Τραυματολογία του Στοματο-Γναθοπροσωπικού συμπλέγματος και των γύρω ιστών

Facebooktwitterpinterest

Στις μέρες μας συμβαίνουν πλήθος ατυχήματα (τροχαία, εργατικά, πτώσεις, φιλονικίες) στα οποία, τα θύματα, μεταξύ άλλων τραυματισμών μπορούν να υποστούν και κακώσεις της περιοχής του προσώπου, των γνάθων και του στόματος.

Τα τροχαία ατυχήματα εξακολουθούν να είναι η πιο συχνή αιτία των γναθοπροσωπικών καταγμάτων τα οποία συνοδεύονται σε μεγάλο ποσοστό από κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις.

Τα πιο απλά τραύματα είναι κακώσεις μαλακών μορίων προσώπου, θραύσεις – κατάγματα οδόντων και οστών γνάθων τα οποία απαιτούν άμεση αντιμετώπιση.

Κατάγματα του σκελετού των οστών του προσώπου, δηλαδή κατάγματα μετωπιαίων οστών, ζυγωματικού συμπλέγματος, οφθαλμικού κόγχου, ρινοηθμοειδικά, άνω γνάθου, κάτω γνάθου που μπορεί να προκύψουν από μία κρανιοπροσωπική κάκωση είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του Γναθοπροσωπικού χειρουργού.

Ο σκοπός της χειρουργικής των γναθοπροσωπικών κακώσεων είναι να αποκατασταθεί το πρόσωπο του ασθενούς στην προηγούμενη κατάστασή του με τις μικρότερες δυσμορφίες και τα καλύτερα λειτουργικά αποτελέσματα.

Το Τμήμα ΣΓΠΧ του Γ.Ν. Τρίπολης υποδέχεται όλες τις γναθοπροσωπικές κακώσεις από τους γύρω νομούς της Περιφέρειας Πελοποννήσου και καλύπτει όλο το φάσμα της τραυματολογίας από τις απλούστερες έως τις βαρύτατες κακώσεις. Λόγω του ότι το Γ.Ν. Τρίπολης διαθέτει Νευροχειρουργικό Τμήμα – ΩΡΛ Κλινική, Οφθαλμιατρική, Παιδοχειρουργικό Τμήμα καθώς και Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) είναι δυνατή η υψηλού επιπέδου παροχή υπηρεσιών υγείας στα περιστατικά κακώσεων γναθοπροσωπικής χώρας. Στα ανωτέρω συμβάλει ο πλήρης εξοπλισμός του Νοσοκομείου σε υλικά και ιατροτεχνικό εξοπλισμό έτσι ώστε να μπορούν να εφαρμοστούν όλες οι σύγχρονες ιατρικές τεχνικές.

 

 

 

 

 

 

 

 

Γεώργιος Σ. Τζώρτζης

 

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.