ΠΑΣ: Σειρά εκδηλώσεων για την Παγκόσμια Ημέρα Θαλασσαιμίας

Facebooktwitterpinterest

Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Θαλασσαιμίας, που γιορτάζεται στις 8 Μαΐου, ο Παγκύπριος Αντιαναιμικός Σύνδεσμος (ΠΑΣ), διοργανώνει σειρά εκδηλώσεων το Σαββατοκύριακο 5-6 Μαΐου 2018, με σκοπό την ενίσχυση των πασχόντων μέσα από τα διάφορα προγράμματα που υποστηρίζει.

Συγκεκριμένα, το Σάββατο 5 Μαΐου, θα πραγματοποιηθεί Συνέδριο Θαλασσαιμίας και Τελετή Αδελφοποίησης με την Ελληνική Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας (ΕΟΘΑ) στο ξενοδοχείο «Κλεοπάτρα» στη Λευκωσία, μεταξύ των ωρών 9:30 – 15:00. Στο συνέδριο, που τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας, θα παρουσιαστούν οι σύγχρονες εξελίξεις στα θεραπευτικά σχήματα που χρησιμοποιούνται στη Θαλασσαιμία, ιατρικά θέματα καθώς και θέματα εκπαίδευσης των πασχόντων στις θεραπευτικές ρουτίνες τους. Θα προηγηθεί τελετή αδελφοποίησης μεταξύ του ΠΑΣ και της ΕΟΘΑ στο πλαίσιο της διασύνδεσης με συνδέσμους ασθενών στο εξωτερικό, με στόχο την ανταλλαγή γνώσεων, εμπειριών και τεχνογνωσίας που μπορούν να ενισχύσουν το έργο τους.

Στο περιθώριο της εκδήλωσης, θα τιμηθεί ο πρώην Υπουργός Υγείας, Δρ. Γιώργος Παμπορίδης, για τη συνολική προσφορά του στη θαλασσαιμική κοινότητα και την προώθηση μιας σφαιρικής και στοχευμένης αντιμετώπισης των χρονιζόντων προβλημάτων που αφορούν τη Θαλασσαιμία στην Κύπρο. Χαιρετισμό στο συνέδριο θα απευθύνουν  η Πρώτη Κυρία, κ. Άντρη Αναστασιάδη, ο Υπουργός Υγείας, κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου και ο Πρέσβης της Ελλάδος στην Κύπρο, κ. Ηλίας Φωτόπουλος.

Ακολούθως, την Κυριακή 6 Μαΐου, θα πραγματοποιηθεί στο Πάρκο Ακροπόλεως το 1ο Παζαράκι Αγάπης και Προσφοράς. Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει πλούσιο μουσικοχορευτικό πρόγραμμα και περίπτερα με διάφορες δραστηριότητες, παιχνίδια και κατασκευές. Όλα τα έσοδα θα διατεθούν για την ενίσχυση των προγραμμάτων και της στήριξης που παρέχει ο Σύνδεσμος στους θαλασσαιμικούς, καθώς και στις οικογένειες των θαλασσαιμικών παιδιών που μεταβαίνουν στο εξωτερικό για μεταμόσχευση μυελού των οστών.

Αξίζει να σημειωθεί πως η 8η Μαΐου έχει καθιερωθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τη Διεθνή Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας, που εδρεύει στη χώρα μας, ως η Παγκόσμια Ημέρα Θαλασσαιμίας (Μεσογειακής Αναιμίας). Στόχος της Παγκόσμιας Ημέρας Θαλασσαιμίας είναι η αφύπνιση και ενθάρρυνση των επιστημόνων σε όλο τον κόσμο για την καλύτερη αντιμετώπιση της ασθένειας, καθώς και η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης σχετικά με τα προβλήματα των θαλασσαιμικών και την προσπάθεια που απαιτείται για την ασφάλεια και την επάρκεια αίματος.

 

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.