Παχυσαρκία και Μεταβολισμός!

Facebooktwitterpinterest

Η Ελλάδα ανήκει πλέον και επίσημα(σύμφωνα με τα νεότερα δεδομένα της Πανευρωπαϊκής εταιρείας μελέτης Παχυσαρκίας) στις χώρες με τον υψηλότερο δείκτη Παχυσαρκίας ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και επίσης στα τελευταία χρόνια κατέχει πλέον και την πρωτιά στην Παιδική-Εφηβική Παχυσαρκία.

Παρά το γεγονός ότι η αναφερόμενη και ως Μεσογειακή διατροφή μελετήθηκε σε ελληνικούς πληθυσμούς, ο σύγχρονος τρόπος ζωής καθώς επίσης και το ‘Άγχος και το Στρες που εμφανίζονται ιδιαίτερα κατά τα χρόνια της δημοσιοοικονομικής κρίσης,  προδιαθέτουν σε ένα μοντέλο διατροφής και τρόπου ζωής το οποίο σε συνδυασμό με αντίστοιχη γενετική

επιβάρυνση οδηγούν σε εμφάνιση ενδοκρινολογικών διαταραχών όπως οι θυρεοιειδοπαθείς οι  διαταραχές Μεταβολισμού και ο Σακχαρώδης Διαβήτης, οι διαταραχές Εμμήνου Ρύσεως  και Υπογονιμότητα τόσο στις γυναίκες όσο και στους άνδρες, οι διαταραχές ανάπτυξης και εφηβείας στον παιδιατρικό πληθυσμό, καθώς και τα Μυοσκελετικά Νοσήματα/Οστεοπόρωση και αρθρίτιδες, και εν τέλη η εμφάνιση Αρτηριακή Υπέρτασης.

Η υιοθέτηση νοσηρού τρόπου ζωής(καθιστικός τρόπος ζωής, έλλειψη σωματικής άσκησης, η πρόσληψη θερμιδογόνων τροφών και αναψυκτικών,  εν τέλει καταλήγουν συνηγορτικά και αθροιστικά στην εμφάνιση  Καρδιοαγγειακών νοσημάτων όπου είναι αυτά που αυξάνουν κυρίως την αντίστοιχη θνητότητα.

Σε όλα τα παραπάνω νοσήματα βασικό ρόλο καταλαμβάνει η παρουσία περίσειας λιπώδους ιστού, με τις αντιστοιχες ενδοκρινολογικες και μεταβολικες επιδρασεις-ανισσοροπιες που προκαλει.

Η εγκαιρη προληψη, ο ενδελεχης ενδοκρινολογικος ελεγχος και η καταληλη αντιμετωπιση απο αντιστοιχη ομαδα επαγγελματιών Υγείας, οδηγουν στην αναστροφη των παραπάνω φαινομένων.

Αρχικά η καταπολέμηση της Παχυσαρκίας και στην συνέχεια η αντιμετώπιση γενικοτερα των Μεταβολικών Νοσηματων είτε αυτά αφορούν τους Υδατάνθρακες(Σακχαρώδης Διαβήτης) είτε τα Λιπίδια(Δυσλυπιδαιμίες), είτε των ορμονικών διαταραχών(θυρεοειδής) αλλά και η υιοθέτηση ενός διαφορετικού μοντέλου Υγιεινοδιαιτητικής παρέμβασης, δύνανται να αναστρέψουν την νοσηρότητα των Μεταβολικών νοσημάτων, και την εν γένει επίτευξη Ευεξίας και συνολικής Σωματικής και ΨυχοΣυναισθηματικής Υγείας.

Προτεραιότητα ωστόσο αποτελεί η όσον ενωρίτερα ακομα και απο την παιδική-εφηβικη ζωή πρόληψη-παρέμβαση.Όσον νωρίτερα ξεκινά ο έλεγχος των μεταβολικών-ενδοκρινολογικών διαταραχών καθώς και η αντίστοιχη εξειδικευμένη φαρμακευτική παρέμβαση τόσο καλύτερα αποτελέσματα δύναται να επιτευχθούν.

Η εξατομικευμένη ιατρική παρέμβαση που οδηγεί στην επίτευξη Ενδοκρινικής ομοιοστασίας και συνολικού ελέγχου του Μεταβολισμού αποτελεί βασική παράμετρο στην συνολική υγεία του Οργανισμού, κάτι το οποίο συνεχώς επιβεβαιώνεται κατά την τελευταία δεκαετία, με βάση και τα αποτελέσματα μελετών με τα αντίστοιχα επιστημονικά ευρήματα.

 

Θωμάς Δ. Σιαμάτρας

Ενδοκρινολόγος-Διαβητολόγος

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.