόνο για την πρώιμη ανίχνευση της υπέρτασης σε άτομα που δεν εμφανίζουν συμπτώματα, αλλά και για τον εξατομικευμένο καθορισμό των επιπέδων της πίεσης που πρέπει να έχει το κάθε άτομο ξεχωριστά ανάλογα με τη συνολική κατάσταση της υγείας του.

Επίσης, κατά την ετήσια προληπτική παθολογική εξέταση εντοπίζονται τα άτομα που λόγω κακής κληρονομικότητας ή κλινικών ευρημάτων ευρίσκονται σε ομάδα υψηλού κινδύνου για να αναπτύξουν αργότερα υπέρταση. Πολλά από αυτά τα άτομα θα επωφεληθούν από προγράμματα πρόληψης της υπέρτασης.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Άγγελος Κλείτσας

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.