Όγκοι Στοματο-Γναθοπροσωπικής Χώρας

Facebooktwitterpinterest

Στην περιοχή των χειλέων, του στόματος, της άνω και της κάτω γνάθου καθώς και του τμήματος του προσώπου που αντιστοιχεί σε αυτά, μπορούν να αναπτυχθούν διάφοροι όγκοι (καλοήθεις και κακοήθεις) που προέρχονται από τα μαλακά μόρια, τις καταβολές των δοντιών ή από τα οστά των γνάθων.

Μια παρατεταμένη διόγκωση, ένα έλκος-πληγή στο στόμα που δεν επουλώνεται σε 7-10 μέρες ή μια περίεργη διόγκωση των ούλων ή ένα μούδιασμα του χείλους θα πρέπει να εξετάζονται.

Η έγκαιρη ανακάλυψη των όγκων της στοματικής κοιλότητας και η άμεση θεραπεία τους είναι ουσιαστική για την καλή έκβαση του προβλήματος.

Εκτός από τη κλινική εξέταση θα πρέπει να γίνει βιοψία.

Ο γναθοχειρουργός μετά την προσεκτική κλινική εξέταση προχωρεί σε βιοψία (λήψη ενός μικρού τεμαχίου ιστών από την ύποπτη περιοχή) και το στέλνει στο παθολογοανατομικό εργαστήριο. Αυτό είναι χρήσιμο, όχι μόνο για να τεθεί η σωστή διάγνωση, αλλά και για να επιτρέψει στο ογκολογικό συμβούλιο να χαράξει το πλάνο της θεραπείας.

Η θεραπεία των καλοήθων όγκων είναι χειρουργική αφαίρεση και άμεση αποκατάσταση, ενώ των κακοήθων όγκων περιλαμβάνει εκτός από τη χειρουργική και ακτινοθεραπεία ή και χημειοθεραπεία. Η διερεύνηση των όγκων απαιτεί Αξονική τομογραφία, Μαγνητική τομογραφία και άλλες περαιτέρω κλινικοεργαστηριακές μελέτες.

 

 

 

Γεώργιος Σ. Τζώρτζης

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.