Οσφυική Δισκοκήλη

Facebooktwitterpinterest

Τί είναι;

Η κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου στην οσφύ (ή οσφυική δισκοκήλη) είναι η συχνότερη πάθηση της σπονδυλικής στήλης και πολύ συχνή στο γενικό πληθυσμό. Προκαλεί πόνο στο πόδι ο οποίος συνήθως έχει έντονο χαρακτήρα και χαρακτηριστική κατανομή με επέκταση από τη μέση προς το κάτω άκρο (ισχιαλγία).
Από τί προκαλείται;

Η ισχιαλγία, στην κυριολεξία, σημαίνει πόνος στο ισχιακό νεύρο – το κύριο νεύρο του κάτω άκρου. Προκαλείται από την πίεση τμήματος του μεσοσπονδύλιου δίσκου (ο οποίος έχει προσπέσει από τη φυσιολογική του θέση) επάνω στη νευρική ρίζα η οποία είναι υπεύθυνη για την κίνηση και την αισθητικότητα συγκεκριμένου τμήματος του ποδιού.

(Το βίντεο είναι πολύ παραστατικό, επεξηγηματικό και σύντομο).

Πώς διαγιγνώσκεται;

Η διάγνωση γίνεται με την κλινική εξέταση από τον ιατρό και από το ιστορικό του ασθενούς. Επιβεβαιώνεται με μαγνητική τομογραφία ή, σε περίπτωση που αυτή δεν μπορεί να γίνει, με αξονική τομογραφία. Η απλή ακτινιγραφία δεν μπορεί να δείξει την οξεία δισκοκήλη και μπορεί μόνο να δώσει έμμεσες ενδείξεις εκφύλισης του δίσκου. Σε περιπτώσεις αμφιβολίας, το ηλεκτρομυογράφημα μπορεί να δώσει επιπλέον πληροφορίες για την λειτουργική κατάσταση των νευρικών ριζών.
Πώς αντιμετωπίζεται;

Η αρχική αντιμετώπιση της δισκοκήλης εξαρτάται από τα συμπτώματα της.
Συνήθως, ο πόνος και το μούδιασμα αποτελούν τα μόνα συμπτώματά της.
Στις περιπτώσεις αυτές, ανάπαυση και κλινιστατισμός για λίγες ημέρες σε συνδυασμό με αναλγητικά και αντιφλεγμονώδη φάρμακα μπορούν να προσφέρουν ανακούφιση στον ασθενή.
Το τμήμα του μεσοσπονδύλιου δίσκου που έχει προβάλει μπορεί να υποστραφεί λόγω αφυδάτωσης και τα συμπτώματα να υποχωρήσουν μετα από μερικές ημέρες ή εβδομάδες χωρίς να χρειαστεί περαιτέρω αντιμετώπιση.

Εάν όμως παρουσιαστεί μυική αδυναμία στο πόδι είτε στην αρχή ή αργότερα, τότε η χειρουργική επέμβαση ενδείκνυται προκειμένου η νευρική ρίζα να αποσυμπιεστεί και η μυική ισχύς να αποκατασταθεί.  Σε ακραίες περιπτώσεις, η εμφάνιση αδυναμίας και στα δύο πόδια, ακράτεια ούρων ή αδυναμία ούρησης και το μούδιασμα στην περιοχή του περινέου υποδηλώνουν μεγάλη πίεση όχι μόνο σε μια νευρική ρίζα αλλά σε όλες τις ρίζες μέσα στο σπονδυλικό σωλήνα (ιππουριδική συνδρομή) και υπάρχει κίνδυνος μόνιμης παράλυσης και ακράτειας. Σε αυτήν την περίπτωση η χειρουργική επέμβαση είναι επιβεβλημένη και πρέπει να γίνει το αργότερο μέσα σε 48 ώρες.

Σε πολλές περιπτώσεις, ο πόνος δεν υποχωρεί παρά την συντηρητική αντιμετώπιση (φάρμακα, ξεκούραση) μετά απο αρκετό καιρό και καθιστά τον ασθενή ανίκανο να εργαστεί ή παρεμποδίζει τις καθημερινές του δραστηριότητες. Τότε, η χειρουργική επέμβαση μπορεί εύκολα, ανώδυνα και με σχετική ασφάλεια να προσφέρει λύση.

Η επέμβαση

Η Μικροδισκεκτομή εκτελείται με τη βοήθεια μικροσκοπίου μέσω μιας μικρής τομής, περίπου 3-4 εκατοστών. Το τμήμα του  μεσοσπονδυλίου δίσκου που προπίπτει και πιέζει αφαιρείται και το νεύρο αποσυμπιέζεται. Ο ασθενής μπορεί να κινητοποιηθεί, ακόμη και να επιστρέψει στο σπίτι του την ίδια ημέρα με άμεση ανακούφιση από τα συμπτώματα. Παραλλαγή τη κλασσικής μικροδισκεκτομής αποτελεί η μικροδισκεκτομή διά σωλήνος η οποία επιτυγχάνει ακόμη μικρότερη τομή. Και στην περίπτωση αυτή χρησιμοποιείται μικροσκόπιο, ενώ όλοι οι χειρισμοί γίνονται μέσω ενός σωλήνα διαμέτρου περίπου 2 εκατοστών.

Υπάρχουν και άλλες τεχνικές, όπως η εξάχνωση του κέντρου του δίσκου με θεωρητικό αποτέλεσμα την υποχώρηση της προβολής (διαδερμική δισκοπλαστική με Laser) ή η έγχυση στο δίσκο ειδικής ουσίας  (Discogel), αλλά αυτές οι επεμβάσεις έχουν ειδικές ενδείξεις, ενώ η αποτελεσματικότητά τους δεν έχει αποδειχθεί σύμφωνα με τα διεθνή επιστημονικά κριτήρια.

 

 

 

 

 

 

Σταύρος Σταυρόπουλος

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.