Παίρνω μαζί με την βιταμίνη C και την βιταμίνη Β12. Ποιά τα οφέλη του συνδυασμού.

Facebooktwitterpinterest

Η βιταμίνη C προστατεύει τόσο το ανοσοποιητικό όσο και την εμφάνισή σας. Βοηθά το σώμα να σχηματίσει το κολλαγόνο, μια πρωτεΐνη που διατηρεί σε υγεία το δέρμα και τα οστά σας. Τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης C οδηγούν σε διάσπαση των ιστών. Η βλάβη στα οστά και στον ιστό των ούλων λόγω έλλειψης βιταμίνης-C οδηγεί σε κατάγματα οστών κι απώλεια δοντιών σντιστοίχως.

Η συνεχής απώλεια κολλαγόνου στο δέρμα σας μπορεί να επηρεάσει τα τραύματα και να εντείνει τα σημάδια. Η βιταμίνη C υποστηρίζει επίσης το ανοσοποιητικό σας σύστημα, βοηθώντας το σώμα σας να καταπολεμήσει μια λοίμωξη, προτού να απειλήσει σοβαρά την υγεία σας.

Η βιταμίνη Β-12 προάγει τα υγιή ερυθρά αιμοσφαίρια, τα οποία είναι απαραίτητα για την οξυγόνωση των ιστών σας. Η ανεπάρκεια της βιταμίνης Β-12 επηρεάζει την ανάπτυξη και τη λειτουργία των ερυθρών αιμοσφαιρίων κατά τέτοιο τρόπο ώστε να οδηγεί σε παροδική αναιμία.
Η βιταμίνη Β-12 βοηθά επίσης το σώμα σας, παράγοντας τη μυελίνη, μια λιποειδής ουσία η οποία περιβάλλει το νευράξονα των εμμύελων νευρικών ινών, η παρουσία της βελτιώνει την αποδοτικότητα με την οποία οι άξονες άγουν τα δυναμικά ενέργειας.

Το ερώτημα του παρόντος άρθρου, είναι αν παίρνοντας ταυτοχρόνως την βιταμίνη C με την βιταμίνη Β12, αν θα έχω σημαντικά οφέλη.

Οι βιταμίνες Β9 και Β12 λειτουργούν μαζί με τη βιταμίνη C για να βοηθήσουν στη δημιουργία, τη διάσπαση και τον μεταβολισμό για να βοηθήσουν να σχηματίσουν ερυθρά αιμοσφαίρια και να παράγουν DNA, τα δομικά στοιχεία του σώματος.

Χωρίς την αλληλεπίδραση της βιταμίνης C, μπορεί να παρουσιαστεί έλλειψη βιταμίνης Β9 ή φολικού οξέος και πιθανών να προκαλέσει συμπτώματα όπως προβλήματα εμμήνου ρύσεως και έλκη στα πόδια.
Υπάρχει αντιπαράθεση σχετικά με την αυξημένη απέκκριση και καταστροφή της βιταμίνης Β12 από υπερβολικές δόσεις βιταμίνης C. Το ιατρικό κέντρο Veterans Affairs στο Σαν Φρανσίσκο διεξήγαγε μια μελέτη που αφορούσε ανησυχίες σχετικά με τα υψηλά επίπεδα βιταμίνης C που οδηγούν σε ανεπάρκεια βιταμίνης Β12, υπερφόρτωση σιδήρου και πέτρες στα νεφρά.
Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο τεύχος του περιοδικού “Archives of Internal Medicine” του Μαρτίου του 1999, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα επίπεδα της βιταμίνης C δεν συσχετίζονται με μείωση των επιπέδων βιταμίνης Β12, επιφόρτωση των νεφρικών λίθων ή αυξημένα επίπεδα σιδήρου.

Η βιταμίνη C βοηθά στον μεταβολισμό της βιταμίνης Β, του φυλλικού οξέος.
Οι βιταμίνες λειτουργούν μαζί για να βοηθήσουν στην παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών.
Μια λειτουργία της βιταμίνης C είναι να βοηθήσει το ανοσοποιητικό σύστημα από τις βακτηριακές, ιικές και μυκητισιακές νόσους. Υψηλότερες δόσεις μπορεί να μειώσουν την παραγωγή ισταμίνης, μειώνοντας έτσι το δυναμικό αλλεργίας. Ένας συνδυασμός πολύ υψηλών δόσεων βιταμίνης C και B12 με την βιτ. E έχει βρεθεί αποτελεσματικός στη μείωση των συμπτωμάτων του έρπητα ζωστήρα όταν λαμβάνεται κατά την πρώτη εμφάνιση της επίθεσης, όπως αναφέρθηκε από την ιστοσελίδα του Acu-Cell.

 

Ένα ακόμη θετικό στοιχείο…
Όταν το σώμα σας βιώνει άγχος, καταστρέφει γρήγορα τα αποθέματα βιταμινών Β και C .
Οι πολυβιταμίνες, ειδικά οι φόρμουλες αντι-στρες, περιέχουν βιταμίνες Β σε συνδυασμό με βιταμίνη C για να βοηθήσουν το σώμα με μηχανισμούς αντιμετώπισης του άγχους.
Το σύμπλεγμα βιταμίνης Β είναι σημαντικό για το άγχος και την ανακούφιση από το στρες.
Αυτές περιλαμβάνουν τη βιταμίνη Β5, που απαιτείται από τον θύμο αδένα. Β12, απαραίτητη για την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος. νιασίνη για τη δημιουργία σεροτονίνης που προάγει μια σταθερή διάθεση. και παντοθενικό οξύ για τη διατήρηση των ορμονών του στρες.
Η βιταμίνη C βοηθά τα επινεφρίδια να αντιδράσουν στο τα οποία απελευθερώνουν τα κορτικοειδή. Οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα στο Χάντσβιλ έβαλαν εργαστηριακούς αρουραίους υπό άγχος και βρήκαν ότι η βιταμίνη C μείωσε τα επίπεδα σωματικής και συναισθηματικής πίεσης, συμπεριλαμβανομένης της απώλειας βάρους, της διεύρυνσης των επινεφριδίων και της μείωσης του μεγέθους του θύμου αδένα και του σπλήνα.

 

 

 

 

 

 

 

Νικόλαος Κριαράς

 

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.