Νοερή εξάσκηση στα αγωνίσματα αντοχής

Facebooktwitterpinterest

Ο πόνος και η εξάντληση είναι οι δύο συχνότεροι παράγοντες που επηρεάζουν την απόδοση ενός αθλητή μεγάλων αποστάσεων. Η τεχνική νοερής εξάσκησης μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο των δύο αυτών παραγόντων προετοιμάζοντας και εξασκώντας τον εγκέφαλο  σε  καταστάσεις όπως οι παραπάνω, μπορεί να χρησιμοποιηθεί πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από ένα αγώνα ή ακόμα και προπόνηση. Οι ελίτ αθλητές χρησιμοποιούν πολύ περισσότερο τεχνικές νοερής εξάσκησης από τους αθλητές χαμηλότερου επιπέδου. Επίσης η νοερή εξάσκηση που χρησιμοποιούν οι ελίτ αθλητές είναι πολύ πιο ζωντανή από τη νοερή εξάσκηση που χρησιμοποιείται από τους απλούς αθλητές.

Υπάρχουν 2 είδη νοερής εξάσκησης. Η εξωτερική, στην οποία ο αθλητής φαντάζεται ότι παρακολουθεί εξωτερικά την εκτέλεση των κινήσεων και η εσωτερική στην οποία ο αθλητής φαντάζεται ότι πραγματοποιεί τις κινήσεις. Έχει βρεθεί ότι ανάλογα με τον τύπο της νοερής εξάσκησης διαφέρει η ενεργοποίηση του εγκεφάλου. Επειδή η νοερή εξάσκηση χρησιμοποιεί τους ίδιους νευρικούς μηχανισμούς με τις πραγματικές κινήσεις, φαίνεται λογικό ότι οι κεντρικές αλλαγές που παράγονται κατά την νοερή απεικόνιση επιδρούν στην κινητική δραστηριότητα. Οι  έρευνες σε αυτόν το ν τομέα έχουν δείξει ότι παράλληλη φυσική και νοερή εξάσκηση επιφέρει τα καλύτερα αποτελέσματα.

Ανάλογα τι θέλουμε να βελτιώσουμε  ή την αγωνιστική περίοδο που βρισκόμαστε, χρησιμοποιούμε την κατάλληλη νοερή εξάσκηση:

  • Παρακίνηση: φαντάσου ότι νικάς σε ένα αγώνα, φαντάσου ότι τερματίζεις ένα αγώνα χωρίς προβλήματα.
  • Προετοιμασία για τον αγώνα: φαντάσου βήμα-βήμα τη στρατηγική που θα ακολουθήσεις στον αγώνα, φαντάσου όλες τις στιγμές από το πρωινό ξύπνημα μέχρι την εκκίνηση, τα περάσματα και τον τερματισμό.
  • Ανάπτυξη φυσικών ικανοτήτων: φαντάσου την τεχνική σου χωρίς λάθη, φαντάσου  ότι πραγματοποιείς κομμάτια σε ρυθμό.
  • Ανάπτυξη ψυχολογικών ικανοτήτων: φαντάσου ότι είσαι στην εκκίνηση του επόμενου αγώνα και αισθάνεσαι δυνατός- χωρίς άγχος, φαντάσου ότι πιστεύεις στον εαυτό σου ότι θα πετύχει τους στόχους σου, δημιούργησε εικόνες ηρεμίας πριν από τον αγώνα.
  • Αντοχή στον πόνο και στην εξάντληση: φαντάσου την κούραση του αγώνα, νιώσε τον πόνο στο σώμα σου αλλά φαντάσου ότι τα ξεπερνάς και συνεχίζεις χωρίς να σε επηρεάζουν. Βασικό το να μην επιτρέπουμε να δημιουργούνται αρνητικές σκέψεις
  • Χρήση τακτικής διάσπασης: προσπάθησε να αποσπάσεις την προσοχή σου απο των κόπωση και τον πόνο που εμφανίζεται κατά τη διάρκεια του αγώνα. Η εσκεμμένη κατεύθυνση της σκέψης σε κάτι ευχάριστο μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματική.
  • Αντιμετώπιση των εμποδίων: χρησιμοποιώντας τεχνική νοερής απεικόνισης μπορείς να φανταστείς εμπόδια όπως ο καιρός, οι αντίπαλοι, η διαδρομή, και το πώς θα τα ξεπεράσεις κατά τη διάρκεια του αγώνα

Για να έχει θετικά αποτελέσματα απαιτείται εξοικείωση στην τεχνική νοερής απεικόνισης, η οποία επιτυγχάνεται με την επανάληψη. Οι αθλητές οι οποίοι δεν έχουν χρησιμοποιήσει ποτέ νοερή εξάσκηση, είναι λογικό να δυσκολεύονται  στην αρχή. Για αυτό προτείνεται να ξεκινούν με απλές ασκήσεις μικρής διάρκειας και να αυξάνουν τη δυσκολία και τη διάρκεια σταδιακά.  Για καλύτερα αποτελέσματα η νοερή εξάσκηση θα πρέπει να είναι εσωτερική με όσο το δυνατόν πιο έντονες εικόνες. Τέλος η εξάσκηση πρέπει να γίνεται σε ήρεμο περιβάλλον, σε καθημερινή βάση  και το αποτέλεσμα των σκέψεων αυτών να είναι πάντα θετικό.

«Imagery can prepare you for what you want to get out of a race or workout.» Kamphoff

 

Πήγες

Θεοδωράκης, Γούδας, Παπαϊωάννου (2003),  Η Ψυχολογική υπεροχή στον αθλητισμό, Εκδόσεις Χριστοδουλίδη

 

 

 

 

 

 

Λίνα Ψούνη

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.