Εξάρθρημα Ώμου

Facebooktwitterpinterest

Η άρθρωση του ώμου έχει το μεγαλύτερο εύρος κίνησης σε σχέση με τις υπόλοιπες αρθρώσεις του ανθρώπινου σώματος (ισχίο, γόνατο, αγκώνας, ποδοκνημική κ.α). Αυτή η μεγάλη ελευθερία κινήσεων του ώμου έχει σαν αποτέλεσμα να είναι η περισσότερο ασταθής άρθρωση . Ως εκ τούτου η κεφαλή του βραχιονίου αρκετά συχνά μπορεί να βγεί εκτός τροχιάς σε σχέση με την επιφάνεια της ωμογλήνης. Το αποτέλεσμα είναι το εξάρθρημα του ώμου. Πολλοί παράγοντες όπως η χαλαρότητα των αρθρώσεων, τα αθλήματα επαφής και το ιστορικό προηγούμενου επεισοδίου εξαρθρήματος μπορεί να οδηγήσουν σε ένα εξάρθρημα του ώμου, σε αστάθεια του ώμου και σε επαναλαμβανόμενα εξαρθήματα.

Το 1ο εξάρθρημα είναι ιδιαίτερα σημαντικό να αντιμετωπιστεί έγκαιρα και σωστά. Ειδικά σε νέους σε ηλικία ασθενείς με έντονη αθλητική δραστηριότητα το ποσοστό υποτροπής μπορεί να φτάσει στο 90% . Οι συνήθεις βλάβες που μπορεί να προκληθούν από ένα εξάρθρημα ώμου είναι η ρήξη στον επιχείλιο χόνδρο της ωμογλήνης (βλάβη bankart), το κάταγμα στην ωμογλήνη ή και στην κεφαλή του βραχιονίου (βλάβη Hill-Sacks) .

Η αντιμετώπιση μπορεί να περιλαμβάνει αποκλειστικά φυσικοθεραπεία και εκγύμναση,ενώ υπερέχει η αρθροσκοπική αποκατάσταση σε νεούς ασθενείς και σε άτομα με έντονη αθλητική δραστηριότητα. Η σωστή επιλογή και εφαρμογή της κατάλληλης αρθροσκοπικής τεχνικής μας επιτρέπει να μειώσουμε την πιθανότητα επανεξαρθρήματος (να βγεί ξανά ο ώμος) μέχρι και σε ποσοστό μικρότερο από 2% σε νέους, καθώς και σε αθλητές με υψηλές απαιτήσεις. Η εκτίμηση του εξαρθρήματος του ώμου, καθώς και η αντιμετώπισή του από εξειδικευμένο στον ώμο ορθοπαιδικό, μπορεί να προσφέρει εξαιρετικά αποτελέσμάτα και να προστατέψει τον ασθένη και αθλητή από υποτροπές, επαναλαμβανόμενη αστάθεια και βαρύτερες χειρούργικές επεμβάσεις.

Δείτε το σχετικό βίντεο με την αρθροσκοπική αποκατάσταση του εξαρθρήματος ώμου:

 

 

 

 

 

 

 

 

Γρηγόριος Π. Αβραμίδης

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.