Τι είναι η διαταραχή του φάσματος του αυτισμού;

Facebooktwitterpinterest

Ως διαταραχή του φάσματος του αυτισμού χαρακτηρίζεται  μια συγκεκριμένη σειρά συμπεριφορικών και αναπτυξιακών προβλημάτων καθώς και οι προκλήσεις που αυτά συνεπάγονται.

Συνεπώς όταν ένα παιδί βρίσκεται στο φάσμα του αυτισμού σημαίνει ότι οι επικοινωνιακές και κοινωνικές ικανότητές του  επηρεάζονται με κάποιο τρόπο. Οι αλλαγές που υφίσταται το παιδί στον τρόπο συμπεριφοράς  είναι μοναδικές και χαρακτηριστικές για κάθε παιδί.

Συνεπώς κάθε παιδί αποκτά ένα ξεχωριστό προφίλ κοινωνικής συμπεριφοράς και επικοινωνίας. Τα άτομα με διαταραχή του φάσματος του αυτισμού συνήθως αρέσκονται στην τήρηση ρουτίνας. Έχουν περιορισμένα, συγκεκριμένα και συνήθως δομημένα ενδιαφέροντα, έχουν περιορισμένη φαντασία, στερεοτυπούν ή επαναλαμβάνουν κινήσεις ή στοιχεία ομιλίας. Τις περισσότερες φορές τα άτομα αυτά εμφανίζουν δυσκολία στην ανάπτυξη καθώς και τη διατήρηση και κατανόηση των κοινωνικών σχέσεων.
Συνήθως τα άτομα με αυτισμό χαρακτηρίζονται ως ντροπαλά, ενώ συχνά υπάρχει και δυσλειτουργία στην πρόσληψη ερεθισμάτων, όπως στην αντίληψη του ήχου ή/και του πόνου.

Καθώς το παιδί  μεγαλώνει και αναπτύσσεται, η φύση ή η έκφραση αυτών των προβλημάτων και προκλήσεων μπορεί να αλλάξει με βάση τη βιολογία και την περιβαλλοντική του εμπειρία. Συνήθως όμως ένα άτομο με διαταραχή του φάσματος του αυτισμού θα έχει κάποια μορφή κοινωνικών ή / και συμπεριφορικών διαφορών για όλη του τη ζωή.

Η διάγνωση βασίζεται σε αυτό που παρατηρεί ένας γιατρός ή ψυχολόγος καθώς και σε αυτά που  μαθαίνει για τη συμπεριφορά και την ανάπτυξη του παιδιού τα πρώτα χρόνια της ζωής του από τους γονείς ή τους κηδεμόνες.

Συχνά χρησιμοποιούνται διαφορετικά ονόματα, για να περιγράψουν τη διαταραχή του φάσματος του αυτισμού.
Ορισμένα από αυτά φαίνονται παρακάτω:

  • Διαταραχή αποικοδόμησης από την παιδική ηλικία
  • Διάχυτη αναπτυξιακή διαταραχή (PDD)
  • Διάχυτη αναπτυξιακή διαταραχή – μη διαφορετικά προδιαγραφόμενη (PDD-NOS)
  • Σύνδρομο Asperger
  • Αυτισμός υψηλής λειτουργίας

Όλα αυτά τα ονόματα εμπίπτουν στον όρο «διαταραχή του φάσματος του αυτισμού». Άλλες διαταραχές που συνυπάρχουν είναι διαταραχές του γαστρεντερικού (GI), επιληπτικές κρίσεις, διαταραχές του ύπνου, διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας (ADHD), άγχος και φοβίες.

Από το 2013, η Αμερικανική Ψυχιατρική Εταιρεία συγχώνευσε τέσσερις διαφορετικές διαγνώσεις σε μια διαγνωστική ομπρέλα για τη διαταραχή του φάσματος του αυτισμού (ASD). Αυτές περιλαμβάνουν την αυτιστική διαταραχή, τη διαταραχή αποικοδόμησης από την παιδική ηλικία, τη διάχυτη αναπτυξιακή διαταραχή – μη προδιαγραφόμενη διαφορετικά (PDD-NOS), καθώς και σύνδρομο Asperger.

Στατιστικά στοιχεία για την διαταραχή αυτιστικού φάσματος

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) στις Ηνωμένες Πολιτείες, έχουν καταγράψει στην έκθεση τους το 2016:

  • Περίπου 1 στα 68 παιδιά αναγνωρίζονται κάθε χρόνο με διαταραχή του αυτιστικού φάσματος (ASD).
  • Η διαταραχή του αυτιστικού φάσματος (ASD) αναφέρεται ότι εμφανίζεται σε όλες τις φυλετικές, εθνολογικές και κοινωνικοοικονομικές ομάδες.
  • Το ASD είναι περίπου 4,5 φορές πιο κοινό στα αγόρια (1 στους 42) από ό, τι στα κορίτσια (1 το 189).
  • Μελέτες στην Ασία, την Ευρώπη και τη Βόρειο Αμερική έχουν εντοπίσει άτομα με ASD με μέσο επιπολασμό μεταξύ 1% και 2%.
  • Περίπου το ένα τρίτο των ατόμων με διαταραχή του αυτιστικού φάσματος παραμένουν μη λεκτικά.
  • Περίπου το ένα τρίτο των ατόμων με διαταραχή του αυτιστικού φάσματος έχουν πνευματική αναπηρία.

Στην Ελλάδα παρόλο που δεν υπάρχει επιδημιολογική μελέτη ακόμη, το ποσοστό πιστεύεται ότι κυμαίνεται σε ανάλογο βαθμό.
Οι γεννήσεις ετησίως είναι περίπου 100.000 νεογνά, συνεπώς περίπου 1.400 παιδιά γεννιούνται κάθε χρόνο με διαταραχή του φάσματος του αυτισμού. Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες έρευνες, τα άτομα που είναι αυτιστικά αγγίζουν τα 150.000 και τα τελευταία χρόνια η τάση είναι αυξητική. Συγκεκριμένα και στην Ελλάδα, 1 στα 68 παιδιά που γεννιούνται διαγιγνώσκεται στο φάσμα του αυτισμού, εκ των οποίων 1 στα 42 είναι αγόρια και 1 στα 189 είναι κορίτσια. (Πηγή: www.lifo.gr)

Η Καθηγήτρια Αγνή Βλαβιανού Αρβανίτη, Πρόεδρος και Ιδρύτρια της Διεθνούς Οργάνωσης Βιοπολιτικής και Πρέσβειρα για τον Αυτισμό, αναφερόμενη στην Ελλάδα τονίζει «Στη χώρα μας υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 150.000 άτομα με αυτισμό.» και τονίζει
«Η εκρηκτική αύξηση στα ποσοστά γεννήσεων παιδιών με αυτισμό αναδεικνύει τις τρομερές επιπτώσεις στο περιβάλλον και την υγεία του ανθρώπου που προκαλεί η αλόγιστη χρήση χημικών ουσιών στη γεωργία και την παραγωγή τροφίμων. Η σχέση μεταξύ περιβάλλοντος και υγείας είναι πιο στενή και πολύπλοκη απ’ ότι μέχρι σήμερα πιστεύαμε.»

Πηγή: Ελληνική Εταιρία Προστασίας Αυτιστικών Ατόμων 

 

Η θεραπευτική αντιμετώπιση

Η θεραπευτική αντιμετώπιση του αυτισμού και των συναφών διάχυτων αναπτυξιακών διαταραχών αποτελεί πρόκληση και αντικείμενο σημαντικού επιστημονικού ενδιαφέροντος επί σειρά ετών. Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει ακόμη συγκεκριμένη, αποτελεσματική θεραπεία, που να οδηγεί στην πλήρη αποκατάσταση. Οι τυπικές θεραπείες περιλαμβάνουν:

  • Θεραπείες συμπεριφοράς και επικοινωνίας
  • Εκπαιδευτικές θεραπείες (λογοθεραπεία, εργοθεραπεία κλπ.)
  • Φαρμακευτική παρέμβαση και
  • Νευροανάδραση (Neurofeedback)

 

 

 

Τι είναι η Νευροανάδραση;

H Νευροανάδραση είναι μία καινοτόμα τεχνική πρόκλησης του εγκεφάλου, μία διαδικασία μάθησης, η οποία καθιστά το άτομο ικανό να μεταβάλλει την εγκεφαλική του δραστηριότητα.

Ο εγκέφαλος είναι εξαιρετικά ευπροσάρμοστος και έχει σημαντικές μαθησιακές ικανότητες. Είναι σε θέση να βελτιώνει την απόδοσή του, μέσω της διαδικασία της αυτορρύθμισης, υπό την προϋπόθεση ότι θα λαμβάνει τα απαραίτητα μηνύματα σχετικά με τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν με το σωστό τρόπο και στο κατάλληλο περιβάλλον.

Η Νευροανάδραση είναι μια μη επεμβατική διαδικασία, που χρησιμοποιείται σε πολλές περιπτώσεις στις οποίες ο εγκέφαλος παρουσιάζει αποκλίσεις από την φυσιολογική λειτουργία του.

Σκοπός της Νευροανάδρασης είναι η εκπαίδευση του εγκεφάλου, ώστε να επιτευχθούν τα φυσιολογικά επίπεδα των εγκεφαλικών κυμάτων και κατ’ επέκταση των σωματικών και ψυχολογικών λειτουργιών.

Η Νευροανάδραση βασίζεται σε πάνω από 40 χρόνια πανεπιστημιακής έρευνας σε κορυφαία ιδρύματα. Υπάρχει συσσωρευμένη κλινική εμπειρία στις ΗΠΑ και τη Δυτική Ευρώπη, με αρκετές εκατοντάδες μελέτες να αποδεικνύουν τα οφέλη της νευροανάδρασης.

 

Εφαρμοσμένη Νευροανάδραση

Η νευροανάδραση εφαρμόζεται με επιτυχία στην αντιμετώπιση της επιληψίας, των διαταραχών στο φάσμα του αυτισμού, της διαταραχής ελλειμματικής προσοχής ή/και υπερκινητικότητας και των διαταραχών του άγχους, αλλά ακόμη και στην μεγιστοποίηση των διανοητικών ικανοτήτων ανεξαρτήτου παθολογίας (π.χ., βελτίωση της συγκέντρωσης αθλητών). Γίνονται ταυτόχρονα έρευνες σχετικά με την εφαρμογή της νευροανάδρασης στην αντιμετώπιση άλλων παθήσεων όπως η κατάθλιψη, η σχιζοφρένεια, η διανοητική έκπτωση από κρανιοεγκεφαλική κάκωση, το εγκεφαλικό επεισόδιο, η δυσλεξία, κ.α.

Η NASA χρησιμοποιεί την Νευροανάδραση εδώ και χρόνια προκειμένου να αυξήσει τα επίπεδα συγκέντρωσης των πιλότων της.

Η Αμερικάνικη Παιδιατρική Εταιρεία την προτείνει ως θεραπεία πρώτης εκλογής για το σύνδρομο υπερκινητικότητας/διάσπαση προσοχής των παιδιών.

Αθλητές και πρωταθλητές την χρησιμοποιούν για την μεγιστοποίηση των επιδόσεων τους (εθνική ποδοσφαιρική ομάδα Ιταλίας, πιλότοι F1, τοξοβόλοι, σκοπευτές, παίκτες του γκολφ κ.λπ.)

 

Νευροανάδραση & αυτισμός – H προσέγγιση του Mente Autism

Υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός ερευνών που δείχνουν ότι η νευροανάδραση είναι μια σημαντικά ευεργετική θεραπεία για παιδιά που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού (Autism Spectrum Disorder-ASD). Ο Dr. Cory Hammond (2011) αναφέρεται σε διάφορες μελέτες όπου παρατηρήθηκαν θετικές αλλαγές στην «εγκεφαλική λειτουργία, την προσοχή, το IQ, την παρορμητικότητα καθώς  και σε γονικές εκτιμήσεις για άλλες προβληματικές συμπεριφορές όπως η επικοινωνία, η στερεότυπη και επαναλαμβανόμενη συμπεριφορά, οι αμοιβαίες κοινωνικές αλληλεπιδράσεις και η κοινωνικότητα».

Το Mente Autism χρησιμοποιεί τις ίδιες αρχές με εκείνες που χρησιμοποιούνται σε ειδικές συνεδρίες νευροανάδρασης εντός κλινικής.
Δεν πρέπει να συγχέεται με απλά και πολύ λιγότερο αποτελεσματικά συστήματα θεραπείας που εξαρτώνται από την αδιαφοροποίητη μουσική.

Το Mente Autism παράγει εξατομικευμένα ηχητικά σήματα. Οι ήχοι παράγονται σε πραγματικό χρόνο καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίας και είναι μοναδικοί για το παιδί, ανά συνεδρία.

Δεν χρησιμοποιείται η τεχνική της οπτικής νευροανάδρασης, που χρησιμοποιείται σε κάποια κέντρα και κλινικές. Και αυτό γιατί τα περισσότερα αυτιστικά παιδιά (περίπου το 80%) παρουσιάζουν επιληπτική δραστηριότητα σε κάποιο βαθμό κατά τη διάρκεια της νύχτας, και η οπτική νευροανάδραση -αν δεν χρησιμοποιηθεί σωστά από έναν εξειδικευμένο επαγγελματία – μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση.

Καθώς απευθύνεται κατά κύριο λόγο για χρήση στο σπίτι, το Mente Autism παρακάμπτει τον οπτικό φλοιό και προσεγγίζει την επιθυμητή περιοχή του εγκεφάλου μέσω μιας διαφορετικής οδού. Διεγείρει το ακουστικό σύστημα μέσω των εξατομικευμένων ηχητικών σημάτων με αναπαράσταση ρυθμού δύο ακουστικών εξόδων (binaural beat) μέχρι το χαμηλότερο ακουστικό εγκεφαλικό τρίγωνο (auditory brainstem).

Με αυτό τον τρόπο, το σύστημα μπορεί να καταγράψει τη διαδικασία και να δημιουργήσει έναν μηχανισμό ανατροφοδότησης για να επηρεάσει το επίπεδο εγκεφαλικών κυμάτων που στοχεύει.

Το Mente Autism έχει σχεδιαστεί για να χρησιμοποιείται στο σπίτι με ελάχιστη επίβλεψη, ωστόσο, επιτρέπει στους  επαγγελματίες υγείας να συμμετέχουν στη θεραπεία μέσω των απομακρυσμένων δυνατοτήτων παρακολούθησης που προσφέρει.

Εφόσον ο κηδεμόνας χορηγήσει την άδεια, ο θεράπων ιατρός μπορεί να παρακολουθεί και να αξιολογεί τα αποτελέσματα των συνεδριών μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του συστήματος σε πραγματικό χρόνο και από οποιοδήποτε υπολογιστή.

Ποια εγκεφαλική δραστηριότητα καταγράφεται κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίασης Mente neurofeedback;

Στα άτομα χωρίς ASD, τα εγκεφαλικά κύματα Delta είναι συνήθως παρόντα σε υψηλά επίπεδα κατά τη διάρκεια του ύπνου.
Αυτό δεν συμβαίνει σε  ανθρώπους με ASD, των οποίων τα κύματα Delta και Theta τείνουν να είναι υψηλά ακόμη και όταν είναι ξύπνιοι.

Τα παιδιά που διαγιγνώσκονται με ASD είναι επίσης γνωστό ότι έχουν χαμηλότερα από τα μέσα επίπεδα Alpha και Beta (κύματα που συνδέονται με την εστίαση και τη δραστηριότητα). Οι συνεδρίες θεραπείας με το Mente Autism, προορίζονται για την αύξηση των επιπέδων των κυμάτων Alpha και Beta και για την καταστολή των επιπέδων των κυμάτων Delta και Theta, ώστε το παιδί να αισθάνεται πιο ευαισθητοποιημένο, εστιασμένο και ήρεμο.

Οι μεταβολές είναι βραχύβιες στην αρχή, αλλά σταδιακά γίνονται όλο και πιο διαρκείς, καθιστώντας την ηχητική νευροανάδραση αποτελεσματική για την ASD.

Πόσο αποτελεσματικό είναι το Mente Autism;

Το Mente Autism έχει παρατηρηθεί ότι ηρεμεί τους εγκεφάλους των παιδιών, βοηθώντας έτσι στη διαχείριση των συμπτωμάτων του αυτισμού, κάνοντας μια ουσιαστική διαφορά στη συγκέντρωση του παιδιού και τις καθημερινές του αλληλεπιδράσεις.
Οι θετικές επιδράσεις αρχίζουν να παρατηρούνται συνήθως μετά από τέσσερις έως οκτώ εβδομάδες καθημερινών συνεδριών διάρκειας 40 λεπτών.

 

Η εταιρεία BonVie

H BonVie είναι μία νέα εταιρεία που δραστηριοποιείται στον τομέα της υγείας με όραμα να προσφέρει ουσιαστικά στην βελτίωση του μέλλοντος της υγείας και ευεξίας στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Η BonVie επενδύει σε καινοτόμα προϊόντα και τεχνολογίες αιχμής που δημιουργούν προοπτικές προσωπικής ανάπτυξης και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής.

Αποκλειστικός αντιπρόσωπος του Mente Autism για την Ελλάδα και την Κύπρο είναι η εταιρεία BonVie.
Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Mente Autism και την Neurotech θα βρείτε στις ιστοσελίδες του προϊόντος και της εταιρείας:

www.mentetech.com

www.neurotechinternational.com

 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Mente Autism και τη BonVie επικοινωνήστε μαζί μας στο
email corporate@bonviegroup.com ή επισκεφτείτε τη σελίδα μας στη διεύθυνση www.bonvie.gr  και www.bonviegroup.com.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.